ACTIVISME ANTI-PUTIN
Internacional 19/07/2013

La justícia russa condemna l'opositor Alexei Navalni a cinc anys de presó

Desenes de milers de persones es manifesten contra una sentència que consideren política

David M. Herszenhorn
2 min
SENTÈNCIA INACABABLE 
 La lectura de la sentència contra l'advocat opositor rus Alexei Navalni va durar més de tres hores, durant les quals  -tot i que el jutge ho havia prohibit- ell va continuar penjant missatges a Twitter. Després de saber-se la pena imposada, els seus seguidors van expressar la seva indignació dins i fora la sala del judici.

The New York Times / Kirov (rússia).Alexei Navalni, l'advocat que s'ha convertit en l'altaveu de l'oposició russa contra la corrupció pública generalitzada, va ser condemnat ahir a cinc anys de presó per robatori en una empresa estatal del sector de la fusta. Amb la pena, Navalni, de 37 anys i que fa poc va anunciar la seva candidatura a l'alcaldia de Moscou, passa d'activista opositor a dissident polític i pres. En la mateixa sentència també va ser condemnat a quatre anys de presó Piotr Ofitserov, empresari i col·laborador de Navalni en el negoci de la fusta. Tots dos van ser acusats de malversació de més de 380.000 € i condemnats a pagar una multa de 11.400 € cadascun.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La investigacions judicials es van basar en el testimoni d'un tercer home acusat en el robatori, Viatxeslav Opalev, que es va declarar culpable i va col·laborar amb la fiscalia. En la seva decisió, el jutge Serguei Blinov va concloure que el testimoni d'Opalev era fiable i segur. Però, durant el judici, en alguns moments va fer declaracions contradictòries i als advocats defensors no se'ls va permetre interrogar-lo. A més, el jutge no va autoritzar la defensa a presentar 13 testimonis de la seva banda.

Navalni es va passar tota la sessió judicial fent comentaris a Twitter, fins i tot una afirmació mordaç que deia que totes les proves contra ell havien estat fabricades. Ignorant l'ordre del jutge de mantenir els telèfons mòbils apagats, quan es va saber la sentència Navalni va piular: "D'acord. No m'enyoreu. I, el més important, no us relaxeu".

El veredicte d'ahir va tenir un gran ressò de seguida entre un sector de la societat russa i es van sentir crides al boicot a les pròximes eleccions municipals a Moscou i altres cites electorals. A la capital, fins i tot abans de saber-se la sentència, simpatitzants de Navalni es van concentrar prop de la plaça Roja. Al final van ser 10.000 persones, segons els organitzadors, en una convocatòria que va acabar amb enfrontaments amb la policia i una cinquantena de detinguts.

A la seu de la candidatura de Navalni per a les eleccions municipals a Moscou, desenes de voluntaris que s'havien apuntat per donar suport a la campanya van seguir en directe la lectura de la sentència. "Estem xocats", va assegurar Roman Rubanov, un dels membres de l'equip de campanya després de veure per la televisió Navalni abraçant la seva dona abans que la policia se l'emportés. "Tothom esperava el pitjor, esclar. Però una cosa és saber què passarà i l'altra és que passi en realitat", va sentenciar.

Globus vermells amb la paraula Navalni engalanaven encara ahir la seu de la candidatura. Un cartell electoral deia: "Canvia Rússia, comença per Moscou", en referència a les intencions de l'advocat opositor de presentar-se també a les eleccions presidencials. Fullets de propaganda s'apilaven sobre un banc. Els simpatitzants tenien clar que el veredicte era purament polític. Navalni va renunciar ahir a concórrer a les eleccions del 8 de setembre, ja que, amb la pena, quedava inhabilitat com a candidat.

Els dubtes de la UE i els EUA

La Unió Europea va expressar ahir la seva preocupació i va assegurar que una condemna sense que els càrrecs hagin estat provats "planteja dubtes" sobre l'estat de dret a Rússia. També la Casa Blanca es va definir com a "molt decebuda i preocupada" per la sentència i va reclamar que cessi la pressió contra els grups que lluiten des de la societat civil contra la corrupció a Rússia.

stats