Efímers 08/01/2015

Marine Le Pen s’agafa al discurs de “la por”

L’oposició política francesa reclama mesures contra l’amenaça jihadista

Enric Revuelta
3 min
Marine Le Pen s’agafa  al discurs de “la por”

ParísL’atemptat contra la revista Charlie Hebdo, comès a París per presumptes terroristes islamistes, podria fer augmentar el suport al discurs xenòfob de la líder del Front Nacional, que ja va imposar-se a França en les eleccions europees de l’any passat i a qui les actuals enquestes donen la victòria en la primera volta de les eleccions presidencials franceses, previstes per al 2017.

La líder del partit ultradretà francès Front Nacional (FN), Marine Le Pen, no va desaprofitar l’ocasió per sortir ahir a condemnar públicament l’atemptat, una repulsa que va ser unànime en tota la classe política francesa i en la resta de sectors socials. Tot i que no va utilitzar el seu discurs més xenòfob, sí que va remarcar que s’havia comès “en nom de l’islamisme radical”. “És una ideologia mortífera que provoca milers de víctimes al món. El seu objectiu és paralitzar-nos a través de la por per sotmetre’ns i censurar-nos. La por és aquí”, va dir Le Pen en un vídeo de tres minuts penjat a la pàgina web del FN. Tot i així, aquest cop va voler diferenciar entre “els compatriotes musulmans integrats a la nació i als seus valors” i els “que es creuen que poden matar en nom de l’islam”. “La nació està unida per dir que els francesos de qualsevol origen no acceptarem que les nostres vides i les nostres llibertats siguin atacades”, va afegir.

L’oposició reclama mesures

A més de condemnar l’atac, la líder del Front Nacional i la resta dels partits de l’oposició van coincidir en el discurs que calen “mesures i respostes clares” contra l’amenaça jihadista. En aquesta mateixa línia es va expressar Nicolas Sarkozy, recentment retornat a la primera línia política i actual president del partit conservador Unió per un Moviment Popular (UMP). “És un atac salvatge contra un dels principis republicans més importants, com és la llibertat d’expressió”, va declarar Sarkozy en una roda de premsa a la seu de la UMP. “La nostra democràcia ha sigut atacada i l’hem de defensar sense feblesa”, va afegir.

Sarkozy va instar l’actual govern a actuar amb severitat i va oferir el suport del seu partit a “qualsevol iniciativa que vagi en aquest sentit”. “El govern ha de prendre mesures fortes. Els atacs d’aquesta barbàrie han de ser perseguits i castigats amb extrema severitat i duresa”, va insistir l’expresident.

L’actual primer ministre francès, Manuel Valls, que a més viu a prop de la zona on es van produir els atacs, va assegurar que el seu govern farà tot el que estigui a les seves mans per detenir els responsables de l’atemptat. “És l’única tasca i l’únic objectiu en les pròximes hores”, va dir. “Han tocat el cor de França. Avui cada francès està tocat i espantat”, va afegir.

Des del Partit Socialista l’actual ministra de Medi Ambient, Segolène Royal, va expressar la seva profunda “tristesa” i el seu suport a les víctimes a través del seu compte de Twitter: “No a la barbàrie espantosa. Estiguem tots units per la Repúbica contra el terrorisme”.

Però les paraules de condemna no van arribar només des dels cercles polítics, sinó des de tots els àmbits. Les organitzacions musulmanes de França es van afanyar a expressar el seu rebuig a un atemptat que segons els testimonis s’havia comès “per venjar el profeta” Mahoma, com van cridar els terroristes. El Consell Francès del Culte Musulmà va emetre un comunicat per condemnar “amb gran determinació l’atac terrorista de gran violència contra el setmanari Charlie Hebdo”. “Aquest acte de barbàrie és d’extrema gravetat i representa un atac contra la democràcia i la llibertat de premsa”, afegia en un comunicat el president del consell, Dalil Boubakeur.

stats