‘Allí abajo’, una nova sèrie amb vuit cognoms andalusos

María León i Jon Plazaola protagonitzaran la ficció que prepara Antena 3

L’èxit indiscutible de la pel·lícula Ocho apellidos vascos va deixar clar que les històries d’amor entre nois andalusos i noies basques poden funcionar no només a nivell sentimental sinó sobretot pel que fa a la taquilla. I ara Antena 3 vol comprovar què passaria si es donés la situació inversa: un noi basc que viatja a Sevilla i s’enamora perdudament d’una andalusa. Aquest és el punt de partida d’Allí abajo, una nova ficció produïda per Plano a Plano que la cadena ja ha començat a preparar.

En aquest cas ell és diu Iñaki, té 40 anys i l’interpreta Jon Plazaola, un actor pràcticament desconegut fora del País Basc, on ha treballat en diversos formats d’humor -com a actor, però també com a director i guionista- per a la televisió autonòmica ETB. La cara d’ella, en canvi, és molt més popular: li dóna vida María León ( Carmina o revienta, Con el culo al aire ), es diu Carmen i és una sevillana que compleix tots els tòpics associats als autòctons del sud d’Espanya.

L’Iñaki, fill de Sant Sebastià, només ha sortit d’Euskadi per posar benzina més barata i viu absorbit per la seva mare, una dona totalment impermeable al sentit de l’humor. La seva vida social es limita als sopars i partides de mus amb tres amics, i la laboral consisteix a regentar la taverna que va heretar del seu pare i on treballa la Nekane, una cambrera que està bojament enamorada d’ell però que mai no l’hi ha dit. Un dia, però, l’Iñaki es veu obligat a abandonar la tranquil·litat d’aquest entorn que té perfectament controlat: ha d’acompanyar la seva mare en un viatge de l’ Imserso a Sevilla. És així com coneix la Carmen, una dona alegre i vital que li canviarà la vida per sempre.

Les comparacions amb Ocho apellidos vascos són inevitables, però tot i així els creadors de la sèrie intenten desvincular-la de la pel·lícula. “No podem evitar que el públic pensi que Allí abajo s’ha creat aprofitant l’èxit d’ Ocho apellidos vascos, però aquest projecte el vam presentar fa dos anys i mig. És pura coincidència”, explicava un dels productors, César Benítez, en unes declaracions recollides per El País. Admet, això sí, que la coincidència amb el film pot fer créixer l’interès per la nova producció.

Actors de ‘Vaya semanita’

Al costat dels dos personatges centrals també tindrà un paper important en la trama la mare de María León, Carmina Barrios, que interpretarà precisament la mare de la protagonista. Barrios va debutar com a actriu fa dos anys encapçalant el repartiment de Carmina o revienta, una pel·lícula dirigida pel seu fill, Paco León, per la qual va estar nominada al Goya a millor actriu revelació i que li va valer el premi a la millor actriu al Festival de Màlaga.

Pel que fa a la resta del repartiment de la sèrie, hi apareixen molts noms poc coneguts a nivell estatal però que van aconseguir un gran reconeixement a Euskadi gràcies al programa d’humor Vaya semanita. És el cas d’Óscar Terol, Iker Galartza, Santi Ugalde i Maribel Salas, que estaran acompanyats, entre d’altres, de Mariano Peña (Aída ), Ane Gabarain ( El corazón del océano ), Gorka Aguinagalde i Teresa Quintero.

Allí abajo -un títol que fa referència a la ubicació geogràfica de Sevilla, especialment si es mira des del País Basc- constarà, per ara, d’una temporada de 13 capítols, de 70 minuts cadascun, que s’acabaran de rodar al febrer. Les gravacions, que es faran íntegrament en escenaris naturals, segons Antena 3, es dividiran entre la capital andalusa i Sant Sebastià.

Tres projectes per al 2015

De moment no hi ha data prevista per a l’estrena de la sèrie, que estarà a punt per ser emesa la tardor de l’any que ve. Es tracta, doncs, del tercer projecte de ficció que el canal d’Atresmedia prepara per al 2015. A l’agost va començar el rodatge de Bajo sospecha, un drama policial protagonitzat per Lluís Homar i centrat en la investigació de la desaparició d’una nena, i des de fa poques setmanes s’està gravant també la comèdia Algo que celebrar, que retratarà una família a través de tretze grans festes i trobades, una per episodi.

El + vist

El + comentat