ENTREVISTA
Mèdia 20/05/2012

Eugeni Sallent: "Despolititzar al màxim TV3 és un dels meus objectius"

8TV "Em preocupa més que Antena 3 o Telecinco ens esgarrapin audiència que no pas que una iniciativa privada catalana funcioni" Futur "El 2013 es negocia un conveni nou però l'ERO serà l'últim recurs" Ajustos "És probable que ens vingui imposat tancar algun canal"

Carles Capdevila
7 min
Eugeni Sallent: "Despolititzar al màxim TV3 és un dels meus objectius"

Com l'han rebut els primers quinze dies a TV3?

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

M'he notat ben acollit, la Mònica Terribas em va facilitar l'arribada i el traspàs. Ens vam veure un dia durant moltes hores i anem parlant i ens anem enviant missatges. La relació que he tingut amb ella ha sigut molt bona i hi ha màxima col·laboració.

¿Les diferències entre el perfil de Mònica Terribas i el seu el beneficien o el perjudiquen?

Jo tinc un perfil més de gestió i ella té més capacitat de comunicació i de construir discursos que jo. A més, ella coneixia bé la casa, i això et dóna un coneixement de la fàbrica que jo no tinc, però venir de fora et dóna una mirada més lliure, amb menys vincles. Jo no tinc cap vocació de ser periodista, jo fa molts anys que gestiono periodistes i intento canalitzar el talent cap a productes i cap a continguts que siguin bons.

¿Va tenir dubtes pel pes de substituir algú amb tant de relleu públic?

Por no, respecte sí. Jo estic convençut de les meves capacitats sense que això vulgui dir mostrar signes d'arrogància. El seu perfil ni el tinc ni el vull desenvolupar, jo no faré les entrevistes al president.

¿Li ha ofert o li oferirà que torni a TV3 amb La nit al dia o algun altre programa?

M'agradaria molt poder comptar amb la Mònica Terribas per a projectes o programes.

Com el va convèncer el president Brauli Duart?

Em va explicar el projecte i va defensar la meva experiència, em va dir que jo responia al perfil que necessitava. El repte de gestionar amb menys recursos posa l'èmfasi en un perfil més d'un gestor i no tant d'un periodista.

Dirigir TV3 era el seu somni?

No era la meva ambició, però és clar que és una oportunitat única: poder ser màxim responsable del mitjà de comunicació més important del país no passa gaires vegades.

El lloc és immillorable, però el moment és complicat.

Estem gestionant pressupostos que ja són molt inferiors als de l'any passat, que ja eren inferiors als de l'altre any, i en un context de competència que ha atomitzat l'audiència, i hem de fer rendible tot això amb menys gent, menys espectadors, menys diners. El repte és difícil. M'he d'envoltar d'un equip de bons professionals i en alguns temes delegar en gent que en sàpiga més que jo.

¿L'encàrrec inclou coses desagradables?

Inclou haver d'adaptar la gestió a la situació actual i dimensionar-ho tot. I de cara al 2013 s'ha de definir un nou marc de relacions laborals perquè s'inicia un conveni nou, i caldrà trobar un model eficient i adequat als temps que corren.

Hi haurà ERO el 2013?

No ho sé, sempre hem dit que l'ERO ha de ser l'última opció i és un punt de partida que no em vull plantejar, m'agradaria més pensar que som capaços de definir un marc laboral més flexible i que l'ERO sigui l'últim recurs.

¿L'encàrrec que li han fet inclou mantenir el lideratge?

L'objectiu és el lideratge, tant en termes qualitatius com quantitatius. M'ho autoimposo jo. L'encàrrec no és fer petita TV3, la farem tan gran com puguem, que sigui la televisió preferida dels catalans i referència en tot allò en què sempre ho ha estat.

Amb el president Mas hi ha parlat?

Sí, i em va remarcar molt que és una eina fonamental per al país, que l'hem de mimar, que l'hem de cuidar i que treballi en aquesta línia.

¿Sap per què han canviat Mònica Terribas?

No, els motius no els sé. Els últims directors han acabat al cap d'uns quatre anys. Jo no em plantejo les coses més enllà. M'agradaria passar pel càrrec pensant que he aportat coses i que he ajudat a l'organització i a l'empresa i que surto deixant-la una mica millor.

¿La nova llei garanteix la seva independència respecte als polítics?

L'hem de garantir des de la llibertat i des de la independència dels mateixos professionals que gestionem. Jo vull treballar sempre des d'aquesta perspectiva. Despolititzar al màxim TV3 és un dels meus objectius, serà una premissa important: no anar amb prejudicis i fer continguts poc polititzats.

Com blindarà la independència dels informatius?

És important establir una bona relació i teixir complicitats amb la redacció i l'organigrama. Em preocuparia posar algú en un càrrec que friccioni amb la seva gent o amb la seva responsabilitat. Jo he nomenat Jaume Peral, a qui conec de Catalunya Ràdio. Va ser un dels impulsors de Catalunya Informació i va acabar sent cap d'informatius. I ara ja era una persona que portava uns quants anys a TV3 i tot això el feia molt vàlid.

¿Li va comunicar vostè mateix el relleu a la fins ara cap d'informatius?

Sí, i vull fer un reconeixement a la feina de Rosa Marqueta, perquè ho ha fet molt bé i perquè m'ha ajudat molt en aquests primers dies, i em seguirà ajudant.

Quins motius li va donar?

Que un ha de confeccionar el seu propi equip i ella ja havia manifestat en diverses ocasions que ja feia molts anys que ocupava el càrrec i que tenia moltes ganes de tornar a fer de periodista i així ho vam pactar. Vull aprofitar el seu talent, trobarem la manera que continuï vinculada a la casa i a la redacció.

Ha estat fàcil la seva sortida del Grupo Godó?

Sí, la veritat és que sí. Quan el tema se'm va plantejar d'una manera molt clara i molt nítida, els va saber greu que marxés perquè penso que em tenien i em segueixen tenint molta estima, i a mi em va costar perquè hi havia una vinculació emocional amb la casa. Però s'han portat molt bé i una vegada jo he pres la decisió m'han donat tot el suport.

¿Venir d'un grup competidor és incòmode? Algú pot dir que serà l'home Godó, per exemple.

Jo ara em considero un home 100% TV3 i defensaré els interessos de TV3 amb la mateixa força, ganes i ambició amb què vaig defensar els de RAC1. Per a mi no és gens incòmode, però s'està construint un relat o una història que no té sentit. Des d'un punt de vista de país és bo que hagi aparegut RAC1 i que això no hagi anat en detriment de Catalunya Ràdio i siguin propostes complementàries, de la mateixa manera que com més diaris en català hi hagi millor. És factible desenvolupar una oferta privada en català i una de pública i que cadascuna faci el seu camí.

¿Veu possible que es repeteixi el model Catalunya Ràdio - RAC1 en televisió?

És qüestió de trobar el punt d'equilibri, és evident que el pressupost d'una televisió com 8TV no es pot comparar amb el de TV3, però una televisió privada a Catalunya probablement assolint unes quotes del 5% o del 6% es pot defensar si té el compte de resultats equilibrat.

Veu 8TV com la competència?

No, penso que hauríem d'aspirar a fer que fos una oferta complementària. Em preocupa més que Antena 3 o Telecinco ens esgarrapin terreny i audiència que no pas que una iniciativa privada catalana funcioni.

¿L'espectador notarà la retallada a la graella?

Intentarem que la noti el mínim, però és possible que en algunes coses no arribem al mateix en les pròximes temporades, el Barça n'és un exemple. Hi ha un contracte signat per 3 anys de Champions, el de la F-1 és per uns anys més i la resta està obert: amb la Lliga i la Copa de la temporada vinent encara no sabem què passarà, és una incertesa.

Tancarà algun canal?

És probable que ens vingui imposat, que al final només siguem capaços de gestionar un multiplex. Això voldria dir redefinir l'oferta en menys pantalles, però no els continguts.

Li agrada la programació de TV3?

Sí, m'agrada bastant i en tot el 2012 no hi haurà canvis importants, serà una graella de continuïtat. Tenim una bona combinació de programació en general, toca bé l'actualitat, toca bé l'entreteniment, toca bé els productes més de servei públic, és sòlida i equilibrada.

La graella Sallent quan la veurem?

Entre el primer i el segon trimestre del 2013.

Què li agrada més del que hi ha?

Els programes que dius "Això és un producte TV3", pel to, fruit de l'autoexigència de dintre i de molt bons professionals. Si hem de ser concrets, els informatius, que són pals de paller, això és inqüestionable, i productes com La Riera, una ficció de producció interna molt ben feta. En el prime time s'ha trobat un bon equilibri amb Polònia i Crackòvia , El convidat ... La ficció assoleix registres diferents però tots tenen segell TV3: Polseres vermelles , Kubala, Moreno i Manchón o Gran Nord, registres diversos però de molta qualitat.

¿La proporció d'entreteniment és la correcta?

Volem ser la televisió preferida dels catalans i això vol dir que hem de fer productes que agradin a molta gent i graelles molt generalistes i, per tant, productes populars: si fem una cosa molt espessa perdrem quota.

A qui li agradaria fitxar? Buenafuente ara està lliure.

No m'ho he plantejat, sincerament. Hi ha molta gent a l'òrbita de TV3 que ha fet o farà programes, però no tinc una resposta.

Quin és el seu programa preferit de la història de TV3?

Els del Puyal, una arribada d'aire nou i d'aire fresc, d'innovació i qualitat.

El fitxaria si volgués tornar?

El Puyal sempre ha de tenir les portes obertes a TV3.

Mirava molta tele fins fa 15 dies?

No gaire. Estava pendent dels informatius i el 3/24. Ara sí, al despatx tinc tot el dia totes les pantalles obertes.

Quin futur veu a la televisió per internet?

Poden conviure i es poden retroalimentar. Som proveïdors de continguts i hem de buscar el màxim de plataformes, de suports i canals per difondre'ls. Hem de ser proactius i adaptar-nos als nous hàbits de consum, a través dels smartphones o de les tauletes.

¿Li tocarà fer una revolució tecnològica?

TV3 està bastant preparada i ha estat capdavantera, però ens tocarà ser innovadors i adaptar-nos molt ràpidament als canvis.

¿El periodisme està amenaçat per la crisi?

El mercat està molt complicat i als periodistes els toca patir. El periodisme sempre existirà, però si hi ha pocs recursos és difícil que hi pugui haver bon periodisme.

¿Creu que serà el director de TV3 que anunciarà la independència de Catalunya?

No ho sé, però si ho hem de fer ho farem.

Li agradaria?

Home, jo sóc català, catalanista i sobiranista i, per tant, esclar que m'agradaria. Però una cosa és el que a mi m'agradi i l'altra és el rol i la responsabilitat que jo hagi d'exercir. És un escenari ara per ara molt difícil.

El que sí que serà és el director de TV3 que expliqui la crisi, les retallades, el conflicte, trobar l'equilibri per donar veu a tothom...

Hem d'explicar el que passa. Quan deia que vull uns informatius menys polititzats em refereixo a això, que transmetin més les preocupacions de la gent. També penso que hi ha un punt de compromís a ajudar el país i construir un discurs que reforci l'autoestima i ajudi a superar els moments difícils. Explicar les coses dolentes però també generar optimisme.

Com gestiona? S'enfada gaire?

No. Jo crec que no m'enfado ni crido. Sóc una persona bastant tranquil·la i d'un tarannà bastant pactista i m'agrada convèncer amb arguments.

¿La seva feina inclou parlar amb els polítics?

Jo a RAC1 no hi parlava gaire, sincerament. Una altra cosa és que vas a actes i et diuen això m'agrada, això no, però tu fas la teva.

stats