PROGRAMES
Mèdia 22/04/2013

Paco Lobatón torna a la televisió

Fitxa per un canal de pagament centrat en els crims i les investigacions

Joan Callarissa
3 min

Barcelona.Una de les cares mediàtiques més emblemàtiques de principis dels anys noranta torna a la televisió sense abandonar l'àmbit amb què va tocar el cim de la seva carrera. A través del canal especialitzat de pagament Crimen & Investigación, Lobatón tornarà per presentar un programa que narra les malifetes i l'estada a la presó de joves nord-americans que tenen conductes delictives. La cadena, que se centra en "grans delictes nacionals i internacionals", pretén encarar amb un esperit "reflexiu i crític" el món de la delinqüència, cosa que intentarà fer palesa avui a través de Salvados por el miedo , el format en què Lobatón presentarà "sensacions fortes, però no sensacionalisme".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La presó com a avís

En aquest espai, originari dels EUA, joves d'aquell país que van pel mal camí i voregen el món de la criminalitat passen unes hores a la presó, sempre amb l'autorització prèvia dels seus pares. La intenció del format, que es podria considerar un coaching show similar en estructura i intenció a Hermano mayor -que a Espanya ha emès Cuatro-, pretén que els joves descobreixin el destí de les persones que tenen comportaments com els seus. Entre d'altres, el programa ensenyarà un noi de 13 anys que va armat amb una pistola o un altre jove que visita la seva mare, que viu reclusa en una presó.

Segons va explicar la directora de The History Channel, la franquícia de la qual depèn Crimen & Investigación, Carolina Godayol, el fitxatge del "comunicador amb més experiència en aquest tipus de temes i una acreditada reputació de rigor que s'adapta perfectament als atributs del canal" suposa un intent de fer créixer el reduït share que té aquest canal de la plataforma de pagament Imagenio. De fet, ja tenen quantificada la repercussió en quota de pantalla que haurà de generar la incorporació de Lobatón al canal. A finals d'aquest any l'audiència hauria de ser de l'1% i superar el 0,6% que té actualment.

Comportaments "extrems"

Segons Lobatón, que es transformarà en el protagonista del canal, l'oferta d'analitzar els comportaments humans "més extrems i colpidors" va ser el que el va fer acceptar l'oferta. Tot i això, el presentador no oblida que el programa permetrà als espectadors observar certes actituds i prevenir determinades accions, des d'una mirada "reflexiva i crítica", i que en cap cas intentarà donar ales a les actituds que enalteixin la violència ni la delinqüència.

Lobatón considera un "repte" el fet d'acostar la informació en la mida justa, es mostra convençut que "l'alarma social davant alguns delictes té una relació directa amb la desinformació".

El fitxatge de Crimen & Investigación va expressar confiança que el seu "acord de col·laboració" s'ampliï a espais propis i no es limiti a donar pas als vídeos d'aquest programa nord-americà. Tot i això, va avançar que no seria possible realitzar un espai similar al seu famós Quién sabe dónde , un dels programes de televisió amb més èxit de la dècada dels 90, del qual va explicar que se sent "molt orgullós" perquè al llarg de set temporades d'emissió va aconseguir resoldre el 70% de les 1.500 desaparicions en què es va fixar.

El periodista va denunciar durant la presentació del programa la necessitat de "cuidar molt" aquests temes, ja que "es produeixen cada any 14.000 desaparicions a Espanya". També va criticar el "tot s'hi val" del gènere dels successos i va lamentar que a Espanya no hi hagi un consell audiovisual que vigili i sancioni els continguts de la televisió.

Lobatón va recordar que al seu nou canal s'emeten també programes centrats en els crims "de coll blanc". Concretament, va parlar de Conducta criminal , un format que aborda assassinats fredament calculats i que han tingut repercussió internacional.

stats