Carme Riera Sanfeliu
29/08/2012

Joan Villarroya: "La vida sexual dels Borbons ha sigut molt agitada"

3 min
Joan Villarroya: "La vida sexual dels Borbons ha sigut molt agitada"

Isabel II va dir que el seu primer marit, Francesc d'Assís, conegut com a Paquito el Marieta, era "un home que la nit de noces portava més blondes" que ella. Els Borbons en pilotes (Cossetània, 2012) recull aquesta i altres intimitats de la dinastia que encara regna a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com definiria la vida sexual i sentimental dels Borbons?

Agitada!, si ho hem de jutjar per tot el que està escrit... Però si ens fixéssim en altres països com França o els Windsor a Anglaterra, també podríem omplir pàgines.

I en certes Repúbliques, també. Els Kennedy, per exemple.

El que passa és que els afers dels Borbons semblaven vestits amb una aurèola intocable, disfressada de drets hereditaris ara o divins antigament. Totes les històries de faldilles s'han de camuflar i a la família reial se l'ha posada com a arquetip d'un model de família tradicional. Això té ben poc a veure amb la realitat. Suposo que el morbo de tot plegat és aquest, la trampa que es fa.

Quin Borbó va ser més prolífic?

Isabel II, amb una dotzena d'embarassos. Només van sobreviure tres fills i sembla que cap no era del mateix pare. Alfons XII, que va morir als 28 anys, també va tenir una vida sexual molt moguda.

A l'època se sabia?

No estaven tan comunicats com ara però els arribava per altres vies. En el cas d'Isabel II, l'oposició republicana va utilitzar-ho en contra seu. La vida privada va ser un punt més del seu desprestigi. Hi ha aquarel·les pornogràfiques fetes pel germà del poeta Bécquer que il·lustren la monarca i la corte de los milagros ...

Ara no ens calen aquarel·les. El rei no ha sabut amagar la seva vida fora de palau.

Tants accidents i operacions han fet que ens acabem assabentant de les seves històries. Crèiem que era al seu despatx fent feina i no, resulta que caçava óssos i elefants o estava ben acompanyat.

Sembla que l'aurèola sagrada fa temps que ja no envolta la Zarzuela.

Fa anys ja es parlava de la història del rei amb una mallorquina d'origen català i ho veies a La Vanguardia , un diari que no vol pas problemes amb la monarquia. Tot plegat és simptomàtic, sembla que no se n'amaga i mentrestant manté la litúrgia de la monarquia i va fent el discurset de "la reina y yo ". No sé si totes aquestes contradiccions al final faran que a la gent se li inflin els nassos.

Veu el rei abdicant?

El rei està una mica xungo . S'ha trencat tantes coses que no s'aguanta dret. A més, el dia que es fot de morros va vestit de militar, hi ha simbologies impagables! Ara bé, ell es vol mantenir. Suposo que el fet d'anar a caçar elefants va per aquí, per mostrar-se fort. L'home té 74 anys, però no m'imagino que vulgui cedir per debilitat física. Mira la reina d'Anglaterra, que en porta 60 de regnat! I aquesta senyora estarà al peu del canó fins al final. Isabel II va viure més anys no sent reina que amb la corona i va acabar desapareixent del mapa. És normal que no vulguin perdre el tron. Quan et treuen la corona deixes d'existir, t'arraconen.

Una corona, diu el llibre, feta de "joies i banyes".

Les banyes són evidents. Les joies també, tant per la riquesa com per les joies de fills que tenen Joan Carles i Sofia...

Felip també té un bon historial.

Està més habituat a la manera com funciona aquest món, fa la sensació que té més preparació que el seu pare. Però al rei tothom li reconeix la intuïció per mantenir-se. Aquesta vida l'ha portada sempre, i abans, de jove, encara més... Sap com s'ha de moure quan la pifia, això és innat. No sé si el fill tindrà el mateix esperit de supervivència.

Potser qui en té més és la reina.

El rei l'havia definida com "una gran professional". L'empresa és massa important per partir peres. Hi ha un pacte per salvar el negoci i per aconseguir que tingui continuïtat.

El cas Urdangarin ha tensat força més les relacions, no?

Tenen un torpede a la proa. Els assumptes de faldilles potser es poden arribar a entendre però si toquen els calés... El rei se n'ha distanciat i ara aprofitarà que arriba la rentrée i el país estarà distret amb altres coses. Aquí tindrem la Diada, al País Basc eleccions, a tot el país els tràmits per al rescat... Ho tenen bé per amagar-se i estar calladets. Si al voltant de l'hereu hi hagués un escàndol directe, aleshores sí que tot trontollaria massa.

stats