Vaga contra el Gulag

UNA PREGÀRIA PUNK a la catedral ortodoxa Crist Salvador de Moscou l'ha conduïda a l'infern. Jornades de treball de 17 hores de dilluns a diumenge, pallisses mortals, amenaces constants, privació del son, la higiene i el menjar. Això viu cada dia Nadezhda Tolokonnikova, una de les integrants de les Pussy Riot, des que va ingressar a la presó de Mordòvia per complir una condemna de dos anys per gamberrisme. Aquest dilluns va iniciar una vaga de fam per exigir un tracte d'acord amb la llei per a ella i totes les recluses allà confinades, en una carta que gairebé no ha traspassat les fronteres de la Rússia de Putin, la mateixa que ens enlluerna amb remeses de turistes carregats de bitllets, posa al descobert el tenebrós sistema carcerari d'un règim que sempre et pot amenaçar amb mètodes més expeditius.

"Aquí hem aconseguit sotmetre'n d'altres de més tossudes", advertí el tinent Kulaguin a la cèlebre reclusa en arribar al penal tèxtil, on cusen uniformes tots els dies de la setmana, des de les 7.30 del matí fins a les 12.30 de la nit. "El somni més llarg ha arribat a ser de quatre hores. Tenim un dia lliure cada mes i mig", relata Tolokonnikova. Cusen amb maquinària vella, que s'espatlla contínuament i elles mateixes han de reparar sense mitjans ni coneixements per atendre uns nivells de producció que no deixen de créixer. Tot per un salari de 29 rubles (50 cèntims d'euro). "Si ets capaç de produir 100 uniformes, et pujaran la producció fins als 120. Però no pots deixar de produir o castigaran tota la brigada". Fa tres setmanes, la demanda es va incrementar a 150. No arribar-hi pot resultar mortal: "Fa un any, abans del meu ingrés, van matar d'una pallissa una gitana al destacament núm. 3 (el destacament on hi ha les que han de rebre pallisses diàriament). Ella va morir a la infermeria de la Colònia núm. 14. El fet de la pallissa el van poder amagar i van dir que la mort va ser per infart".

A MORDÀVIA "regna una atmosfera nerviosa amenaçant. ( ... ) Fa molt poc a una jove li van clavar unes tisores per no haver lliurat uns pantalons a temps", relata Tolokonnikova, qui també ha vist dones castigades a treballar nues. Per mantenir la disciplina i la submissió, les envien al pati, encara que els termòmetres estiguin sota zero. "En el segon destacament, el de jubilats i invàlids, viu una dona que per mor d'aquest mètode se li van congelar els braços i les cames i va caldre amputar-li una cama i els dits de la mà", detalla en la carta. Poden passar setmanes sense rentar-se per les contínues avaries de les canonades, que també reparen elles. "Ens donen pa sec, llet generosament diluïda en aigua, cereals agres i només patates podrides. Aquest estiu van portar sacs amb patates negres enganxoses. Van ser el nostre aliment", rememora l'integrant de Pussy Riot.

"L'ORDRE EN LA COLÒNIA està construït de manera que aconsegueixen sotmetre la voluntat de les persones, espantar-les i convertir-les en esclaves mudes mitjançant l'ajuda d'altres recluses que exerceixen de caps de les brigades dels tallers", denuncia sobre la complicitat de certes internes properes a la direcció. Queixar-se només empitjora les coses. "Amb tu ho patirà tot el teu destacament i tota la teva colònia. I el més roí, ho pagarà gent que ha arribat a ser apreciada per tu", explica Tolokonnikova, qui va veure com van treure la llibertat condicional a una companya per haver begut te amb ella. "Tenen por de les seves pròpies ombres. ( ... ) Totes temen intercanviar una paraula amb mi ", relata la irreductible artista, que ha desafiat el criminal règim de Putin posant en joc la seva pròpia vida. No deixeu de pensar en ella quan la por o el cansament us faci dubtar de si val la pena aixecar-se del sofà per reivindicar allò que considereu just.

El + vist

El + comentat