CONGRÉS, FINAL DE CICLE
Efímers 25/02/2015

Picada d’ullet social a finals de legislatura

A pocs mesos de les generals, Rajoy intenta reconnectar amb la classe mitjana: des d'una llei per ajudar les famílies endeutades a una altra tarifa plana per als nous contractes indefinits

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Picada d’ullet social a finals de legislatura

MadridMig milió de llocs de treball a l’any

Si bé fins ara el titular que repetia com un mantra el president espanyol, Mariano Rajoy, és que es crearien un milió de llocs de treball a l’Estat entre el 2014 i el 2015, ahir va voler anar més enllà i en va prometre un total de tres si guanyen les eleccions generals. Considera que així Espanya se situarà a “resguard de les eventualitats” perquè recuperarà els 20 milions de llocs de treball que tenia abans de la crisi. Rajoy va anunciar també que revisen a l’alça les perspectives de creixement per a aquest 2015, fins a un 2,4%, quatre dècimes per sobre del calculat fins ara, en un discurs clarament triomfalista. El 2014 es va tancar amb un 1,4% de creixement del PIB, el doble del que havien previst inicialment.

Llista de morosos i sentències per frau

Més de dos anys després d’anunciar-ho, el govern de Mariano Rajoy continua anunciant en primícia que publicarà la llista de morosos. Però ara ho relega a finals d’any. La mesura s’inclou en la reforma de la llei general tributària, que preveurà també la publicació de les sentències fermes de delictes contra la hisenda pública i l’ampliació fins a 18 mesos del termini per al procediment d’inspecció, a més de reforçar el règim d’infraccions i sancions en l’àmbit del contraban.

Una llei per als endeutats

El PP ha anomenat “llei de la segona oportunitat” un pla per ajudar les famílies endeutades. Es tracta d’una mesura llargament reivindicada per l’oposició perquè els particulars puguin reestructurar els seus crèdits, sobretot hipotecaris, i evitar desnonaments o bé alliberar-se de la “llosa” del deute un cop ja han venut el pis. L’objectiu és que les famílies puguin reestructurar els seus crèdits a través d’un acord extrajudicial amb les entitats. “És un procediment que es farà senzill per als particulars, perquè en poc temps es puguin fer quitances i puguin alliberar-se d’aquesta llosa”, va dir Rajoy sobre la dació en pagament. La Moncloa, però, preveu pocs canvis pel que fa als desnonaments. Diu que reformarà l’anomenat codi de bones pràctiques bancàries, que, segons la PAH, ha evitat molt pocs casos. Es comprometen a eliminar les clàusules terra als que fins ara s’han acollit a aquest codi, que hauria permès fins a 12.000 reestructuracions del deute i 3.500 dacions en pagament.

Bonificacions per a nous contractes

Rajoy va voler treure pit de les mesures impulsades per crear llocs de treball, com l’anomenada “tarifa plana” per als contractes indefinits, i en va anunciar una de nova per a l’abril: els 500 primers euros del sou dels nous contractes fixos quedaran lliures de cotització. Segons la Moncloa, la mesura ajudarà qui té més problemes d’inserció laboral perquè la cotització dels que tinguin salaris més baixos “es reduirà un 70%”.

Crèdit per a les comunitats

Poques novetats en aquest aspecte més enllà del que ja es va acordar en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera, al desembre. Madrid es vanta d’haver “salvat” molts serveis socials de les comunitats a través del pla de proveïdors o el fons de liquiditat autonòmic (FLA). Per al 2015 Rajoy ha presumit de posar a disposició dels governs autonòmics finançament o liquiditat per valor de 39.869 milions.

Fi de les taxes judicials

El president espanyol, Mariano Rajoy, es va estar d’anunciar-ho durant el discurs davant del Congrés. Però sí que figurava en el document que va enviar la Moncloa amb la bateria de mesures fins a finals de legislatura. El PP finalment farà marxa enrere i eliminarà les taxes judicials per a les persones físiques que va instaurar l’exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón. Es tracta d’una mesura polèmica inclosa en la llei de taxes judicials i criticada per l’oposició perquè consideren que ha acabat convertint la justícia en un privilegi a l’abast de pocs. Els sindicats consideren que la iniciativa és “totalment insuficient” i demanen que el que s’ha recaptat des del 2012 es reinverteixi en l’administració de la justícia. Si arriba a la Moncloa, el PSOE s’ha compromès a derogar-la.

Recuperar els diners delinquits

Creació i posada en marxa abans de finals d’any de l’Oficina de Gestió i Recuperació d’Actius, encarregada de la localització de béns vinculats a activitats delictives. Els diners s’utilitzaran, segons Rajoy, per “satisfer les indemnitzacions de les víctimes del delicte”.

Nou marc jurídic per a institucions

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha impulsat des de l’inici de legislatura un seguit de reformes per aprimar el sector públic que han de culminar en un nou marc jurídic per a l’administració, perquè no es creïn institucions “innecessàries”. L’altre punt, ja anunciat desenes de vegades, és que tots els tràmits es facin per via electrònica.

Ajuts per als autònoms

Si un autònom ha de reduir la seva jornada laboral per cuidar els seus pares, en situació de dependència, o un fill de menys de set anys, i es veu forçat a contractar una persona perquè l’ajudi a fer part de la feina, l’Estat bonificarà el 100% de la seva cotització a la Seguretat Social durant un any. A banda, també es modificarà la llei concursal perquè els autònoms puguin eixugar el seu deute al cap de 5 anys de la fallida en lloc de 15. Enlloc figura, però, la promesa pendent -feta a principis del 2013 per a l’any següent- que els autònoms i pimes amb un volum de negoci de menys de 20 milions no pagarien l’IVA fins que el cobressin.

Xecs de 100 euros per a pares sols

Amb la reforma fiscal, el PP ja va impulsar una sèrie de “xecs familiars” per a famílies nombroses o amb fills o pares amb discapacitat que arribaven als 1.200 euros anuals en cada cas. Ara ha anunciat que aquests xecs -que no és altra cosa que un impost negatiu, una quantitat que es descompta o retorna en la declaració de renda- s’ampliaran a les famílies monoparentals amb dos fills a càrrec. L’ajuda es mantindrà fins que els fills tinguin 21 anys o 25 anys si són estudiants. L’ajuda se suma als 100 euros mensuals per a mares treballadores amb fills de menys de 3 anys, en vigor des del 2002.

stats