L'ESPANYA DEL PP
Política 22/05/2013

Aznar esmena la plana a Rajoy i no descarta tornar

L'expresident traça un pla de cinc punts al seu successor per encetar una nova etapa històrica d'Espanya

Oriol March
3 min

Barcelona.José María Aznar, expresident del govern espanyol i figura granítica de la dreta peninsular, mai se n'ha acabat d'anar del tot des que va deixar la Moncloa l'any 2004. Ahir ho va tornar a demostrar en una entrevista a Antena 3 en què va esmenar de dalt a baix l'obra de govern de Mariano Rajoy -a qui ell mateix va triar com a successor- al mateix temps que li reclamava -o exigia, tenint en compte el to categòric que va desplegar- que actués immediatament per fer sortir Espanya de la situació actual. "El PP té una gran majoria i un partit polític disciplinat. Cal un projecte polític renovat i demano a la meva formació que actuï cada dia", va defensar Aznar en una entrevista que va durar aproximadament mitja hora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident espanyol, a qui uns quants estaments de poder voldrien veure com a president d'una hipotètica república, va esforçar-se a marcar distància amb Rajoy. Va revelar que només ha tingut una conversa "llarga" des que el seu successor va arribar a la Moncloa i li va esmenar per complet la política econòmica. "Cal una reforma fiscal perquè el sistema actual està superat per les circumstàncies", va reflexionar l'expresident, ara instal·lat al consell d'administració de News Corporation -empresa de Rupert Murdoch- i assessor de diverses empreses, al mateix temps que reclamava abaixar els impostos per deixar de "castigar" les classes mitjanes.

Sempre amb un posat a cavall entre l'autoafirmació i la fatxenderia, Aznar va treure pit i va destacar els llocs de treball creats durant els seus vuit anys com a president, en els quals hi va haver dues grans reformes fiscals destinades a abaixar la pressió impositiva. "Això es va fer, i es van aconseguir bons resultats!", va exclamar l'expresident del PP.

"Objectius històrics"

Si hi ha alguna cosa que molesti Aznar, segons l'entrevista d'ahir, és la sensació d'immobilisme que desprèn Rajoy a l'hora de batallar en els fronts oberts que té: la crisi institucional, la crisi econòmica i el desafiament sobiranista català. Tenint en compte que l'expresident considera el pacte constitucional "trencat" per culpa dels nacionalismes i de part de l'esquerra espanyola, Aznar va reclamar al seu successor que dibuixi "objectius històrics" per fer sortir Espanya del sot.

I què ha de fer Rajoy per seguir aquest camí? "Complir aquests cinc punts: aconseguir un estat viable i eficaç; una reforma institucional; reformar l'economia per abaixar els impostos, i recuperar la posició internacional d'Espanya". Cinc receptes que es poden resumir, com després va expressar Aznar, en una sola frase: "Més Espanya". Aquest és el mandat que, segons Aznar, el PP va rebre dels espanyols en les últimes eleccions i que cal complir.

El repte sobiranista

Aznar va enquadrar el procés sobiranista dins les tasques urgents que hauria de resoldre Rajoy des de la presidència del govern. "Hi ha un problema de desagregació i Espanya no pot garantir la seva cohesió", va apuntar l'expresident espanyol, al mateix temps que defensava que cal "reestablir les bases de la nació espanyola". El missatge al president Artur Mas va ser el mateix de sempre, però degudament modificat: "Qui se situa per sobre de la llei no només s'equivoca, sinó que està trencant la societat catalana. I potser es trenca abans del que sembla".

¿Rajoy és l'home adequat per a l'actual etapa espanyola? Aznar no es va mullar i fins i tot va amenaçar de tornar. En cap moment va respondre amb un no categòric a preguntes de si tornaria a presentar-se i va optar per una fórmula volgudament ambigua: "Compliré les responsabilitats amb mi mateix, amb la política i amb el partit".

stats