Política 21/06/2013

Del Síndic al CEO: desenes d'organismes a la corda fluixa

Sara González
2 min

Barcelona.De les 118 duplicitats que planteja suprimir el govern de Mariano Rajoy set pertanyen a l'Estat i la resta, 111, a les comunitats autònomes. I precisament la gran majoria afecten òrgans que té Catalunya, com ara el Síndic de Greuges, el CEO i el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest últim justament ha tingut un paper informatiu i de prevenció important en els últims dies amb les inundacions que s'han produït a la Vall d'Aran. Tot i que no ho plantegen com una desaparició obligatòria, l'executiu espanyol està disposat a fer públic el pressupost dels "organismes duplicats" i es mourà sota la premissa que només sobrevisqui l'ens que, al seu parer, presti el millor servei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un altre dels òrgans que Rajoy situa a la corda fluixa és el Síndic de Greuges. Els populars conviden a seguir els passos de María Dolores de Cospedal, que va suprimir el Defensor del Poble de Castella-la Manxa el desembre del 2011, i a posar-se en mans de l'ens estatal.

La proposta dels populars també passa justament per la supressió del Centre d'Estudis d'Opinió, ja que considera que aquest servei ja queda ben cobert pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), comandat des de Madrid.

Els altres organismes que el PP situa al calaix de les possibles supressions són l'Institut Català d'Energia, l'Autoritat Catalana de la Competència, l'Agència Catalana del Consum, l'Institut d'Estadística de Catalunya, la Sindicatura de Comptes, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, l'Institut Cartogràfic de Catalunya, la Junta Consultiva de Contractació Administrativa, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya, l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari i l'òrgan d'inspecció aeroportuari.

Supressió de ministeris

Des del Govern s'ha insistit que si algú ha de fer un exercici de reducció de despesa és l'Estat. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va convidar el govern espanyol a tancar els ministeris en els quals no té competències a Catalunya, com ara els d'Educació i Cultura. Sanitat en seria un altre.

stats