VISITA A BRUSSEL·LES
Política 14/11/2013

Junqueras avisa l'Estat: "Podríem aturar l'economia catalana"

El líder d'ERC insta la societat civil a mantenir en tensió els partits

i
Joan Rusiñol
3 min

Brussel·lesVénen setmanes decisives per al procés que ha començat el país. La pregunta d'una futura consulta determinarà el carril pel qual circularà el dret a decidir. Per això ERC creu que és l'hora de tornar a mirar cap a la societat civil, de demanar a la ciutadania que no afluixi si vol evitar ambigüitats i alentiments. Des de Brussel·les, el president dels republicans, Oriol Junqueras, va ser rotund: "Utilitzarem tots els instruments democràtics i no renunciarem a cap. Sense aquests instruments no guanyarem, i som aquí per guanyar". No va esquivar la concreció, amb una pregunta que sonava a desafiament: "¿Algú creu que no som capaços de parar l'economia catalana una setmana?" Era una manera de sotraguejar el tauler de joc i enviar un missatge portes endins -a la gent, perquè estigui a l'aguait- i a Europa, per recordar-los que la voluntat d'autodeterminació dels catalans no és una moda passatgera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'ERC tornava a trepitjar ahir la moqueta de l'Eurocambra, d'on va ser diputat del 2009 al 2011. Va participar en una jornada sobre el dret a decidir organitzada pel seu partit a l'àmbit europeu, l'Aliança Lliure Europea. Va compartir taula rodona amb representants de Bildu, del BNG i dels nacionalistes flamencs, que amb més o menys intensitat van reconèixer que Catalunya s'ha convertit en un referent per a moltes nacions sense estat. Junqueras va destacar "la mobilització sostinguda en el temps" com un dels fonaments del moviment sobiranista.

D'aquí la seva apel·lació als 1,6 milions de persones de la Via Catalana perquè mantinguin el nervi i "garanteixin a la majoria política la força necessària per culminar el procés". Dit en altres paraules, que en nom del consens -per evitar que Unió i ICV se'n desmarquin- no s'aigualeixi el clam de la Diada. Els republicans creuen que aquell esforç d'organització de l'ANC demostra que el país té grans fortaleses per respondre a les pressions de Madrid. Tenint en compte el pes de l'economia catalana en el conjunt de l'Estat, Junqueras va reflexionar sobre quin impacte tindria, per exemple, una vaga general d'uns quants dies al Principat. "Quina opinió en tindran els creditors del deute espanyol? Què passa amb la prima de risc espanyola? Per tant, nosaltres també tenim els nostres instruments", va advertir.

El conseller Puig se'n desmarca

Conscient de l'auditori europeu al qual es dirigia, va recordar que és el govern de Mariano Rajoy "qui converteix la democràcia en sinònim d'independència" quan impedeix la consulta. Poc abans, Daniel Turp, del Partit Quebequès, va recordar que el cas de Kosovo ha obert una escletxa per demostrar que una secessió unilateral no és il·legal. Junqueras va més enllà: si Catalunya se'n surt, hi haurà corredisses per reconèixer el nou estat. I va afegir: "A Catalunya no hi ha marge per a cap partit polític euroescèptic", un element que enllaça l'independentisme d'aquí amb l'escocès.

L'avís de Junqueras sobre una hipotètica vaga general va rebre la rèplica del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, segons el qual és "impossible" aturar l'economia catalana "ni dues hores". Per Puig, les paraules del president d'ERC formen part de "l'escalada de radicalitat verbal" amb l'Estat.

"Sortireu al carrer quan ja sigui tard?"

En un bar pròxim a les institucions, cervesa en mà, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer el que repeteix molts vespres a Catalunya: un míting. En aquest cas, de petit format. Davant una bona representació de catalans a Brussel·les va reclamar-los que treballin per garantir una pregunta clara i que interpel·li sobre la independència, tal com exigeix ell al Parlament: "Us demano que feu tot el possible perquè ERC no es quedi sola en aquest procés". Per això, els va instar a mobilitzar-se i a convèncer CiU i ICV perquè no rebaixin el to. Seriós, els va preguntar: "Sortireu al carrer quan ja sigui tard?"

stats