CORRUPCIÓ
Política 07/03/2013

L'Audiència obliga Pallerols i dos excàrrecs d'Unió a entrar a la presó

Diu que la pena ha de servir de "fre" per a futurs casos de corrupció

Laura Díaz-roig
2 min

Barcelona.Van aconseguir arribar a un pacte per no haver d'ingressar a la presó, però finalment no els ha estat concedida la suspensió de la pena. L'Audiència de Barcelona ha decidit obligar l'empresari Fidel Pallerols i els excàrrecs d'Unió Lluís i Vicenç Gavaldà a complir la pena -d'entre set mesos i any i mig de presó- per haver desviat subvencions al partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida. Al gener tots tres van acceptar els fets a canvi d'una reducció de la condemna i havien demanat suspendre-la, un tràmit habitual si la pena és inferior a dos anys i no es tenen antecedents. L'alt tribunal, però, els ha denegat ara aquest benefici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva interlocutòria, que es pot recórrer, la secció segona de l'Audiència carrega contra l'anomenada "corrupció política" i recorda que la suspensió de la condemna és una potestat del tribunal, però no una obligació. "Tenint en compte que no estem davant un cas esporàdic de corrupció política [...] ha de prevaler per sobre de tot la funció de prevenció general", diu. El tribunal, però, va més enllà i admet que en una situació de crisi econòmica com l'actual seria "fins i tot obscè" que des d'un dels poders de l'Estat es prenguessin decisions que no posessin "fre" a la corrupció i subratlla que resulta "inadmissible" que algunes persones que decideixen dedicar-se a la política acabin incorrent en conductes com les del cas Pallerols, "en què es va comptar amb la col·laboració decisiva de qui dirigia i gestionava les empreses receptores de les subvencions".

Segons l'Audiència, queda demostrat -perquè així ho van acceptar ells mateixos- que els condemnats van crear una trama per desviar part d'unes subvencions -cofinançades per la conselleria de Treball i el Fons Social Europeu i atorgades a empreses de formació ocupacional- cap a les arques d'Unió. De fet, el partit va admetre haver rebut diners malversats en el moment de firmar el pacte per evitar que se celebrés el judici i, com a responsable civil, va acceptar retornar els 388.000 euros desviats.

La interlocutòria subratlla que fins i tot alguns dels militants, entre els quals els dos Gavaldà, es van beneficiar personalment de les subvencions. Per la seva banda, l'empresari Pallerols va dirigir les empreses que rebien els ajuts "al mateix temps que desenvolupava una certa activitat política".

Dilacions indegudes

L'Audiència de Barcelona també fa referència a les dilacions indegudes -15 anys d'investigació fins al judici-, que van permetre al fiscal i a les parts atenuar la pena inicial. Només un dels jutges de la sala no està d'acord amb la decisió i, en un vot particular, manté que no hi ha prou raons per denegar la suspensió de la pena.

stats