ONZE DE SETEMBRE
Política 30/08/2013

Més de 200 periodistes estrangers s'acreditaran a la Via Catalana

L'interès mediàtic internacional és superior al de la Diada del 2012

Oriol March
2 min
Més de 200 periodistes estrangers s'acreditaran a la Via Catalana

Barcelona.La Diada de l'any passat, al marge de sacsejar el mapa polític català i provocar unes eleccions anticipades, va comportar una altra conseqüència: els mitjans internacionals van començar a posar el focus sobre Catalunya. Al Palau de la Generalitat, pocs dies després de la manifestació històrica que va omplir els carrers de Barcelona, no paraven d'arribar peticions d'entrevista dirigides a Artur Mas. L'interès dels mitjans estrangers segueix vigent un any després i, segons ha pogut saber l'ARA, més de 200 periodistes internacionals s'acreditaran per seguir la Via Catalana cap a la Independència, que organitza l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aquest Onze de Setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La marxa de l'any passat va tenir menys seguiment internacional perquè, en certa manera, l'èxit -i la transcendència posterior- va agafar desprevinguts els observadors mediàtics internacionals. "Segur que se supera la xifra del 2012", asseguren fonts pròximes a l'organització, que vaticinen que també se superarà el nombre d'acreditats estrangers per les eleccions del 25-N, quan hi va haver quasi un centenar de mitjans. Es dóna per fet que TV3 subministrarà el senyal televisiu a les cadenes que així ho demanin, i que els mitjans podran fer servir les fotografies aèries que faran uns ultralleugers que ha llogat l'ANC amb aquest objectiu.

A partir de la setmana vinent, l'organització es posarà a atendre les peticions de la premsa internacional al mateix temps que acaba d'omplir els trams que encara queden buits a la cadena humana. La principal preocupació, a hores d'ara, és el transport de manifestants cap a les Terres de l'Ebre, que és on més forats hi ha. S'estan buscant autobusos per tot el territori per dur els nous inscrits cap al sud del país, i els organitzadors tenen certes "esperances" que partits com Convergència i ERC acabin donant un cop de mà en la recta final per mobilitzar la militància.

Els nacionalistes, segons dirigents consultats, s'han organitzat a escala comarcal, i la branca juvenil del partit, la JNC, farà servir la mateixa estratègia. Els diputats més destacats i els membres de la mesa que són de CDC -Lluís Corominas, Josep Rull i Jordi Turull- seran al tram de la Ciutadella que l'ANC ha habilitat perquè hi acudeixin els parlamentaris catalans.

Junqueras rumia ser a l'Ebre

Els dirigents d'ERC es bolcaran en la cadena. Oriol Junqueras i Marta Rovira tenien previst ser també al tram dels diputats, però aquests dies valoren si no és millor desplaçar-se a l'Ebre i anunciar-ho com a reclam. Els diputats a Madrid Alfred Bosch i Joan Tardà ja s'hi van apuntar d'entrada i fan aquests dies agitació per omplir els seus trams.

Mentrestant, la Via ja registra un 86,6% de trams plens, un 10% més que el cap de setmana passat. Precisament ahir es va saber que s'han aconseguit completar tots els trams de la cadena humana que passen pel municipi de Reus i per la resta de la comarca del Baix Camp. La territorial de Reus comença a organitzar autobusos per anar al tram 19, al terme d'Alcanar (Montsià), a un preu de 10 euros el viatge. Només queden un 5% de trams amb una participació baixa, la majoria al sud.

stats