PAÍS VALENCIÀ
Política 14/10/2014

Oltra es perfila com a candidata de Compromís

La coalició aprovarà avui un reglament que situarà Morera de número u per València

Salva Almenar
3 min
Oltra es perfila com a candidata de Compromís

ValènciaDesprés de molts mesos de converses i negociacions, Compromís ho té tot a punt per aprovar aquest dimarts el reglament de primàries que regirà les votacions per triar el candidat de la coalició a la presidència de la Generalitat Valenciana, així com els membres de les llistes de les tres circumscripcions que optaran a un escó a les Corts Valencianes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si cap de les tres parts negociadores -Bloc, Iniciativa i Verds- es fa enrere abans de la reunió d’aquesta tarda, el reglament que s’aprovarà preveu tres votacions per triar els candidats a les eleccions autonòmiques del maig vinent. Segons ha pogut saber l’ARA, d’una banda se celebraran les primàries per triar el candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana, en les quals participaran tots els militants i simpatitzants de Compromís del país que vulguin. De l’altra, se celebraran eleccions per triar cap de llista de cada circumscripció -València, Alacant i Castelló- i la resta de membres de cada candidatura -seran dues votacions separades-, en les quals tan sols podran participar els afiliats i els ciutadans que visquin en aquesta demarcació.

Aquesta és la fórmula que han acordat els membres de la coalició per evitar una més que improbable pugna en les primàries entre la diputada d’Iniciativa del Poble Valencià Mònica Oltra -que és l’única que de moment ha fet un pas endavant i ha anunciat que es presentarà- i el líder del Bloc, Enric Morera, i de passada s’asseguren una solució honrosa per al líder de la formació nacionalista, que és la majoritària dins de Compromís.

Amb aquest reglament, Oltra té via lliure per ser la candidata de Compromís en les autonòmiques, ja que, resolt el paper que havia de jugar Morera en aquest procés, difícilment trobarà opositor en les primàries, i menys que li pugui disputar el número 1 de la llista. Per la seva banda, Enric Morera podria optar a les primàries que designaran el cap de llista de la circumscripió de València, encara que un triomf seu sols serviria per reforçar el seu lideratge, ja que en el més que probable cas que Oltra sigui candidata a la Generalitat seria ella la número 1 per València perquè comparteix circumscripció amb el líder del Bloc.

Les quotes per garantir la representació de tots els partits que integren la coalició ha estat un dels principals punts de fricció en la redacció del reglament. Finalment seguiran existint aquestes reserves de pluralitat, però en aquest cas no estaran assignades prèviament als partits sinó que aquests llocs els ocuparan els candidats més votats de la pluralitat, segons han confirmat a l’ARA fonts coneixedores de la negociació. Així, per exemple, si el número 1 correspon al Bloc, el 2 no necessàriament serà per a Iniciativa sinó que l’ocuparà el candidat més votat que no sigui del Bloc.

Fabra creu que serà candidat

Si a Compromís ja tenen més o menys clar qui pot ser el seu candidat, al PP sembla que creixen els dubtes respecte a la figura d’Alberto Fabra. Ahir El Mundo publicava que el president del PP valencià “compta cada dia amb menys suport per repetir com a candidat a la Generalitat Valenciana” als despatxos de la seu del carrer Génova; una informació que el mateix Fabra es va afanyar a desmentir i va assegurar que compta amb el suport del Partit Popular i del govern espanyol.

stats