DRET A DECIDIR
Política 28/05/2013

El PSC fa campanya pel no a l'Hospitalet

La direcció tanca la porta a la llibertat de vot a la consulta que avala Avancem

Sara González
2 min

Barcelona.Encara queden dos anys per a les eleccions municipals, però el PSC ja pateix pels efectes que pugui tenir el paper que està exercint en el procés sobiranista: avala la consulta legal i pactada amb l'Estat, un posicionament insuficient per a alguns i massa agosarat per a d'altres. En conseqüència, els socialistes temen patir una fuita de vots tant cap a Ciutadans com cap a ICV-EUiA o ERC, però els preocupa especialment el cinturó roig, el seu gran bastió. Aquest és un dels arguments que, segons dirigents del PSC, han motivat l'alcaldessa de l'Hospitalet i primera secretària de la federació, Núria Marín, a impulsar a la ciutat una campanya pel no a la independència que compta amb el vistiplau del nucli dur de Nicaragua. Tot i això, Marín, alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya, va explicar ahir a l'ARA que fa la campanya per dir als ciutadans que "l'agenda econòmica i social" és la més important.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'uns fulletons en què s'especifica que el PSC no considera "prioritària" la consulta i que, tot i que defensa que els ciutadans puguin opinar sobre el futur de Catalunya de manera pactada, "no està a favor de la independència". Marín assegura que té "la sensació" que els ciutadans "només senten a parlar de la qüestió nacional" i no dels problemes que més els preocupen.

Però el suport del PSC al dret a decidir està sent utilitzat per Ciutadans i el PP per acusar-los de ser còmplices del procés de secessió. A més, el PSC no perd de vista que el president del Centre d'Esports l'Hospitalet, Miguel García, exmilitant socialista, vol encapçalar la llista de Ciutadans just a la ciutat més important que conserva Pere Navarro després de perdre Barcelona. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va assegurar ahir que la campanya local que ha fet Marín és "legítima" perquè és "coherent amb els plantejaments" del partit i no va descartar que s'estengui a altres municipis.

Però hi ha un sector del PSC que alerta que aquesta campanya és un "error estratègic" perquè pot causar malestar a l'altra banda i fer que els set regidors de Vilamacolum que van passar a ERC no siguin una anècdota. El nucli dur ho sap i per això ahir a l'executiva Antonio Balmón va ser, segons dirigents presents, "sorprenentment contemporitzador" amb Fabián Mohedano i Jordi del Rio, els dos dirigents d'Avancem que dilluns van demanar en un article a l'ARA la llibertat de vot en una eventual consulta. Balmón va demanar unitat, mentre que altres dirigents com Jordi Terrades, Lídia Santos i Mònica Lafuente els van acusar de "deslleials".

En tot cas, el PSC sí que ha afirmat que de la llibertat de vot res de res i que seguirà defensant el no a l'estat propi. Però hi ha hagut un toc d'alerta que ha fet reaccionar el partit i per això ahir Collboni va anunciar que volien explorar vies d'entesa amb ICV-EUiA per concórrer a les eleccions europees i fer un front comú contra les retallades. Això sí, en una fórmula compatible a presentar-se a les llistes del PSOE. I, justament, les aliances catalanes amb les esquerres és el que fa mesos que treballa Avancem, tant per a les europees com a les municipals.

stats