LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política 05/07/2014

S’eixampla l’escissió del PSC amb una nova marca

Exconsellers maragallistes impulsen Moviment Catalunya per a les municipals

Sara González
3 min
Montserrat Tura, Antoni Castells i Jordi Martí, ahir, a la constitució de Moviment Catalunya.

BarcelonaLa diàspora al PSC s’eixampla. Si bé la intenció del futur primer secretari, Miquel Iceta, és minimitzar-la al màxim i recosir el partit, el repte es preveu difícil. Sobretot perquè els díscols -després de mesos en què s’han sentit veus de l’aparell dient que “sobraven”- tenen des de fa temps coll avall que l’única sortida és fer camí al marge d’un PSC que no canviarà de full de ruta. Primer va ser el corrent Avancem, encapçalat per Joan Ignasi Elena, el que va trencar amb el PSC i es va aliar amb la Nova Esquerra Catalana d’Ernest Maragall. I ara són exconsellers del maragallisme els que impulsen, abrigats per díscols del territori, Moviment Catalunya, un paraigua per als socialistes “orfes” per concórrer a les eleccions municipals del 2015. Asseguren que és un moviment “inclusiu i no exclusiu”, però ja preveuen que en alguns casos s’enfrontarà amb el PSC a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moviment Catalunya es defineix com un “nou actor polític d’estricta obediència catalana” compromès amb el socialisme i també amb el dret a decidir. Es va presentar ahir a Girona de la mà dels exconsellers Marina Geli, Montserrat Tura, Joaquim Nadal i Antoni Castells, dirigents com Manel Nadal, Núria Ventura, Àngel Ros i Pia Bosch i altres càrrecs d’arreu del territori crítics amb el rumb del partit i amoïnats per les seves perspectives electorals, especialment de cara a les municipals de l’any que ve.

No són cap “marca blanca”

Van insistir que no són una “marca blanca” del PSC. I la prova més evident d’això és que estan disposats a rivalitzar amb el PSC en tots els municipis en què no es pugui fixar un pacte de no-agressió. Ja en tenen alguns en què la batalla estarà servida: Girona, Sant Adrià de Besòs i Cambrils. En altres municipis, però, especialment en els petits en què el PSC té dificultats per confeccionar llistes, aspiren a presentar-se sense entrar en conflicte amb el seu partit d’origen, i en casos com el de Lleida, en què Ros ja ha dit que es presentarà amb el PSC, l’entesa sí que seria possible.

Asseguren que no és condició sine qua non estripar el carnet del PSC per formar part d’aquesta nova marca que registraran com a associació, però són conscients que en els casos en què entraran en competència directa hauran de fer-ho. L’exlíder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí va anunciar ahir que deixava de militar al partit després d’haver-ne criticat durament el full de ruta i d’haver perdut les primàries.

Una altra cosa és com encaixarà la nova direcció del PSC aquest nou actor polític, que en alguns casos pot ser aliat, i en d’altres, enemic. Si realment aquesta desvinculació es produeix, des d’Avancem estan disposats a parlar d’una entesa. De fet, Moviment Catalunya assegura que buscarà la “confluència” amb altres iniciatives “compromeses amb el socialisme” i l’aliança amb la resta de forces de l’esquerra.

Iceta s’ofereix com a candidat d’emergència

El pròxim primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar ahir que, encara que no té intenció de postular-se a la presidència de la Generalitat, en cas d’un avançament electoral sobtat que no permetés organitzar unes primàries internes, no deixarà “tirat” el partit i estarà disposat “al que faci falta”. El diputat va assegurar que el PSC té “prou banqueta” per trobar un “bon candidat” a la Generalitat, i va posar com a exemple els alcaldes Àngel Ros, Josep Fèlix Ballesteros i l’exconsellera Montserrat Tura. Iceta també va avançar que les primàries seran obertes a tota la ciutadania i està previst fer-les al juny o al juliol del 2015.

stats