Política 10/12/2014

Un 90% dels catalans perceben la corrupció com un problema “greu”

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEls ciutadans creuen que la corrupció és un problema greu a Catalunya i no confien en els partits polítics ni en els seus dirigents. Així es desprèn d’una enquesta presentada ahir per l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) i feta sobre una mostra de 800 persones entre els dies 10 i 18 de novembre d’enguany.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un 55% dels enquestats creuen que els partits polítics a Catalunya es financen il·legalment i un 88,6% pensen que el fet que els partits rebin finançament privat pot acabar influint en les seves decisions posteriors quan són al Govern. Més de la meitat dels enquestats, un 53,5%, consideren que els càrrecs polítics són poc o gens honestos mentre que un 88% diuen que no fan el que cal per aturar la corrupció.

En termes generals, gairebé un 90% dels enquestats consideren que la corrupció a Catalunya és un problema molt greu o bastant greu. “La visió de la ciutadania descriu un panorama molt preocupant”, va explicar el director de l’OAC, Daniel de Alfonso, que va afegir que la gent percep que la corrupció ha augmentat en els últims anys.

Segons l’estudi, els partits polítics, les entitats financeres, els sindicats i els ajuntaments són les institucions en què la corrupció està més estesa i, dins l’activitat pública, consideren que el frau s’estén especialment en els contractes públics (78,5%), la concessió de llicències (73,1%), les subvencions a entitats (67,8%) i la selecció de personal (67,6%), segons els ciutadans.

De fet, un 65,5% creuen que les administracions públiques catalanes són poc o gens transparents. En concret, els serveis públics en què la corrupció està més estesa, segons els enquestats, són el d’obres públiques (87,8%), el d’urbanisme (80,9%) i el de justícia (62,4%).

El baròmetre de l’OAC, però, reflecteix que els ciutadans toleren un cert grau de corrupció: per exemple, un 13,3% veuen acceptable que una persona que treballa al sistema sanitari públic ajudi un familiar a saltar-se la llista d’espera i un 11,5% veuen bé contractar un servei sense factura per estalviar-se l’IVA. Entre les conductes menys tolerades, només un 1,3% veuen acceptable que un funcionari faci servir un bé públic per a una finalitat privada.

Apartar els polítics imputats

Segons De Alfonso, l’enquesta posa en relleu que els ciutadans estan demanant “més compromís” dels partits i més contundència davant dels indicis de corrupció. De fet, un 90,3% donarien suport a mesures com apartar els polítics imputats fins que no hi hagi sentència.

Tot i així, De Alfonso no és partidari d’apartar els polítics en un primer moment, ja que creu que imputar algú “és fàcil” -només cal presentar una denúncia que s’admeti a tràmit- i podria ser una “maniobra política del contrari”. Una “bona fórmula” seria, segons va explicar ahir, fer el mateix que en el cas dels jutges imputats, que se’ls aparta un cop s’acaba la instrucció i s’estableix una data de judici. També va carregar contra la “hipocresia social” i va recordar als ciutadans que si no denuncien les irregularitats “no es poden queixar”.

stats