GOVERN CENTRAL ELS PRESSUPOSTOS DEL 2016
Ara Premium 01/08/2015

Rajoy promet quadrar el cercle econòmic

Assegura que hi haurà més polítiques socials, menys impostos i menys despesa pública

Dani Sánchez Ugart
3 min
UN MANDAT EN GRÀFICS 
 Rajoy va centrar el seu discurs de balanç a presumir de recuperació.

MadridMariano Rajoy va resumir ahir la seva gestió en gràfics. El president espanyol va centrar el seu discurs de balanç de la legislatura a treure pit pel seu miracle econòmic -a més de carregar contra el procés català-. La pressa de l’executiu per enllestir uns pressupostos abans d’esgotar el mandat va obligar a aprovar el projecte en l’últim consell de ministres del curs, després del qual, habitualment, és el mateix president qui compareix davant dels mitjans, en lloc de la vicepresidenta i algun ministre. Això va restar protagonisme al titular d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que en circumstàncies normals hauria presentat els comptes. I va impedir que es coneguessin nous detalls dels pressupostos, ja que Rajoy es va limitar a presumir de recuperació i a oficialitzar mesures conegudes com l’augment de mínims de les pensions i la pujada de sous als funcionaris estatals.

Amb la vista posada en les eleccions, el president espanyol va disfressar de promeses augments de la despesa pública obligats per llei -com el de les pensions- i va prometre la quadratura del cercle, o l’entrada en un “cercle virtuós” de l’economia espanyola. El govern espanyol, segons va assegurar, gastarà més en política social -tot i que destinarà a aquest fi un 53,5% del pressupost, quan aquest any ha sigut un 53,9%-, a la vegada que seguirà abaixant impostos i reduirà la despesa pública total (un 4%), per rebaixar el dèficit. Aquesta fita econòmica, segons Rajoy, serà possible gràcies a l’increment de la recaptació i de la competitivitat, i a l’augment dels llocs de treball.

El balanç econòmic de la legislatura que va fer Rajoy es va centrar en la importància de la reducció del dèficit. En aquest punt, el president espanyol va carregar contra l’herència que va rebre de l’executiu socialista, que els va deixar, segons va dir, un país en “prefallida”. Quatre anys després, “Espanya és el país de l’OCDE on l’ocupació creix amb més intensitat”. I no va deixar lloc a l’autocrítica. “La recuperació és innegable. Hi és. Se li poden buscar totes les ombres que es vulgui però som davant d’un canvi de situació indiscutible”, va dir mentre mostrava gràfics de creixement i comparava l’economia espanyola amb la del Regne Unit i els Estats Units.

Seguint amb aquesta línia triomfalista, Rajoy va augurar “el període de creixement i de benestar més llarg de la història recent” si “el camí de l’economia no es frena”. Una profecia autorealitzable que pretenia allunyar temptacions de votar els partits que, segons el PP, posen en risc la recuperació. “És fonamental mantenir les polítiques d’equilibri”, va dir, en referència a partits com Podem, que reneguen de les polítiques d’austeritat.

Les retallades, una incògnita

Els únics detalls desconeguts dels nous comptes que va deixar entreveure Rajoy van ser alguns augments de la despesa. En concret, segons va afirmar, pujaran les inversions, sobretot les d’empreses públiques lligades a Foment, com ara Adif, responsable de les vies de tren. A més, també pujaran les beques, hi haurà “una pujada important en recerca i desenvolupament” i també s’incrementarà la despesa per fer front a l’atenció a la dependència. Caldrà esperar a dimarts, quan el ministre d’Hisenda presentarà el detall dels pressupostos davant del Congrés de Diputats, per saber quines són les partides que es retallen per aconseguir reduir el global de despesa en un 4%.

stats