Efímers 17/04/2014

Retrat del ‘hipster’ de manual

Sortir a fer una bicicletada amb la ‘fixie’ pel Born, anar a un taller de gintònics, lluitar pels pandes del Congo i intentar desxifrar les lletres dels Manel són alguns dels seus hàbits

Selena Soro
5 min
GETTY

La seva bio a Twitter ho diu tot: “Primavera Sound, Sónar, VOS, Spotify, Gràcia, iCat, Escac, Apple, Palens, Instagram, Filmoteca, Palestina, Time Out i Moritz. I tinc un galgo, la Michelle”. És el @modernetdemerda, un tuitaire amb 30.000 seguidors que ironitza sobre els costums dels hipsters, un col·lectiu a qui @DolorsBoatella defineix com un “voler i no poder amb ulleres de pasta” o que són, segons @Bruno_Oro, “algú que ha vist tot el que tu has vist, però «des d’un altre prisma»”. Ara el tuitaire recull a Modernet de Merda: el manual les claus per ser un autèntic hipster. Abans de res, avisa: “Ser l’hòstia no es pot resumir fàcilment, i menys en tan poc espai. Mira si ha costat recopilar la veritable essència moderneta, que cada dia em passava més estona anul·lant el que havia afegit el dia anterior, perquè ja no era trendy, que no pas omplint més fulls”.

La vestimenta

Bigotet i ulleres de pasta per a ells i sabates Victoria per a elles

Per als nois, gorra de llana -un barret comprat al Soho londinenc també serveix-, ulleres de fusta, un tatuatge -ha de ser un símbol que no s’entengui i que sigui necessari explicar-, un bigotet, una camisa de quadres cordada fins al coll, uns pantalons ajustats amb el turmell a l’aire i unes sabates de punta. Per a elles, un recollit mal fet, unes ulleres d’àvia, unes arracades exsoviètiques -“no és obligatori, però suma molts punts dur unes arracades comprades en un petit mercat artesanal d’una petita ciutat apartada en una petita República exsoviètica”-, una brusa també cordada fins al coll i unes sabates Victoria.

Els referents modernets

Bibiana Ballbè, Obama i el grup Manel són alguns dels referents

Bibiana Ballbè és el referent per excel·lència: “D’ella ho he après tot. I ho he desaprès tot, també. Ens agrada fer servir aquest verb, desaprendre, de tant en tant. No diu gaire res, però si no desaprens alguna cosa cada dia no ets ningú. I tan important com desaprendre és aprendre a escriure frases curtes. Així. Amb punts. Pauses. La Bibiana m’ha ensenyat. Que les frases. Han de ser breus. I posar-hi silencis. Molts silencis. La nova escriptura creativa”.

Barack Obama és un altre dels referents per als hipsters : “Barack Obama és una divinitat de qui somio ser el community manager algun dia. No m’interessa tant la política com fer veure que un polític negre americà em representa”. El grup de música Manel també és un estendard per als modernets: “D’aquesta banda tan brutal he après, bàsicament, a ser feliç tot i no entendre el noranta per cent de les lletres que escriuen. Això de compondre lletres sense cap mena de connexió entre una frase i una altra és un art que no tothom té, amics. Jo juraria que és causat per l’excessiva quantitat de fruita que posen als gintònics”.

Religió ‘hipster’

Només són vàlides les religions que inspirin “bon rotllo”

Els modernets s’han de mantenir al marge de la religió. “Bé, no de totes. El budisme inspira bon rotllo i el Dalai-lama cau molt bé, aquí podríem fer una excepció. Però per a la resta, si superen el centenar de seguidors, és millor no implicar-s’hi. Per això jo l’únic motiu religiós que duc penjat és aquell collaret que em va donar aquell cap d’aquella tribu de Kènia quan vaig anar-hi a fer un fals voluntariat”. D’altra banda, “la religió del segle XXI és Apple, i el representant d’Apple a la Terra és l’amic Steve”.

Consciència ecològica

Les bicicletades són una bona opció per manifestar-se

Els modernets estan extremadament preocupats pel canvi climàtic. Per això, el Modernet de Merda relata: “El primer que faràs serà penjar un article sobre el tema a les xarxes (un article que no cal que hagis llegit, és igual, el que importa és que sigui en anglès) i després ja continuaràs planejant la ruta que vols fer per Europa amb aquell antic 600 del teu pare que contamina com cap altre”. Si les coses es compliquen, continua, i “els pandes del Congo necessiten una empenta important per sobreviure”, s’ha de passar a una fase més agressiva: “Una bicicletada pels carrers del Born, amb desenes de fixies [bicicletes amb pinyó fix], Bromptons [marca de bicicleta urbana] i algun longboard perdut”. El Modernet encara recorda l’última bicicletada: eren nou i van aconseguir que el Verdi Park emetés quatre dies més del previst un film serbi sobre la cocaïna en un barri marginal.

Anticapitalistes

Tot i la seva ideologia, tenen una col·lecció d’iPods

Sobre el capitalisme, el Modernet opina: “Potser sí que jo, de tant en tant, hi participo a l’hora de pagar abonaments de festivals, comprar-me tota l’Apple Store del passeig de Gràcia, anar a buscar una mica més de soja per al sopar, subscriure’m a l’Spotify Premium, viatjar a Berlín un cap de setmana, cobrar als meus clients del taller de disseny gràfic, arrasar amb packs indecents de Moritz, acumular tones de cafè colombià de Comerç Just… Però, vaja, són petits errors molt puntuals. Mai de la vida m’entregaria al fastigós capitalisme”.

Molts tallers

Participen en molts cursets, des de ‘cupcakes’ fins a gintònics

Els tallers de cupcakes són un requisit de la modernor. “Encara hi ha algun pobre indocumentat que insisteix a comparar els cupcakes amb una magdalena qualsevol… Va, home, va. No way ”, reflexiona el Modernet. Els tallers d’ukeleles també són imprescindibles: “El meu ukelele me’l va dur una amiga des del Nepal, i sona tan meravellosament monòton com sonen els d’aquí, però com que és d’allà a mi em sona com si fos un Stradivarius”. Una altra tendència moderneta són els tallers d’amigurumis. “ Amigurumi, paraula excepcional. Aquest taller el vaig començar a fer, simplement, perquè em va agradar el nom; motiu més que suficient per comprometre’m amb qualsevol causa o projecte. Vaig veure que devia ser alguna cosa del Japó d’aquestes inexplicables, i de seguida m’hi vaig interessar. Després vaig saber, quan ja era dins, que es tractava de crear figuretes i objectes de llana amb volum. I no cregueu que va ser una decepció, al contrari. Encara em va motivar més; allò posava a prova la meva capacitat de resistència moderneta”. Evidentment, els tallers de gintònics tampoc hi poden faltar.

Perill veïnal

Els modernets corren el risc de topar amb un veí ‘mainstream’

Tots els modernets corren el risc de patir el clàssic veí impresentable que “tot i viure a Gràcia, desconeix el plaer de la vida alternativa i es dedica a viure com una persona més del sistema”. Algunes de les característiques dels veïns mainstream són les següents: no reciclen, ho posen tot a la mateixa bossa negra; escolten música per l’Spotify amb publicitat; parlen amb tu a l’ascensor; tenen a la porta una catifa en què es llegeix “ Bienvenidos ”; se senten els seus crits quan el Barça marca un gol; mengen paella els dijous; reben cartes físiques en una bústia física; saben qui és Bertín Osborne, i vesteixen samarretes amb publicitat.

Acabar amb un modernet

Hi ha accions que poden acabar automàticament amb un ‘hipster’

Segons el Modernet de Merda hi ha accions que poden matar (pacíficament) un hipster : cancel·lar-li unilateralment la subscripció a Time Out, preguntar-li si el seu llebrer és comprat en comptes d’adoptat, confessar-li que no t’agraden les llavors de carabassa, oferir-li un glop de Malibu amb pinya o fer-lo entrar en una sala de cinema on hi hagi més de cinc persones.

stats