EQUIPAMENTS PENITENCIARIS
Societat 24/10/2012

La Model es degrada

La degradació de la presó Model està arribant a límits insostenibles. Així ho denuncien els sindicats. Justícia estaria estudiant utilitzar centres pròxims a Barcelona, com Brians I, per desmassificar-la.

Laura Díaz-roig
3 min

BARCELONAEl deteriorament de la Model, la històrica presó de l'Eixample, es fa evident a marxes forçades, però el projecte que l'havia de substituir continua paralitzat. Alguns sindicats han fet públic en els últims dies l'aparició de plagues de xinxes i rates, mentre que les goteres i els desperfectes estructurals continuen sent habituals. "Fa molts anys que la Model està en un estat deplorable, és un problema endèmic", afirma Xavier Martínez, el responsable de presons del sindicat UGT. El complex de la Zona Franca, que havia de substituir la Model, està paralitzat des de fa temps i no es preveu que en els pròxims mesos, amb les eleccions a tocar, la situació canviï.

Rates i xinxes al recinte

L'aparició de plagues ja és "habitual" al centre

Les plagues de xinxes i rates són habituals a l'edifici, tot i que constantment hi treballen empreses per exterminar-les. "Les xinxes i els polls són de solució fàcil, però les rates són un problema més complicat", diu Joan Escamilla, del sindicat CSI-CSIF. Fonts de la conselleria han explicat a l'ARA que a l'agost van aparèixer quatre "episodis" de xinxes que ja es van solucionar, mentre que el problema amb les rates -que no es pot considerar una plaga- està lligat als moviments de terra per les obres de l'AVE. "Sempre hi ha hagut plagues, perquè l'edifici és antic, però se soluciona", explica la delegada de CCOO a la Model.

Desperfectes estructurals

Els sindicats critiquen l'estat de la presó, inaugurada el 1904

A banda de les plagues, el pas dels anys queda patent, també, en els nombrosos desperfectes estructurals. Segons explica Martínez, el pati d'una de les galeries de la Model -inaugurada l'any 1904- està acordonat des de fa unes setmanes, després que caigués una planxa de ferro. La conselleria els ha comunicat que estan valorant els pressupostos. "La reacció no és ràpida ni immediata", critica. En la mateixa línia, Escamilla lamenta que la situació econòmica ha provocat que els petits desperfectes no se solucionin.

La cúpula de la presó -una de les peces que es mantindria en el futur trasllat de recinte- es va reformar fa poc, segons destaca la delegada de CCOO. Alguns sindicats, però, critiquen que l'obra va costar "molts diners" i no ha solucionat els problemes de goteres. "Abans hi havia brigades d'obres, formades per treballadors i interns, però ara no es fa res", diu Escamilla. Els sindicats coincideixen a subratllar que la solució no passa per tancar la Model sinó per adequar-la "immediatament" perquè les condicions siguin òptimes, mentre no es pot substituir per un centre nou. En aquests moments, la Model està massificada, amb fins a sis presos en cel·les on, com a molt, podrien haver-n'hi dos.

Alternativa estancada

El projecte de la Zona Franca, paralitzat des de fa temps

La substitució de la Model -segons xifres de Justícia, hi ha 1.147 preventius i 512 penats- és, des de fa anys, un tema polèmic. La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, sempre ha mantingut que el projecte de la Zona Franca, ideat per l'anterior conselleria -encapçalada per Montserrat Tura-, havia nascut petit. De fet, tenia capacitat per a uns 1.100 presos, mentre que a la Model ja n'hi havia 1.200 de preventius. Després de revisar la planificació, Bozal va proposar traslladar a la Zona Franca totes les presons de Barcelona i, per tant, modificar el projecte. A la pràctica, aquesta mesura suposaria no només situar a la Zona Franca els preventius de la Model, sinó també el centre de dones de Wad-Ras, ara al Poblenou, i el centre obert de la Trinitat. El primer pas, però, havia de ser la construcció del centre de preventius. Les retallades i, ara, les imminents eleccions, el 25 de novembre, han congelat el projecte. Diversos sindicats apunten que la conselleria estaria estudiant l'opció que alguns centres penitenciaris pròxims a Barcelona -com Brians I- acullin reclusos preventius quan obri la presó de Puig de les Basses a Figueres. A l'Alt Empordà, per tant, s'hi podrien traslladar alguns penats de Brians, tot i que Justícia no ha concretat si aquesta és una possible solució a curt termini. En tot cas, els sindicats es mostren contraris a la mesura perquè comportaria, entre altres aspectes, constants trasllats de presos a Barcelona.

Comissió de seguiment

El plenari de l'Eixample aprova una comissió per seguir el procés

El plenari de l'Eixample va aprovar ahir, a proposta del PSC, la creació d'una comissió de seguiment per la transformació de la Model. Segons el PSC, la paràlisi del projecte de substitució del centre ha arribat a un punt d'"insostenibilitat". ICV va anar ahir més enllà i va assegurar que la situació de l'edifici està arribant a "un problema de drets humans", mentre que el PP assegura que durant aquesta legislatura s'ha fet "un pas enrere".

stats