11/10/2014

Rajoy aparta Mato i agafa el timó de la crisi sanitària

4 min
L’HOSPITAL CARLOS III CENTRA L’ATENCIÓ
 Mariano Rajoy parlant a la premsa. 2. El president del govern espanyol va ser escridassat per les infermeres. 3. Javier Limón, el marit de Teresa Romero.

MadridLa Moncloa va haver de fer equilibris ahir amb el llenguatge per no assumir públicament el que és ja una evidència: que ha perdut la confiança en la ministra de Sanitat, Ana Mato, per liderar la gestió de la greu crisi provocada pel primer contagi d’Ebola fora de l’Àfrica. No només hi ha “incertesa” a la societat espanyola, en paraules de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, sinó que la Unió Europea continua vigilant els passos que fan les autoritats sanitàries espanyoles. Cinc dies després de saber-se que Teresa Romero, l’auxiliar d’infermeria que va atendre el missioner Manuel García Viejo, estava infectada amb el virus, el govern del PP prova ara d’aturar a contrarellotge l’allau de crítiques que rep per la falta de coordinació i la poca transparència informativa.

El malestar, i en alguns casos la indignació, ha anat en augment en l’àmbit sanitari i en l’oposició política. Una imatge ho diu tot: personal de l’hospital madrileny Carlos III llançant guants de làtex al cotxe del president espanyol, Mariano Rajoy, i de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, després de visitar per sorpresa el centre on els metges intenten salvar la vida de Romero, la gran prioritat de les autoritats.

Centralitzar informació

L’intent del govern espanyol de recuperar la credibilitat perduda durant aquests dies és clar. En la seva reunió setmanal, el consell de ministres va decidir crear un comitè especial de coordinació, presidit per la número 2 de l’executiu. Fins ara el pes del lideratge requeia en una plataforma de seguiment que provava de sincronitzar l’administració estatal amb l’autonòmica. Les polèmiques declaracions del conseller de Sanitat madrileny, Javier Rodríguez, també del PP, insinuant que la malalta podia haver mentit, no han agradat gens a la Moncloa. La percepció en l’entorn presidencial en les últimes hores era que calia posar ordre, recuperar el rumb polític i centralitzar, en una sola veu, els missatges a la ciutadania.

Per això Rajoy va optar finalment per apartar Mato del focus principal i deixar el timó a Sáenz de Santamaría, que s’ha convertit en el gran puntal d’aquest gabinet. En contra del que tothom esperava, la responsable de Sanitat no va comparèixer davant l’opinió pública un cop acabada la reunió ministerial. D’aquesta manera, quedava palès que el lideratge canviava de mans. Tot fa pensar que a partir d’ara les compareixences públiques seran més sistemàtiques i habituals, sota el control de Presidència.

Des de l’executiu espanyol asseguraven ahir -amb poc convenciment- que aquest relleu no s’ha d’interpretar com una “desautorització” a Mato, sinó com un “reforçament” a Sanitat. Sonava a eufemisme. Per avalar la tesi, Sáenz de Santamaría va recordar que la ministra donaria explicacions ahir a la tarda després d’una nova trobada amb les comunitats autònomes. A més, va precisar que formaria part del nou comitè que presideix ella.

En aquest òrgan, transversal, hi haurà representants de tots els ministeris implicats: des del d’Exteriors, per treballar de manera conjunta amb la resta de països, fins al de Justícia, que, entre altres coses, ha de poder determinar quines informacions es poden fer públiques i quines no en cada moment, tenint en compte la col·lisió entre el dret a la intimitat dels afectats i el dret de la resta de la societat a disposar de dades d’interès públic. Molts dels integrants del comitè tindran, a petició de la vicepresidenta, una dedicació al 100% a aquesta tasca, cosa que demostra el grau d’importància que Rajoy dóna a l’assumpte. Estaran assessorats en tot moment per un comitè científic que els orientarà sobre les decisions que s’han de prendre. L’objectiu final és coordinar personal i recursos tècnics, que vagin a l’una totes les institucions implicades i, sobretot, donar una imatge de màxima transparència sobre el que està passant.

Responsabilitats polítiques

Conscient de l’estat d’ànim que s’ha anat creant durant aquesta setmana, Rajoy va voler expressar el seu suport a l’equip mèdic del Carlos III amb una visita, que no figurava en la seva agenda. Va admetre que la situació és “difícil” però va llançar un missatge de tranquil·litat assegurant que el risc que la malaltia es propagui és “molt baix”. En aquest gest, que respon a l’intent de recuperar la iniciativa, es va fer acompanyar pel president madrileny. La polèmica actuació del seu conseller de Sanitat ha molestat fins i tot a les files conservadores.

El govern espanyol va procurar ahir apaivagar el debat sobre les responsabilitats polítiques. No obstant això, Sáenz de Santamaría va deixar entreveure que, quan tot torni a la normalitat, caldrà analitzar qui ha comès errors. “Si s’ha de fer, es farà”, va garantir. Fins i tot, fonts governamentals no descarten haver de repensar, si cal, mesures que s’han pres en el model de gestió hospitalari madrileny. Tot plegat, però, serà després. Rajoy i la vicepresidenta van insistir que la prioritat ara és la vida de l’auxiliar d’infermeria afectada i l’atenció a les persones a qui s’està fent el seguiment. Del que no té cap dubte l’executiu és de l’obligació moral que tenia de repatriar a Espanya els dos missioners. No va quedar tan clar, però, què passarà en cas que, en el futur, algú més demani ser traslladat a l’Estat.

stats