Societat 25/09/2013

Wert vol blindar el castellà com a llengua vehicular a les aules

El PP i UpyD ultimen un acord en la tramitació de la Lomce perquè el castellà sigui la llengua prioritària de l'ensenyament a tot l'Estat

M. Eugènia Quetglas
2 min
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ahir durant la sessió de control al Senat.

MadridLa lluita del govern del PP per acotar la presència del català a les escoles no s'atura. Els populars i UPyD ultimen un acord en la tramitació parlamentària de la llei Wert perquè el castellà sigui la llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat. D'entrada sembla que no és res nou, perquè els partits matisen que als territoris on conviuen dues llengües es compartirà aquest privilegi, d'acord amb els seus estatuts d'autonomia. La qüestió és que es plantegen que la protecció que poden donar els estatus a la llengua pròpia quedi bloquejada si hi ha una normativa que digui el contrari. D'aquesta manera, anul·len la possibilitat que el català pugui ser la llengua vehicular a les Illes Balears, amb la llei lingüística decretada per José Ramón Bauzá, i obre la porta que altres comunitats amb dues llengües puguin fer el mateix.

El PP no es planteja en cap cas que desaparegui el polèmic redactat que diu que les "administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre l'ensenyament en castellà", que va permetre al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, advertir a la Generalitat que, directe o indirectament, haurà de finançar l'escolarització en castellà dels estudiants que ho demanin.

L'esmena negociada entre el PP i UPyD s'aprovarà -si tanquen l'acord- aquest dijous, dia que finalitzarà la tramitació parlamentària de la llei per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) al Congrés per anar al Senat, on s'aprovarà definitivament. Ahir, en el primer dia de debat en comissió, el diputat del PP Eugenio Nasarre va denunciar que "irònicament" el castellà pateix la mateixa discriminació a Catalunya que patia el català quan es va instaurar la democràcia. "Estem en presència d'algunes normes autonòmiques que no tan sols no garanteixen suficientment el castellà a les escoles, sinó que fins i tot l'impedeixen", va proclamar. Nasarre va admetre que la Lomce pretén, "malgrat que sigui tard", que es garanteixi el dret a escollir.

En el text que es debat aquests dies el PP ja hi va introduir 42 modificacions respecte del que va sortir de la Moncloa. La majoria són tècniques, però n'hi ha alguna de polèmica, com la possibilitat de permetre la construcció de centres privats en sòl públic o el fet que professors de centres privats puguin corregir les revàlides. L'oposició hi veu una clara aposta per la privada.

Massa professors a la universitat

L'informe de fiscalització del sector públic autonòmic dels exercicis 2008 i 2009 elaborat pel Tribunal de Comptes i presentat ahir al Congrés va alertar d'un "sobredimensionament" del professorat en relació al nombre d'alumnes a les universitats públiques de l'Estat.

stats