EDUCACIÓ
Societat 24/08/2012

Les concertades petites pateixen

Ensenyament reduirà el concert per al curs vinent a una quarantena d'escoles concertades. La majoria són centres petits, que hauran d'acomiadar professors o demanar crèdits amb un aval del Govern.

Sònia Sánchez
2 min
PROBLEMES ECONÒMICS
 El sector de l'escola concertada alerta que la situació econòmica dels centres és cada cop més complicada, però admeten que els dos tancaments d'aquest juliol, com el d'aquesta escola de Barcelona, Menéndez Pidal, són excepcionals.

BARCELONALes escoles concertades ja acumulen tres mesos de retard en el cobrament dels ajuts, que es podrien convertir en quatre si tampoc els arriba la mensualitat a finals d'agost. Però, a més, un grapat d'escoles, en la majoria centres petits d'una sola línia, perdran per al curs vinent la subvenció per a un grup de P-3 i en alguns casos també a primer d'ESO, com a conseqüència de l'augment d'alumnes per aula aprovat pel ministeri d'Educació.

Això significa que deixaran de rebre el sou d'1,5 professors en el cas de P-3 i el sou d'1,68 professors en el cas de secundària, a més de la part corresponent per a despeses de manteniment, que ronda els 7.500 euros a l'any a infantil i primària i els 10.000 euros anuals a l'ESO.

"Hi haurà professors que seran acomiadats i d'altres a qui se'ls reduirà la jornada laboral", admetia Carles Armengol, de la patronal majoritària a l'ensenyament concertat, la Fundació Escola Cristiana.

Una resolució del departament d'Ensenyament publicada al DOGC el 31 de juliol enumera les 39 escoles que veuran reduïts els ajuts, la majoria a Barcelona ciutat. El concert amb aquests centres està compromès per quatre anys i expira el 2014, però cada any se'n fa una revisió per assegurar que les matriculacions assoleixen el mínim d'alumnes per aula per obtenir concert. Si bé aquesta revisió no acostumava a suposar canvis significatius, per primer cop i a causa de l'increment de ràtios, enguany sí que s'ha reduït de manera àmplia el nombre de grups. I és que, a més, "Ensenyament ha estat molt més estricte que mai a l'hora d'aplicar les ràtios mínimes per concedir concert", afegeix el secretari de la federació d'Ensenyament d'USOC -majoritari a la concertada-, Pere Forga.

Per Forga, la reducció de concerts tindrà "una afectació important" perquè, tot i que el nombre de grups tancats és relativament baix, "la majoria són en centres petits, que són els que tenen menys capacitat econòmica i els que estan patint més". "Poden suposar molts més que 42 acomiadaments", advertia Forga, i explicava que ja des del juliol el sindicat ha rebut una allau de "consultes de mestres i professors de la concertada a qui ja se'ls havia anunciat la reducció de jornada".

Problemes de tresoreria

Armengol apuntava també que l'acomiadament de professors "afegirà encara més problemes econòmics als centres", que hauran de pagar les indemnitzacions. La secretària general d'Agrupació Escolar Catalana (concertades laiques), Eva Salvà, va apuntar, però, que moltes escoles miraran, si poden, de mantenir aquests professionals assumint el seu sou amb recursos propis, "amb l'esperança que sigui una situació excepcional d'aquest curs".

La reducció de concerts se suma als retards en els pagaments. Quan van deixar de cobrar al juliol, les 700 escoles concertades catalanes ja portaven un retard de dos mesos en el cobrament d'aquest ajut, amb què paguen els sous del personal de serveis i administració. Si a l'agost tampoc cobren -com Salvà diu que se'ls va anunciar- s'acumularan quatre mesos de retard. "Això suposarà greus problemes a molts centres", advertia Armengol, i explicava que moltes concertades han hagut de demanar un certificat del concert al departament d'Ensenyament per donar-lo com a aval per demanar crèdits bancaris.

stats