SANITAT
Societat 08/06/2013

La dimissió de la cúpula agreuja la crisi a Sant Pau

La Generalitat descarta intervenir l'hospital i l'insta a presentar un concurs de creditors

Lara Bonilla
3 min
CAOS A SANT PAU  Les dimissions de la cúpula i la decisió de Justícia d'instar el centre a presentar concurs de creditors van sorprendre ahir els treballadors.

Barcelona.El mateix dia que s'esgotava el termini perquè la Generalitat es pronunciés sobre la intervenció a l'Hospital de Sant Pau i cansats d'esperar una resposta que no arribava, els cinc membres de la fundació que gestiona el centre -amb l'exconseller Xavier Pomés al capdavant- van presentar ahir la seva dimissió "irrevocable".

El Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària -una de les tres que regeixen l'hospital- havia reiterat la "ingovernabilitat" del centre i reclamava a la Generalitat una empara legal que no va ser escoltada. Així, la mateixa setmana que els antics patrons eren imputats, els nous van optar per dimitir. En un comunicat, van denunciar que el centre està en una situació de "bloqueig" i necessita que s'hi apliquin "mesures urgents que assegurin la seva viabilitat".

Aquestes mesures, segons ells, passaven perquè el Protectorat de Fundacions del departament de Justícia -organisme del qual depenen les fundacions- l'intervingués. Així ho havien demanat el 12 d'abril. Ahir s'esgotava el termini de resposta i, una hora després d'oficialitzar-se la dimissió en bloc del patronat, la Generalitat hi va respondre però no va optar per la intervenció sinó per instar Sant Pau a demanar concurs de creditors per reconduir la situació amb les "màximes garanties". La decisió, segons va explicar el director general de Dret i Entitats Jurídiques del departament de Justícia, Santiago Ballester, es va prendre després d'analitzar la documentació i constatar que el "risc d'insolvència" de l'hospital "no deixava cap altra opció" que el concurs. Segons Ballester, el "bloqueig" que viu el centre "impossibilita" el compliment del pla de viabilitat. En un comunicat, Justícia va deixar clar que això no suposarà la liquidació de la fundació, el tancament del centre ni una privatització. I Justícia va traspassar als patrons la responsabilitat de demanar el concurs, ja que va considerar que continuen exercint "en funcions".

Fonts del patronat, en canvi, van negar-ho i van assenyalar que els seus càrrecs són "unipersonals" i que deixen de tenir responsabilitat quan formalitzen la dimissió. A més, el requeriment de Justícia va arribar només una hora després de la dimissió. Segons els documents als quals va tenir accés l'ARA, la Fundació de Gestió va registrar a les 13.47 hores d'ahir la renúncia "irrevocable" dels seus càrrecs i a les 14.45 hores sortia la carta de Justícia en la qual es comunicava el concurs de creditors. Ara falta que algú l'apliqui.

Incertesa entre els treballadors

El d'ahir és un nou capítol en la complicada situació que viu l'Hospital de Sant Pau des de fa dos anys, immers en una allau de demandes i amb un forat de 50 milions d'euros. La situació va agafar per sorpresa els treballadors, a qui no es va comunicar res i que van reconèixer que la dimissió els aboca a una situació "d'incertesa". La presidenta del comitè d'empresa, Carme Pérez, considera que el concurs de creditors servirà -i si no, ho demanaran- per treure a la llum el "patrimoni ocult" que té Sant Pau, com ara herències i donacions. Els treballadors reclamen que els recursos que té la fundació patrimonial serveixin per cobrir el dèficit de la fundació gestora, és a dir, de l'hospital. "No hi ha cap insolvència econòmica perquè els fons són a la fundació privada", diu Pérez.

Sant Pau és propietat de la Generalitat, de l'Arquebisbat de Barcelona i de l'Ajuntament. La seva complexa forma jurídica és l'arrel del problema. Consta de tres fundacions -la patrimonial (privada), la de gestió i la científica- amb recursos separats i els treballadors van denunciar als jutjats que els beneficis immobiliaris de la primera no repercuteixin en la segona. Pérez va atribuir la dimissió a les "tensions" entre el patronat i Justícia. "I [els patrons] no volen assumir responsabilitats que no els toquen", va afegir Pérez, que ho va relacionar també amb la imputació dimarts de set persones, entre les quals l'expresident de l'ICS, per les presumptes irregularitats en les obres de construcció del nou hospital.

En joc el seu futur

Sant Pau es queda sense la cúpula directiva però l'assistència als pacients està garantida. De fet, és un dels hospitals més ben valorats pels pacients. Però ara es juga el seu futur. "La seva situació és preocupant en un moment en què s'està reformulant el terciarisme i Sant Pau hi té un paper important a jugar", va dir Manel Ferré, president del Consorci de Salut i Social, una de les dues patronals de la sanitat concertada. Salut està reorganitzant els serveis dels hospitals i els metges de Sant Pau temen que se'l vulgui convertir en un hospital de segon nivell.

Amb 3.800 treballadors, Sant Pau és l'hospital més antic de Catalunya i aquesta és la crisi institucional més greu que viu en 600 anys d'història. Un episodi que corre el perill de fer ombra al prestigi del centre, tot un referent en trasplantaments cardíacs i oncologia.

stats