Efímers Tema del dia 03/11/2014

El Govern esquivarà la suspensió d’un decret considerat insuficient

Les entitats reclamen una solució més efectiva i la patronal nega el problema

A.g.m.
4 min

BarcelonaEl desembre passat es va aprovar un decret que impedia els talls de subministraments a les famílies que no poden pagar les factures durant els mesos d’hivern. Un decret que des del primer moment les entitats socials van considerar insuficient i que aquest mes d’octubre el Tribunal Constitucional ha suspès. El Govern ha anunciat que esquivarà la suspensió, i les entitats li reclamen que ho faci amb una solució més efectiva que l’original.

Menys d’un miler de casos

CiU i ERC van pactar un decret més ambiciós: no s’ha complert

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha admès aquest mes d’octubre que el decret aprovat al desembre només va beneficiar 895 famílies l’hivern passat. Puig ha reconegut que és un nombre “baix” i també que “la difusió no ha sigut suficient i el mecanisme pot tenir algunes complicacions que cal revisar”. Al febrer l’Aliança contra la Pobresa Energètica ja va advertir al Parlament que el decret era insuficient i que calia un sistema millor.

Al març, en el ple sobre la pobresa, CiU i ERC van pactar que abans de l’octubre s’aprovaria un nou decret per impedir els talls durant tot l’any, amb criteris d’accés menys restrictius, i amb la possibilitat d’ajudes econòmiques per evitar l’acumulació del deute. El compromís no es va fer realitat a temps. Dijous passat el Parlament va aprovar per unanimitat que el nou decret es presenti en el termini d’un mes.

Suspès per competències

El TC tramita un recurs de l’Estat per invasió competencial

El Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el 22 d’octubre el recurs del govern espanyol contra el decret de pobresa energètica de la Generalitat, que va quedar suspès automàticament. El consell de ministres va decidir presentar el recurs el 22 de setembre argumentant que el decret “va contra la normativa bàsica estatal i té impacte en la resta de consumidors d’electricitat d’altres comunitats autònomes”.

El recurs es basa en les contradiccions entre el decret català i la llei estatal del sector elèctric, aprovada uns dies més tard. Argumenta que “introdueix la definició de persones en situació de vulnerabilitat econòmica” tot i que la llei estatal diu que la determinarà el govern espanyol. El recurs afegeix que el decret aprovat per la Generalitat fixa una treva hivernal per als més vulnerables tot i que “la regulació estatal no preveu cap exempció”.

Mesures alternatives

Empresa i Ocupació planteja crear un fons de suficiència

En l’última reunió de la Taula sobre la Pobresa Energètica, formada per les administracions, les entitats socials i les empreses subministradores, els representants del departament d’Empresa i Ocupació ja van plantejar la possibilitat d’esquivar la suspensió del decret amb mesures alternatives com la creació d’un fons de suficiència amb el qual es podrien cobrir les factures pendents i evitar així els talls dels subministraments.

Felip Puig va dir dimecres en una entrevista a RAC1 que el fons hauria de cobrir entre 50.000 i 70.000 persones i costaria entre 20 i 25 milions d’euros cada any. Fonts del departament han aclarit a l’ARA que aquestes xifres només són un primer càlcul aproximat, que s’estan estudiant altres possibilitats a partir d’exemples d’altres països i que les mesures que s’hagin de prendre s’hauran d’acordar abans en la Taula sobre la Pobresa Energètica.

Les entitats pressionen

L’Aliança contra la Pobresa Energètica demana la condonació

Eloi Badia, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, revela que els representants del Govern “han deixat entreveure que aquest fons també podria funcionar com una mena de moratòria”, en què les famílies continuarien acumulant el deute, com amb el decret original. “Per nosaltres no és el camí”, afegeix Badia, que assenyala que les famílies que no poden pagar tampoc ho podran fer poc després, i demana la condonació dels deutes.

Les entitats també volen que s’exigeixi més implicació a les empreses subministradores. “Si al final es carrega als comptes de la Generalitat, ho posaran aquí i no ho podran destinar a un altre lloc, mentre que hi ha un actor que té capacitat econòmica i no està col·laborant”, lamenta Badia, que té poques esperances en aquest sentit perquè en les reunions que s’han fet fins ara ha vist una complicitat absoluta entre el Govern i les empreses.

Les empreses, al marge

La patronal diu que no hi ha un problema de pobresa energètica

El president de la patronal elèctrica estatal Unesa, Eduardo Montes, va donar a entendre dimarts en un esmorzar informatiu a Barcelona que les empreses subministradores no tenen la intenció d’acceptar la petició de les entitats. Montes, de fet, va negar l’existència del problema: “No és un problema de pobresa energètica, és un problema de pobresa, i punt”.

Sobre la possibilitat que Podem governés a l’estat espanyol i dictés les normes del sistema energètic, el president d’Unesa va respondre: “Jo l’únic que he llegit són les declaracions de no sé si el president o el que sigui de Podem, Pablo Iglesias, sobre el sistema elèctric, i a mi m’aterren”. Montes va assegurar que “no es pot dir que el que ha de pagar la gent ha d’estar en funció de la declaració de la renda”.

stats