DIADA REACCIONS
Efímers Tema del dia 13/09/2014

Madrid s’enroca: ignora la V i adverteix que farà complir la llei

La Moncloa s’escuda en la Constitució i deixa als portaveus del PP els atacs polítics

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridCom si no hagués passat res. La Moncloa ha decidit ignorar, si més no de portes enfora, el clam de la V, i segueix obstinada a recordar al president de la Generalitat, Artur Mas, que cal que se cenyeixi a la legalitat. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va escudar-se ahir en la Constitució per valorar l’èxit de la convocatòria de l’ANC: “Els ciutadans tenen dret a manifestar-se, però els governants tenim l’obligació de complir la llei”, va afirmar en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

De fet, la portaveu de l’executiu espanyol va arribar a equiparar la manifestació de Barcelona amb la de Tarragona, unes reivindicacions que Madrid “respecta” perquè deriven d’un dret recollit en la carta magna. I va fer servir aquest dret per reivindicar-ne un altre, la necessitat d’un consens, “inexistent”, per canviar el sistema constitucional. “El govern [espanyol] no pot canviar la seva posició perquè és la Constitució la que estableix els procediments per als canvis que la Generalitat reclama”, va afegir.

Sáenz de Santamaría va optar per aferrar-se al terreny jurídic -amb un to fins i tot més moderat que en altres rodes de premsa-; va tornar a instar el Parlament català a la “reflexió” perquè no aprovi la llei de consultes, i va deixar les valoracions polítiques per a les files populars, que no es van estar de llançar tot tipus d’atacs contra la V. La presidenta del PP va arribar a comparar la manifestació amb un exercici totalitari. “Governar a cop de concentració no és propi de les democràcies”, va dir des de València, mentre que el vice secretari d’organització popular, Carlos Floriano, va aprofitar els micròfons de Catalunya Ràdio per afirmar que “uns pocs no poden decidir sobre el que és de tots els espanyols”. Segons ell, la V i la Diada han sigut una “festa excloent” que ha deixat fora una part de la societat catalana.

Finalment, el president d’Extremadura, José Antonio Monago, va posar-hi la cirereta: “Els contraris a la consulta ompliríem una V i tot l’abecedari”, va dir després que el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, es deixés veure el vespre de la Diada en l’acte antisobiranista del moviment espanyolista Libres e Iguales a Madrid. L’únic membre del govern espanyol que va fer una valoració qualitativa de la V va ser el ministre d’Economia, Luis de Guindos, des de Milà, on va assenyalar que la manifestació havia sigut “molt important”. Tot i això, va negar que el procés pugui estar tenint un impacte sobre l’economia europea o espanyola: “No hem vist cap reacció especialment intensa”.

L’alternativa de diàleg

El govern espanyol recorda a Mas que està “obligat a complir la llei”, però també reitera que la llei no és el seu “límit”, sinó el seu “marc”. Per això va puntualitzar ahir que encara “està analitzant” el document de 23 punts que va entregar el president de la Generalitat a Rajoy a finals de juliol. “Més enllà del 9 de novembre, hi ha més dies en què caldrà treballar per millorar el benestar dels catalans”, va dir.

La Moncloa sap que té tot el suport del PSOE per vetar el 9-N, però el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, ja alerta de les conseqüències de l’enrocament per part del govern espanyol. Ahir va alertar que Espanya està a les portes d’una “crisi d’estat” si Rajoy i Mas no s’asseuen a negociar. “Entre la ruptura i l’immobilisme hi ha un terme mitjà, que és la reforma de la Constitució”, va insistir en una entrevista a RNE.

Un consell extraordinari?

La Moncloa no aclareix el calendari exacte per vetar la llei de consultes i la convocatòria del 9-N. Està previst que aprovi el recurs al TC en un consell de ministres, i el primer que els quedaria seria el 26 de setembre, presidit per la vicepresidenta, ja que Rajoy està de viatge oficial a la Xina. Fonts del govern espanyol no descarten que convoquin un consell extraordinari abans del viatge del president espanyol per donar més força a l’acte.

Podem: “Catalunya Ha de ser el que els catalans decideixin”

“Catalunya ha de ser el que els catalans i catalanes decideixin que ha de ser”. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va refermar ahir el compromís de la formació perquè se celebri la consulta, tot i que a títol personal prefereix que no hi hagi independència. “Jo no vull que Catalunya se’n vagi d’Espanya, però qui sóc jo per dir als catalans què han de fer?”, va recalcar l’eurodiputat a Cuatro. El diputat d’IU Gaspar Llamazares també es va refermar en favor de la consulta i va acusar el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, d’“amenaçar com John Wayne” els defensors del 9-N. Va titllar-lo de “provocador” i “imprudent” i va demanar que comparegui al Congrés.

stats