Dossier 26/08/2012

09 Mobilització social El carrer agafa força per a la vaga general

R.t.
2 min
09 Mobilització social El carrer agafa força per a la vaga general

BARCELONADesprés d'un estiu en què la tensió al carrer ha agafat vacances, la tardor comença amb una agenda plena de mobilitzacions i protestes de sindicats i entitats socials que tenen a l'horitzó una més que probable vaga general. Segons fonts pròximes a CCOO i UGT, l'únic que falta per convocar-la a escala estatal és la data -que balla entre l'octubre i el novembre-, que dependrà de quan arribin les noves retallades que els sindicats preveuen que acompanyaran el rescat espanyol.

Igualment, l'objectiu d'aquestes organitzacions és preparar el terreny amb mobilitzacions prèvies, per mantenir el nervi i calibrar la força que podria tenir la vaga general. La primera convocatòria, però, no afectarà Artur Mas, ja que serà una marxa a Madrid contra les retallades socials i laborals el 15 de setembre. Tanmateix, la voluntat dels sindicats és reprendre a Catalunya les protestes contra les retallades que aplica també el Govern. Especialment si el rescat de la Generalitat comporta més ajustos.

Una de les convocatòries que es reprendran serà la consulta sobre les retallades impulsada per CCOO, UGT i la plataforma Prou Retallades. Els dirigents d'aquestes organitzacions van donar al juny el tret de sortida a la iniciativa popular per sotmetre a referèndum la política econòmica del Govern, i la mesa del Parlament hi va donar llum verda. Els convocants iniciaran al setembre la recollida de les 220.000 signatures que necessiten per forçar el referèndum. Si les aconsegueixen, però, el Parlament pot vetar-lo amb els vots de CiU i PP, però el sol fet de recollir-les ja seria una victòria moral. La pregunta que han triat és: "¿Creu que l'acció del Govern hauria de donar prioritat a les polítiques de salut, educació i serveis socials per garantir aquests drets bàsics i complir amb l'Estatut?"

stats