Teresa Helbig: "Qualsevol objecte que aporta bellesa t'ajuda a ser millor"

"La moda fast-fashion posa a l'abast tot un ventall de possibilitats, aquí i ara"

És poc amiga de les estridències, de fer soroll gratuïtament i del costat més superficial de la moda. Així es defineix a si mateixa la dissenyadora Teresa Helbig, un dels noms de referència de la moda catalana, que aquest any ha estat guardonada amb el premi l'Oréal a la millor col·lecció tardor-hivern 2013 a la Mercedes-Benz Fashion Week de Madrid, on aquest febrer tornarà a desfilar.

En un món on els dissenyadors que vesteixen les dones segueixen sent majoritàriament homes -Karl Lagerfeld, Marc Jacobs i Guesquière-, Helbig reivindica un tipus de moda per a "una dona lliure, segura, amb una bellesa fresca, forta i independent. Una dona que tingui sentit de l'humor i amb armes discretes de seducció". És en el seu acabat d'estrenar atelier barceloní on la Teresa i el seu equip gesten cada una de les peces que vestiran i lluiran les helbigirls, apel·latiu amb què s'autoanomenen les simpatitzants de la marca, noies fortes i segures.

Però, com serà la moda que vindrà aquest 2014? Agafarà força aquesta dona lliure i amb confiança? Cada vegada es fa més difícil parlar de tendències concretes, colors i formes, ja que en una mateixa temporada en conviuen diverses, i moltes vegades oposades entre si. Aquest any, per exemple, s'han vist molts estampats militars, molt tartà, molt animal print, tendències que se succeeixen i se superposen gairebé sense donar temps a pair-les. Helbig, que intenta "transcendir aquestes modes i crear peces de roba absolutament contemporànies, però no de fashion victim ", opina que aquesta moda líquida beu del fàcil accés -més que mai, gràcies a internet- a tot tipus d'influències visuals (revistes, blogs, botigues online i videoclips). "La moda fast-fashion posa a l'abast tot un ventall de possibilitats, aquí i ara. Per diferenciar-se i no seguir el camí més trillat, cal exercitar un múscul que a vegades tenim atrofiat: el criteri. El rigor, l'honestedat, l'autoexigència", afirma Helbig. Pel que fa a l'estil català, diu, es reparteix entre dues tendències: una de més colorista i informal, que ella no comparteix gaire, i una altra de sòbria, discreta, frugal i pulcra, amb la qual s'identifica més "perquè parteix d'un llenç més net".

L'optimisme per davant la queixa

Tot i creure que els noms que sonaran més fort aquest 2014 seran grans monstres de la moda com Kenzo, The Row i Saint Laurent, la Teresa és optimista de mena. És de les que prefereixen veure les coses sota l'aspecte més favorable abans que queixar-se. Considera que Catalunya no és un país especialment fort en el sector de la moda -"Han desaparegut la pràctica totalitat de fàbriques de tèxtil"-, però afirma que sí que és un país carregat de talent, al qual potser només li falta una mica més de formació, visió empresarial i constància. Malgrat tota aquesta situació -"No és la primera crisi que passa el sector" argumenta-, està segura que la bellesa mou el món, i "qualsevol objecte que aporti bellesa a qui el gaudeix l'ajuda a ser millor traient-li la millor versió de si mateix". O sigui, la fórmula Helbig: un país millor amb el millor de cada persona.

Agost

01 Sala Beckett La Sala Beckett abandonarà Gràcia i es traslladarà al Poblenou. L'any passat ja ho va fer la seva escola de dramatúrgia. El trasllat es produeix després que el teatre perdés el litigi amb la immobiliària Núñez i Navarro, que volia apujar el lloguer.

14 Eleccions a Turquia Enmig d'una creixent contestació social, Turquia celebrarà a l'agost -el dia està per confirmar- unes eleccions presidencials a les quals podria concórrer el mateix primer ministre, Recep Tayyip Erdogan.

22 Estrena de Marvel El film Guardians de la galàxia s'estrenarà aquest dia i opta a ser la pel·lícula de superherois de l'any. Serà el desè film de la Marvel, que en aquest cas rescata un grup de personatges entre els quals hi ha humans i extraterrestres que van debutar el 1969.

24 Europeu de natació de Berlín Mireia Belmonte buscarà seguir demostrant l'excel·lent estat de forma que ha exhibit durant el 2013. El waterpolo i la sincronitzada, en què emergeix la figura d'Ona Carbonell, dues especialitats de també domini català.

26 Aniversari Cortázar Centenari del naixement d'aquest magnífic escriptor argentí que havia nascut a Bèlgica i que va morir amb la nacionalitat francesa en protesta contra el règim militar del seu país. Va escriure una obra immortal: Rayuela.

30 Copa del Món de bàsquet El Palau Sant Jordi de Barcelona serà una de les sis seus de la Copa del Món que se celebrarà en territori espanyol. Bilbao, Granada, Sevilla, Gran Canària i Madrid seran la resta d'escenaris de la cita amb el millor bàsquet.

El + vist

El + comentat