Efímers Tema del dia 04/02/2014

Deixem de fracassar

i
Bel Olid
2 min

Escriptora i traductoraNo tinc ni idea de si Woody Allen va abusar de la seva filla o no. I no us deixeu enganyar, tots els que hi escriuen a favor o en contra, tampoc. Sigui com sigui, hem d'agrair-li la carta a Dylan Farrow, que ha provocat que es parli d'un tema que fins fa no gaire era tabú i que comença a fer-se un espai a la palestra pública. Però, en quins termes en parlem?

La reacció davant d'un adult que explica que va patir abusos sexuals quan era petit sol ser "I per què no ho vas dir llavors? Com és que no et vas defensar?" És tan universal, que fins i tot les víctimes passen anys preguntant-s'ho. Massa pocs demanen "I per què va fer una cosa així? Com és que ningú et va ajudar?"

La societat ens fa mirar cap a la víctima i obligar-la a justificar-se, mentre que als abusadors rarament se'ls qüestiona. Els considerem monstres o malalts i els alliberem de qualsevol responsabilitat. Són "així" i no s'hi pot fer res. La víctima, en canvi, "podria haver reaccionat", "podria haver demanat ajuda", podria… Podria? A tothom, i encara més a un nen, li costa defensar-se d'aquells a qui estima i en qui confia (i els abusos sexuals a menors són, majoritàriament, perpetrats per persones en qui la víctima confia) perquè no ens han ensenyat que calgui defensar-nos de qui estimem.

Deshumanitzem els abusadors perquè no suportem la sensació d'indefensió que ens provoca pensar que la gent normal, el veí, la companya de feina (o la nostra parella!) podrien ser-ne un. Ens neguem a acceptar que els abusadors existeixen perquè acceptar que hi són, i que són bona gent, que no són malalts, vol dir acceptar la nostra incapacitat i el nostre fracàs com a societat en la protecció dels infants.

El cas de Dylan Farrow evidencia que poc protegim els nens. Si Woody Allen no va abusar d'ella, Mia Farrow va convèncer-la que havia estat així. En qualsevol cas, es tractava d'una nena maltractada per un dels pares. Si creien que Allen no havia fet res mal fet, ¿com justifiquen deixar una nena en mans d'una mare tan desequilibrada com per fer-li creure una història semblant?

No sé si Allen és culpable o no, i m'és igual. Em preocupen molt més el 16% de nens i el 23% de nenes que ara mateix estan patint abusos sexuals mentre nosaltres ens dediquem a fer veure que aquestes coses no passen en el nostre entorn, i obviem la necessitat d'ensenyar els nens a dir no, a demanar ajuda si els cal i a recordar que tenen dret a ser respectats, també pels que diuen que els estimen.

stats