Efímers Tema del dia 23/10/2014

Sis-cents empresaris vinculen el dret a decidir a la competitivitat

Laia Vicens
2 min

Barcelona“No ens fa por cap decisió que la societat catalana pugui prendre respecte al seu futur”. En aquests termes es va expressar ahir David Poudevida, portaveu del Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya, en un acte davant 600 empresaris i persones vinculades al món econòmic, des d’on es va defensar el dret a decidir de Catalunya per “decidir entre tots quines són les millors eines per crear una societat feliç, pròspera, activa i conscient”. En concret, els empresaris sobiranistes reunits ahir a L’Auditori de Barcelona van fer una crida a poder escollir quines polítiques s’han de desenvolupar sobre el model de fiscalitat i les inversions en R+D i infraestructures. I és que consideren que si Catalunya pogués decidir sobre “l’empresa que es vol i el país que es vol”, creixeria la competitivitat del teixit econòmic i empresarial del país. Unes empreses que es “mantindran al costat del poble sigui quina sigui la decisió que prenguin”, va manifestar Poudevida.

Aquesta decisió -que Poudevida no va concretar si es tractava del 9-N o d’unes futures eleccions plebiscitàries-, suposa segons els empresaris “una oportunitat molt gran que no podem deixar passar de cap manera”. I, fent un símil econòmic, el portaveu dels empresaris sobiranistes va assegurar que “qualsevol empresari, directiu o emprenedor sap que hi ha una norma indiscutible i és que les oportunitats s’han d’aprofitar”.

Trencar amb el model de l’Estat

Els empresaris van defensar el dret a decidir com a instrument per “deixar enrere els formats caducs” que diuen que té l’estat espanyol. En l’obertura de l’acte l’exconseller d’Economia amb els governs del tripartit, Antoni Castells, ja havia criticat durament les polítiques econòmiques dels governs centrals. “El model econòmic espanyol no és que no faci el que ens convé a Catalunya, és que és un model contrari als interessos dels catalans”, va reblar Castells, que va explicar que “els instruments de l’Estat estan al servei d’un model centralitzat, que no convé a Catalunya”.

Entre els assistents a les primeres files de l’Auditori hi havia representants empresarials de les direccions de les patronals Pimec, Cecot, cambres de comerç i Femcat, així com el president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà.

Una nodrida representació política també va ser present al Fòrum: el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull; el diputat i secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó; el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, entre d’altres.

El portaveu del Fòrum Empresarial, que va assegurar defensar les empreses catalanes “en tots els escenaris imaginables”, va demanar als empresaris “tenir esperança” per encarar el futur polític i econòmic de Catalunya.

stats