CANVI DE CICLE, ESTRUCTURES D’ESTAT
Efímers Tema del dia 11/12/2014

El Govern inicia el concurs informàtic de la Hisenda pròpia

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaLa Generalitat ha iniciat el procediment per treure a concurs el programa informàtic de la Hisenda catalana, amb l’objectiu que arribi “a un escenari de gestió completa que inclogui la recaptació executiva i la inspecció” de tots els tributs catalans en un futur, segons els plecs tècnics del concurs, obert aquest dimarts, consultats per l’ARA. El nou programa ha de complementar primer, i substituir després, l’actual programari de gestió de l’Agència Tributària Catalana, conegut amb el nom de Gaudí.

El programa ha de gestionar, amb una “visió àmplia i transversal”, els tributs de Catalunya, i ha d’estar preparat tant per rebre les dades que els contribuents donin voluntàriament, com per a la recaptació executiva. La licitació, publicada ahir al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), té un import màxim d’1,77 milions d’euros, més 372.487,50 euros corresponents a l’IVA. Convocat oficialment pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), el concurs només atorga 12 dies -fins al 22 de desembre- a les empreses interessades per presentar les seves ofertes. Com ja va avançar l’ARA, en aquesta primera fase, el programa encara serà incomplet, però la Generalitat ja avisa que “és fonamental que el resultat del projecte sigui, en un futur i utilitzant la mateixa tecnologia i estratègia de desplegament, ampliable per abastar tots els processos i necessitats d’una gestió tributària completa d’extrem a extrem”.

En la part tècnica de la licitació publicada al DOGC, el sistema deixa encara fora de l’abast la recaptació executiva dels impostos, el procediment inspector i també el sancionador, però ja inclou la recaptació voluntària de tributs, el sistema de cobraments i la gestió de la comptabilitat financera, a més d’altres eines com els avisos i les notificacions als contribuents.

Punt de partida

El Govern sempre ha defensat que la recopilació d’informació és un simple desplegament de les competències que té l’Agència Tributària de Catalunya. I davant del repte de dissenyar una Hisenda pròpia des de zero, la Generalitat tenia dues opcions: la primera era crear un programa informàtic bàsic que pogués estar operatiu en uns mesos, i la segona consistia a dissenyar un programa molt més complet però que requeriria molts més diners i molt més temps (un mínim de dos anys) per estar preparat.

Finalment, la Generalitat ha optat per la primera estratègia, la de tenir un programa bàsic que permeti que la Hisenda catalana arrenqui. De totes maneres, el projecte informàtic no s’aturarà aquí: la intenció és que el programa “evolucioni amb els anys” i es vagi ampliant.

stats