12 D'OCTUBRE, LA MOBILITZACIÓ
Efímers Tema del dia 12/10/2013

L'unionisme busca un èxit al carrer per fer ombra a la Diada

El govern espanyol demana "respecte" i "sensatesa" per evitar incidents que desacreditin la jornada

Sara González
3 min

Barcelona.Els partits espanyolistes volen que la "majoria silenciosa" que, segons ells, no va participar a la Via Catalana perquè no vol la independència faci sentir avui la seva veu a la concentració de la plaça de Catalunya. Busquen un cop d'efecte que serveixi per exhibir que també són capaços de mobilitzar milers de persones per reivindicar la unitat d'Espanya. Volen, en definitiva, una acció al carrer que faci ombra a la cadena humana de l'última Diada. Perquè això sigui possible, el PP i Ciutadans, les dues forces que pugnen per liderar aquest moviment, són conscients que la clau de l'èxit de la jornada està no només en la xifra d'assistents sinó també en el seu caràcter pacífic.

Tenint clares aquestes premisses i que el desenvolupament de la celebració esquitxarà, per bé o per mal, els partits que hi donen suport, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va demanar ahir "respecte" i "sensatesa" en la celebració del 12 d'octubre, especialment a Catalunya, on l'ambient està especialment tensionat. Justament el PP i Ciutadans van contribuir aquest dijous a crispar encara més la situació amb una sonora picabaralla al Parlament: els diputats de les dues formacions van acabar marxant de l'hemicicle, i es van estalviar de passar la votació d'una moció de condemna als règims totalitaris. Però sabent el que avui s'hi juguen, i tenint en compte que els moviments d'ultradreta que han cridat a participar als actes de Barcelona poden dinamitar la imatge del 12-O, ahir es van esforçar a asserenar l'ambient i reivindicar el caràcter festiu de la manifestació convocada per la plataforma Som Catalunya. Somos España.

"L'equivocació" de PSC i Unió

"La manifestació del 12 d'octubre serà igual de festiva i participativa que la Via Catalana", va assegurar ahir la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va subratllar, com també han fet els organitzadors, que les conductes antidemocràtiques no seran benvingudes. "Cal deixar enrere la nostàlgia feixista dels grups d'ultradreta", va afegir el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Més difícil serà evitar banderes i símbols franquistes a la concentració. En tot cas, la líder dels populars catalans va insistir que la manifestació de la plaça de Catalunya està per sobre de les ideologies i dels partits i per això va considerar una "equivocació" que el PSC i Unió siguin víctimes dels seus "complexos" i no hagin esperonat el seu electorat a assistir-hi. Pere Navarro va declinar ahir, un cop més, la invitació, tot i que va donar via lliure als militants socialistes a assistir-hi a títol personal com ja va fer amb la Via Catalana.

Però per molt que el PP insisteixi que la manifestació al centre de Barcelona serà de la societat civil i no dels partits, tant Camacho com Rivera no perden de vista el filó electoral que en poden treure. Precisament els populars estrenaven ahir el lema "Som 47 milions", que té per objectiu convèncer els catalans dels aspectes positius que té seguir a Espanya i reivindicar que la unitat de l'Estat dóna "més força" als seus ciutadans.

I també Rivera llançava un missatge per reivindicar-se com la cara visible del moviment unionista: "El temps del silenci s'ha acabat, els ciutadans hem de fer-nos sentir i deixar de ser súbdits". Reforçat per les enquestes, va defensar que a Catalunya cal recuperar "amb normalitat" la celebració de la Festa de la Hispanitat i perdre "la por" a sortir al carrer per deixar clar que, a més dels independentistes, també "hi ha catalans que se senten espanyols".

Un miler de mossos a Barcelona

Un miler de mossos vetllaran avui per la seguretat a Barcelona. Els grupuscles d'ultradreta van presentar un recurs contra la decisió de la conselleria d'Interior de prohibir que la manifestació que ha d'acabar a Montjuïc comencés al barri de Sants, on s'ha convocat un acte antifeixista, però el Tribunal Superior de Justícia el va desestimar i, per tant, aquesta marxa ultra sortirà, com cada any, des de la plaça d'Espanya. La delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, oferia ahir la Policia Nacional per reforçar el dispositiu de seguretat. Tot sigui per blindar la Constitució, ja sigui pels possibles actes incívics de la ultradreta o per frenar els independentistes. Justament la FAES va fer ahir una crida: "Els desafiaments a l'ordre constitucional s'han de resistir i vèncer". Una prova més que la tercera via per ara queda al marge i que tot es juga a la defensa de la unitat d'Espanya. El sobiranisme ja va exhibir múscul l'11-S. El 12-O serà el termòmetre per intuir la força del no a la independència.

stats