TURISME RECUPERACIÓ DEL SECTOR
Efímers Tema del dia 12/04/2014

La millor Setmana Santa dels últims cinc anys

Les reserves augmenten un 5% respecte al 2013 gràcies a la recuperació del turisme interior

Elisabet Escriche
4 min

Barcelona“Si les condicions meteorològiques acompanyen, serà la millor Setmana Santa des del 2010”. Ho assegura Juan Antonio Duro, professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i expert en turisme. Els dos motius principals d’aquestes previsions són la bona resposta dels visitants estrangers -bàsicament francesos, alemanys i britànics- i, sobretot, la recuperació del turisme interior. “El turista de proximitat que en els últims anys s’ha quedat a casa sortirà i el que triava destins internacionals es canalitzarà cap a Catalunya per reduir despeses”, assegura Duro.

Hi ha diversos factors que han portat aquesta recuperació: els brots verds de l’economia espanyola; tres mesos sense cap festiu; que les vacances caiguin en el mes d’abril i, per tant, augmenti la probabilitat que faci més bon temps; les agressives ofertes dels establiments, i la incertesa política de les destinacions turístiques que competeixen amb Catalunya, com Turquia i Egipte. Segons Duro, una altra clau que indica aquesta recuperació són les dades d’ocupació hotelera registrades a Catalunya entre el gener i el febrer. En aquests dos mesos ha augmentat un 6,8% el nombre de viatgers: entre els espanyols l’increment ha estat del 5,9% i entre els estrangers d’un 7,8%. També han pujat les pernoctacions en un 7,3% (un 5,8% de turisme intern i un 8,2% de l’internacional). “Les dades de Setmana Santa són un bon senyal del que passarà durant la temporada d’estiu, per tant tot apunta que el 2014 serà bastant bo tot i les incògnites de certs mercats, com el rus”, pronostica el professor de la Universitat Rovira i Virgili.

Tot i l’augment del turisme interior, durant aquestes vacances es continua optant per contractar tres nits, des del Divendres Sant fins al Diumenge de Pasqua. “No deixa de ser un cap de setmana llarg”, indica el president de l’Associació Turística d’Apartaments de les comarques gironines, Marc Piferrer. Un estudi del portal del grup HomeAway confirma aquesta dada del sector turístic i quantifica l’estada mitjana del turista estatal en un establiment vacacional en 3,1 dies, una dècima menys que l’any passat. Aquesta reducció també afecta el turisme estranger, que passa d’una mitjana de 4,2 dies el 2013 a només 3,6 aquest any. L’altra tendència que també s’ha detectat en els últims dos anys és que el turisme nacional, tal com ja fa l’internacional, s’ha sumat a la contractació de paquets turístics tancats. “És una mesura per tenir controlat el preu del viatge i alhora per poder allargar més dies l’estada”, explica Duro.

La platja guanya

La Generalitat també es mostra optimista davant d’aquesta Setmana Santa. Tot i que des de la conselleria d’Empresa i Ocupació no es fan mai previsions, el conseller, Felip Puig, sí que va augurar durant el Saló Internacional del Turisme a Catalunya una “bona temporada”. De moment les agències de viatges han registrat un augment del 5% de les reserves. “Després d’una baixada de cinc anys consecutius i de tocar fons, finalment s’ha començat a remuntar”, explica el president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), Martí Serrate. El principal motiu d’aquesta remuntada, segons Serrate, és que la gent ha deixat de tenir por a perdre la feina després de sis anys de crisi. “Ara aposta per dedicar una part del seu pressupost a les vacances”, indica Serrate. Segons l’ACAVe, que té més de 500 associats, els destins de proximitat més sol·licitats són el litoral català -tot i que la majoria d’estacions d’esquí mantindran les instal·lacions obertes-, la costa andalusa, les Balears i les Canàries. També han augmentat les reserves en destins de mitjana distància, bàsicament capitals europees, i en els de llarga, com Nova York i el Canadà. “La modalitat de viatge que més ha pujat és la dels creuers, en algunes agències fins a un 25%”, diu Serrate. A Barcelona ciutat es preveu una ocupació hotelera del 70% durant tota la setmana i d’un 80% les nits del Divendres i el Dissabte Sant i el Diumenge de Pasqua, segons el Gremi d’Hotels de Barcelona.

A Lleida s’imposa l’esquí

A Lleida, on estarà en servei un 85% de l’oferta hotelera, es preveu arribar al 80% d’ocupació entre el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua, i un 40% entre el Diumenge de Rams i el Dijous Sant. On més turistes es concentraran és a les estacions d’esquí -Baqueira Beret, Boí Taüll i Espot Esquí-, que tancaran la temporada quan acabin aquestes vacances. El visitant de Lleida serà bàsicament català, seguit de turistes valencians, madrilenys, andalusos i francesos.

A Tarragona, a la zona entre Salou, Cambrils i la Pineda, obriran el 82% dels hotels -un 25% més que en el mateix període de l’any passat- i es preveu un augment d’entre un 10% i un 15% de visitants respecte a l’any passat entre el Dijous Sant i el Dilluns de Pasqua. La nit més forta serà la de dissabte, quan es preveu que s’arribi quasi a la plena ocupació. Al Pirineu gironí, els hotelers de la Cerdanya confien arribar al 85% d’ocupació les nits del Divendres i el Dissabte Sant, mentre que el Diumenge de Pasqua ja baixarà fins al 70%. Pel que fa a la Costa Brava centre, els hotels superaran el 80%.

El sector turístic també preveu un increment de visitants estrangers a Catalunya aquests dies. Els països emissors més importants seran, com és habitual, França, Alemanya, Anglaterra, Holanda, Rússia i la Xina.

Operació sortida amb 500.000 cotxes

El Servei Català de Trànsit preveu que entre ahir a la tarda i avui al migdia hauran sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona uns 500.000 vehicles, en la primera fase de l’operació sortida. Per a la segona, prevista per dijous i divendres de la setmana que ve, Interior calcula que en sortiran uns 400.000. Tot i així, Trànsit també prediu que la tornada serà “esglaonada”. Pel que fa al dispositiu policial per a aquests dies festius, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va explicar ahir que els Mossos d’Esquadra destinaran més de 2.000 agents a les carreteres, i que seran “estrictes” i “visibles”. La policia preveu fer un miler de controls d’alcoholèmia i de drogues, perquè han notat un repunt dels accidents per aquest motiu. Espadaler es mostrava preocupat per “un punt de relaxació en coses que haurien d’estar superades” que assegura que nota en els conductors, i que es pot transformar en greus accidents. El conseller es referia al fet que en els últims accidents de trànsit els conductors no portaven posat el cinturó de seguretat i fins i tot “en els dos últims accidents hi havia uns nivells d’alcoholèmia exagerada”, va dir, de la mateixa manera que també es percep un augment de la velocitat a les carreteres. Fins ara l’any 2014 han mort a les carreteres 31 persones, el mateix nombre que l’any passat per aquestes dates.

stats