TRANSPARÈNCIA, L'ENTRAMAT DE CIUTADANS
Efímers  /  Tema del dia 18/10/2013

La Sindicatura burxa en Egara Civitas

Rivera carrega contra l'òrgan i insinua que els investiga per ordre de CiU i per frenar el seu avenç

Roger Tugas / M. Eugènia Quetglas
4 min
CIUTADANS, FISCALITZAT  Albert Rivera assegura que el seu partit no té res a amagar perquè "no té ni un duro".

Barcelona/madrid.Tribuna Cívica seguirà sent una fundació opaca per a la Sindicatura de Comptes. La fundació que Ciutadans va fundar el 2008 i que a principis del 2009 va traslladar a Madrid no serà investigada per l'òrgan fiscalitzador. Tot i que estava estudiant si els arguments aportats per la fundació espanyolista eren suficients per eximir-la de presentar-li els comptes, la Sindicatura ha acabat acceptant de mala gana que el fet que Tribuna Cívica no estigui inclosa en el protectorat de fundacions de la Generalitat -malgrat que està vinculada a un partit amb seu a Barcelona i haver dut a terme a Catalunya tota la seva activitat- la situa fora de les seves competències. En canvi, és diferent la situació d'Egara Civitas, l'altra associació lligada a C's que -aquesta sí- té la seu a Terrassa i ha cobrat subvencions de la Generalitat, tot i que el partit d'Albert Rivera no reconeixia com a pròpia. La Sindicatura ja l'està investigant.

Ho va reconèixer a RAC1 el síndic major, Jaume Amat, que va explicar que Ciutadans "juga amb una interpretació de la llei" per evitar que la seva fundació hagi de retre comptes al seu organisme. Però mentre estaven investigant Tribuna Cívica van descobrir l'existència d'Egara Civitas, que va cobrar 65.130 euros de subvencions entre el 2007 i el 2010 com a associació vinculada a C's, tal com va avançar ahir l'ARA. "A partir d'aquí, li hem tornat a reclamar informació, com a les altres fundacions, i les altres ens ho van entregant", va exposar Amat, que no està tenint tanta sort amb Egara Civitas: "Els ho hem demanat per escrit i no ens han contestat".

Avui, per tant, la Sindicatura no té ni els comptes de Tribuna Cívica ni els d'Egara Civitas. Tanmateix, mentre que de la primera ha declinat seguir-los demanant ha començat a burxar la segona. "Nosaltres tenim els comptes de la FAES -la fundació del PP, amb seu a Madrid- i ens els donen puntualment", va afirmar Amat per demostrar que, més enllà del contingut estricte de la llei, la transparència, de la qual Rivera fa sempre bandera, també és una qüestió de voluntat.

Per tant, el pròxim informe de fiscalització de partits i entitats vinculades de la Sindicatura -el del 2012- no inclourà dades d'Egara Civitas. Com tampoc el contenia l'informe anterior, que incloïa 2010 i 2011, malgrat que en el primer l'associació fins i tot va cobrar una subvenció de la Generalitat. Fonts de la Sindicatura, però, expliquen que no demanaran informació amb caràcter retroactiu ni es prendran mesures, ja que les competències de l'ens fiscalitzador en aquest sentit són molt limitades.

Antifrau sí que vigila Tribuna Cívica

Tanmateix, Tribuna Cívica no s'escaparà de l'Oficina Antifrau de Catalunya, en cas que decideixi emprendre una investigació. El seu director, el magistrat Daniel de Alfonso, va explicar a TV3 que no li hauria de costar controlar els comptes de la fundació, encara que tingui la seu a Madrid. "És un partit de Catalunya i, per tant, si haguéssim d'investigar alguna cosa nosaltres sí que ho podríem fer", va explicar. Tot i això, Antifrau no ha començat una investigació d'ofici de totes les fundacions de partits, com va anunciar al setembre. En comptes d'això, enllesteix una llista de les fundacions i associacions existents vinculades a partits per si mai s'haguessin d'investigar, segons va especificar, en què inclourà Tribuna Cívica.

Les indagacions de la Sindicatura van agafar a contrapeu Ciutadans, que va fer públic un comunicat en què s'oferia a lliurar "la informació que se li sol·liciti", tot i puntualitzar que Tribuna Cívica "no ha rebut cap subvenció pública ni donació privada" ni tampoc ha tingut "cap activitat pròpia", llevat d'una col·laboració en un acte contra la immersió lingüística a l'escola catalana. Alonso va explicar que Tribuna Cívica sí que ha presentat la comptabilitat al Tribunal de Comptes.

Rivera hi veu persecució de CiU

La informació de l'ARA va enxampar Rivera a Madrid. La seva defensa va consistir a carregar contra la Sindicatura i insinuar que està al servei de CiU. "Estem tranquils perquè no hem fet res i no tenim ni un duro", va assegurar Rivera, que va convidar la Sindicatura a rastrejar els comptes de les fundacions de CiU. El president de Ciutadans va relacionar la investigació amb una suposada voluntat de minar el seu partit, en plena expansió en les enquestes.

Anticipant-se a les sospites sobre Egara Civitas, el secretari general de Ciutadans, Matías Alonso, va explicar a l'ARA que l'associació va accedir a unes subvencions de la conselleria de Justícia per a un "projecte de foment de la participació". L'entitat, segons Alonso, "només està vinculada a C's per aquesta activitat, però no té cap vincle orgànic".

ICV demanarà un informe sobre Tribuna Cívica

La situació opaca de Tribuna Cívica i els límits fiscalitzadors de la Sindicatura de Comptes que ha evidenciat l'entitat poden provocar aviat reformes legislatives. Així, arran de la informació publicada ahir per l'ARA sobre la fundació de C's, fonts d'IC V han indicat que els ecosocialistes portaran a la ponència de la llei electoral que ara està treballant al Parlament una proposta perquè aquesta norma obligui que totes les candidatures que concorrin a les eleccions catalanes estiguin obligades a presentar els comptes de les seves fundacions i associacions vinculades, estiguin domiciliades a Catalunya o a fora. Si s'aprovés aquesta iniciativa, el fet de facilitar aquestes dades si la seu és a Madrid ja no seria una opció voluntària, sinó imprescindible, per concórrer en els comicis. Així mateix, aquestes entitats haurien de poder ser investigades per l'Oficina Antifrau. Igualment, ICV proposarà dilluns, durant la pròxima sessió de la ponència d'aquesta llei, que es demani un informe a la Sindicatura sobre els efectes derivats de les informacions que afecten específicament Tribuna Cívica, per estudiar les fórmules concretes per legislar i evitar que es doni una situació similar més endavant.

stats