Ara Premium 13/05/2014

La tragèdia obre el debat sobre la paralització de la campanya

M.f.f.
2 min

MadridAmb més celeritat o menys, tots els partits excepte Bildu van suspendre ahir al vespre els seus actes de campanya després d’assabentar-se de l’assassinat a trets de la presidenta de la Diputació de Lleó i del PP a la província, Isabel Carrasco. La coalició abertzale va decidir continuar amb l’acte que tenia previst per a les vuit del vespre a la localitat biscaïna de Basauri, en què participava el seu cap de llista a les europees, Josu Juaristi, i la parlamentària Maribi Ugarteburu.

La mort de cinc menors en un accident de trànsit la setmana passada a Badajoz ja havia paralitzat l’inici de campanya a Extremadura, que va quedar ajornat a dissabte.

Les xarxes socials es preguntaven ahir quin és el protocol que s’ha de seguir per cancel·lar actes de campanya, ja que feia uns anys que l’assassinat d’un polític no tenia lloc pocs dies abans d’unes eleccions.

L’abast del dol oficial va anar en augment durant la tarda. En primera instància va ser el PP qui va decidir cancel·lar els actes del vespre, i poc després va ser el govern espanyol qui va suspendre la sessió de control al Senat de Mariano Rajoy.

Podemos, la formació d’esquerres liderada per Pablo Iglesias, va decidir cancel·lar els actes a tot Espanya. Tot i això, Iglesias va lamentar que les formacions no suspenguessin també actes quan algú se suïcida pels ofecs de la crisi. “En aquest país patim un drama social i mai hem vist els partits suspendre actes quan una desnonada es llança per la finestra o quan un parat acomiadat es treu la vida -va assenyalar en un comunicat-. Nosaltres volem construir un país on totes les vides mereixin la mateixa consideració”, va reblar.

La Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), que va ser acusada a les xarxes d’haver creat un clima de crispació, va desconvocar tots els escraches que tenia previstos ahir al vespre. “Dignitat amb majúscules”, va escriure la PAH a Twitter.

stats