Efímers Tema del dia 12/10/2013

Viatge feixista a Barcelona: 30 euros

La Policia Nacional impedirà que entrin a Catalunya autobusos carregats d'ultres

P.á.
2 min

Madrid.Uns 2.000 assistents és el límit que un veterà expert de les forces de seguretat posa a l'assistència a Espanya a un acte ultra els últims anys. La cita a Montjuïc és la prova de foc per a La España en Marcha, la iniciativa de cinc partits petits que han aparcat les seves històriques diferències. Si el soroll mediàtic creat després de l'assalt a Blanquerna és només això i no el reflex d'un moviment incipient es demostrarà avui. En cercles policials no s'augura èxit en la convocatòria. De Madrid potser no en sortiran més de dos autocars, i això que els organitzadors venien el bitllet d'anada i tornada per 30 euros, i es podien adquirir per internet o a la botiga Bazar Patria, situada en una zona residencial de la ciutat.

En l'ànim dels assistents hi poden influir els plans del ministeri de l'Interior, que fa dos dies va fer públics el conseller Ramon Espadaler: la Policia Nacional impedirà l'entrada a Catalunya d'autobusos en què viatgin ultres. El com és una cosa que els agents coneixen bé. Ho han practicat en el passat amb els desplaçaments dels ultres d'un equip de futbol. Potser a l'interior del vehicle no s'hi trobin armes ni altres indicis de delicte, però només un interminable escorcoll pot retardar prou la seva arribada al lloc de destinació.

No seran els únics autobusos que arrencaran en direcció a Catalunya per exaltar el nacionalisme espanyol. El PP ha organitzat 60 autobusos des de diferents punts de l'Estat, el doble que altres anys, per anar a l'acte que organitza Som Catalunya. Somos España, i per 46 euros es ven un pack que inclou el viatge per manifestar-se a la Ciutat Comtal, resar un rosari per Espanya i diumenge acudir a la beatificació de 522 màrtirs de la Guerra Civil a Tarragona. Ahir van confirmar la seva assistència a aquest últim acte els ministres d'Interior i de Justícia, Jorge Fernández Díaz i Alberto Ruiz-Gallardón.

La principal preocupació policial d'avui no és la marxa en si sinó el xoc amb grups antifeixistes que també tenen previst manifestar-se. D'aquí la prohibició d'una part del recorregut per part de la conselleria, que ha deixat aquest any el mateix que en totes les edicions anteriors de les marxes amb motiu del 12 d'octubre des del 1983. El desplegament de Mossos i Policia Urbana arribarà al miler d'agents.

Blas Piñar, orador d'excepció

En aquesta edició, els ultres marxaran amb el lema "Catalanitat és hispanitat", abans d'escoltar qui ells consideren un convidat d'excepció i de cognom il·lustre, el general Blas Piñar Gutiérrez, fill del fundador de Fuerza Nueva, que es va acomiadar de la seva època en actiu a les forces armades amb una carta que li va valer 30 dies d'arrest. El seu discurs i la resta de la convocatòria seran narrats al minut pel compte a Twitter de la web ultra Patriotas.org.

Eduardo Arias, líder de Nudo Patriota Español, va declarar aquesta setmana a Europa Press que la seva convocatòria respectava l'altra manifestació unionista, però va assenyalar que hi ha "diferències substancials", entre les quals la defensa de la Constitució que fa el PP. Menys mesurat es va mostrar el líder de la Falange, també convocant de la marxa i detingut per l'assalt a Blanquerna. A la web del partit, Manuel Andrino va escriure després de la proposta de finançament de Sánchez-Camacho: "Són iguals, fins i tot pitjors que els separatistes".

stats