previsions 14/10/2020

Forta pedregada al Vallès i nevades fins a cotes força baixes

A mesura que s'acosti el cap de setmana el temps serà cada cop més tranquil

Miquel Bernis
3 min
La carretera del Coll d'Ares, a uns 1.300 metres, ben nevada aquesta tarda

BarcelonaTal com s'esperava, aquesta tarda les tempestes han rebrotat en moltes comarques centrals i de l'est, uns aiguats que han anat acompanyats de molts llamps i trons, i fins i tot de pedregades en alguns casos. Aquest migdia s'ha vist precipitació sòlida a Vilassar de Mar, però la pedregada més forta de la tarda ha afectat diversos municipis del Vallès Oriental, com ara Granollers, l'Ametlla del Vallès, la Roca o Cardedeu, en alguns casos fins i tot amb pedra bastant grossa. A diferència del migdia i de la passada nit, aquesta tarda els ruixats han avançat amb rapidesa i això ha evitat grans acumulacions d'aigua.

D'entre les pluges més abundants d'avui fins a les vuit del vespre en destaquen en (l/m2):

  • Blanes, 29
  • Llagostera, 27
  • Olot, 25
  • Verges, 22
  • Molló, 22
  • Cabrera de Mar, 21
  • Granollers, 20
  • La Bisbal d'Empordà, 16

Els ruixats han deixat nevades abundants al Pirineu Oriental i al Cadí, amb una cota de neu que ha baixat en picat fins a situar-se poc per sobre dels 1.000 metres. A Núria el gruix de neu ha arribat als 6 centímetres, i a Ulldeter, a la cota 2.400 se n'hi han acumulat 8. La neu ha arribat també a les cotes més altes del Montseny durant els ruixats abundants d'aquesta tarda.

Demà el temps serà més estable i assolellat, però a la tarda encara es podrien repetir alguns ruixats i tempestes de poca estona en comarques com la Garrotxa, la Selva, el Gironès o el Baix Empordà. El cap de setmana aquesta vegada no hi haurà pluges ni un temps revolucionat. Dissabte en tot cas el pas d'un front pot fer que el cel quedi enterbolit. Les pluges podrien tornar d'avui en vuit, al voltant de dimecres que ve, amb una borrasca que s'entreveu molt més important al Pirineu i Prepirineu, sobretot al vessant sud, que no pas a prop de la costa.

Avui l'ambient serà més fred que ahir, i les pròximes nits es notarà una baixada de les temperatures, especialment en sectors de la meitat oest. De cara al cap de setmana continuarà l'ambient clarament de tardor a les nits i a primera hora, però en canvi les temperatures diürnes s'enfilaran bastant més que els últims dies. La tendència a llarg termini és que el fred se'n vaig durant uns quants dies: això es notarà sobretot a mitjans de la setmana que ve.

Avui el vent bufarà amb ganes al sud, especialment a les Terres de l'Ebre, on a la tarda hi haurà cops de vent de 70 o 80 km/h en molts indrets. Demà el mestral seguirà bufant i la tramuntana s'endurirà al nord de la Costa Brava. El cap de setmana, per contra, el vent gairebé desapareixerà.

Cops de vent màxims previstos per aquesta tarda

Les pluges d'aquesta nit han tornat a provocar alguns problemes, especialment concentrats al Maresme, el Gironès, la Selva i el Baix Empordà. Els aiguats han sigut molt locals i insistents, fet que ha provocat grans acumulacions d'aigua en alguns municipis i pluges molt més minses a pocs quilòmetres. Les incidències més importants s'han concentrat a Sant Cebrià de Vallalta, on una estació particular ha recollit fins a 100 l/m(2) en poques hores. L'aiguat ha provocat inundacions de baixos i la caiguda d'alguns arbres. Tant la carretera que va a Sant Iscle de Vallalta com alguns carrers del poble van quedar tallats a la nit a causa de diverses esllavissades, segons informa l'Ajuntament.

Les pluges també han afectat amb força indrets més pròxims a la costa. A Canet de Mar s'hi han acumulat 79 l/m(2), a Sant Feliu de Guíxols 75, a Arenys 51 i a Llagostera 46. Les pluges han fet córrer l'aigua per carrers i rieres en molts d'aquests municipis. De matinada també ha plogut en comarques centrals sense tantes ganes. Com sol passar en aquesta època de l'any, les pluges, tot i ser molt abundants, han anat poc acompanyades de llamps i trons.

Aquesta tarda i nit també augmentaran les nevades al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu que anirà baixant i que de nit podria arribar a caure fins als 1.000 metres a la Vall d'Aran, al nord del Pallars, a Andorra o fins i tot a la Cerdanya. Neu fins i tot en cotes més baixes que en els últims canvis de temps.

stats