previsions 02/12/2021

La méteo: el fort vent i les nevades també marcaran el cap de setmana

Aquesta nit les ratxes de vent superaran els 100 km/h als extrems de Catalunya. La nit serà força més freda que les anteriors

3 min

BarcelonaLa neu va guanyant cada cop més protagonisme al vessant nord del Pirineu. Passades les cinc de la tarda al Lac Redon ja s'havien acumulat uns 15 cm i al Port de la Bonaigua més de 5. Aquesta tarda també s'han format ruixats locals però intensos entre el Gironès, la Selva i el Maresme. Els xàfecs han descarregat una intensa calamarsada en alguns punts de la Selva Marítima com ara Tossa de Mar. El vent va a més, avui ja hi ha hagut cops de vent de 112 km/h a Portbou i de 94 km/h al Perelló. De matinada les pluges han acumulat 23 l/m² a Cabrera de Mar, 13 al Masnou i 12 a Vilassar de Dalt, i hi ha hagut pluges molt més minses en altres punts de la Selva i del Maresme. A les Balears fins a les 17 h han caigut 30 l/m² a la serra d'Alfàbia i a Escorca i 25 al port de Pollença.

El perill més alt per avui segons el Mteocat és el vent, sobretot al Pirineu i el Prepirineu de cara a la tarda i la nit. Ahir al vespre Protecció Civil va activar l'alerta del pla Ventcat al Pirineu i el Prepirineu arran de la previsió de possibles ratxes de més de 90 km/h. A última hora el vent també bufarà amb ratxes fins a 90 o 100 km/h a les Terres de l'Ebre, a l'Alt Empordà i amb menys força al nord de les Balears.

El dia ha començat amb temperatures més altes que ahir en general, però cal tenir en compte que avui anirà entrant aire fred a mesura que avanci el dia. En moltes comarques al vespre hi haurà dos o tres graus menys que a primera hora, una baixada del termòmetre que es notarà sobretot al Pirineu, la Catalunya Central i en comarques de Girona. Demà a primera hora l'ambient tornarà a ser de ple hivern, com ho va ser el cap de setmana passat. A la majoria de comarques la temperatura serà entre 3 i 5 graus més baixa que avui al matí. Demà amb el pas de les hores el vent anirà perdent força i deixarà de nevar al Pirineu. En general demà farà sol tot i que circulin bandes de núvols prims. Al migdia l'ambient serà més fred que avui en general i la temperatura només pujarà clarament a la serralada pirinenca.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

El cap de setmana arribarà un nou gir en el temps amb ingredients molt similars als del cap de setmana passat: vent, neu i sensació d'hivern. Dissabte hi haurà una pujada transitòria de la temperatura. En general el cap de setmana començarà amb més sol que núvols, però al vessant nord del Pirineu seguiran apareixent nevades més puntuals. La nit de dissabte a diumenge també s'escaparan alguns ruixats sobtats en comarques de Girona.

El primer dia del cap de setmana el vent bufarà una mica més de Ponent, i això vol dir que es deixarà sentir també en moltes comarques centrals, a Ponent i també al voltant de Barcelona, com ja va passar el cap de setmana passat. En molts d'aquests indrets hi haurà fàcilment ratxes de 50 o 60 km/h.

Cops de vent màxims previstos per dissabte al migdia.

Per diumenge cal esperar una nevada tant o més abundant que la de diumenge passat. Els gruixos poden tornar a superar els 50 cm en cotes altes del vessant nord del Pirineu i cal esperar acumulacions superiors als 20 cm a cotes baixes. Probablement, la nevada saltarà al vessant sud de la serralada i la neu agafarà gairebé a totes les capitals del Pirineu, com va passar diumenge passat al vespre. Diumenge el vent seguirà bufant fort en moltes comarques i la sensació de ple hivern tornarà amb força.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge.

Dilluns i dimarts el temps serà més tranquil al Pirineu i el vent perdrà força en general. A la majoria de comarques el sol predominarà, però quedaran núvols i un temps una mica insegur al vessant nord del Pirineu. L'ambient serà molt més d'hivern que de tardor, però no hi haurà glaçades fortes ni extenses més enllà del Pirineu. El temps podria tornar a canviar dimecres, però això encara és poc clar.

stats