La méteo
previsions 29/01/2024

La méteo: núvols i humitat però ni rastre de pluja o de fred

Aquest dimarts tornarà a ser un dia bastant tapat a l'est, però a mesura que avanci la setmana els migdies seran cada cop més suaus a la costa

2 min

BarcelonaMatí de dilluns amb molts núvols baixos a prop de mar. Avui serà un dia bastant tapat a la costa i al prelitoral, però en general no arribarà a ploure encara que la humitat sigui molt alta durant tot el dia. Al migdia els núvols s'arribaran a esqueixar una mica a prop de mar i en comarques interiors seran més prims durant bona part de la jornada.

Un dia més, a primera hora el fred ha estat escàs: el percentatge d'estacions que han baixat sota zero no ha arribat ni al 5% i de mitjana les temperatures mínimes han estat 5 graus més altes del que tocaria.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero
A partir de dades de 125 estacions del Meteocat. No es tenen en compte les estacions d'alta muntanya.

Al migdia les màximes no canviaran gaire respecte dels valors dels últims dies. Gairebé enlloc es passarà dels 17 graus i moltes màximes se situaran al voltant dels 15, que, tot i que ja no és un ambient primaveral, tampoc és un fred destacable. La humitat afegirà una mica de sensació de fred.

Demà la dinàmica de temps d'avui es repetirà. Molts més núvols a la costa que en sectors interiors i del Pirineu, humitat molt elevada i un ambient gens fred a primera hora i una mica més hivernal al centre del dia. Durant la segona part de la setmana el pas d'alguns sistemes frontals farà que augmentin els núvols al Pirineu, però en canvi a la costa i al prelitoral hi haurà més clarianes.

Fixeu-vos en la diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la dels pròxims dies: de cara a dijous i divendres els migdies seran més suaus a la meitat est, mentre que a Ponent i a les cotes altes del Pirineu el termòmetre recularà.

De nit i a primera hora les temperatures no variaran tant. En general, el febrer començarà encara amb un fred escàs i sense perspectives que l'ambient d'hivern pugui revifar de manera clara.

Els últims cinc dies hem tingut sostingudament temperatures de finals de març o de principis d'abril a Catalunya, agafant com a referència el període recent 2009-2020. Temperatures encara 4 i 5 graus més altes del que tocaria. Segurament, a mesura que avanci la setmana la mitjana diària de temperatura s'anirà acostant una mica més a la normalitat, però no farà fred marcadament d'hivern.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

A pocs dies perquè entri en vigor l'emergència al sistema Ter-Llobregat, les perspectives de pluja continuen sent nul·les. La probabilitat que durant els pròxims nou dies s'acumulin com a mínim 5 l/m² continuen sent gairebé zero a tot el país, inclòs el Pirineu. Haurem d'esperar com a mínim al 10 de febrer per poder parlar d'algun possible canvi de temps.

Probabilitat que durant els pròxims nou dies s'acumulin en total més de 5 l/m2

Hem començat la setmana amb xaloc a la Costa Brava i en general al golf del Lleó, un vent que no és fort, però que aporta molta humitat. El front que arribarà dijous servirà per activar una mica la tramuntana de manera transitòria, però en general els pròxims dies el vent serà escàs i la situació marítima força tranquil·la, demà encara amb alguns trams de maror a la Costa Brava.

stats