La méteo
previsions 27/03/2023

La méteo: un nou pic de calor de maig marcarà la setmana

Els pròxims ruixats arribaran el cap de setmana, però res fa pensar en precipitacions extenses

3 min

BarcelonaSense el vent aponentat, avui la temperatura ha baixat en picat en moltes comarques de Catalunya i del País Valencià, sobretot a prop de la costa. Al centre de Barcelona, per exemple, s'ha passat dels gairebé 25 graus d'ahir als 17,4 d'avui. A València la baixada encara ha sigut més contundent, dels 27 °C d'ahir a la tarda s'ha passat a 17 avui. En general la mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat dos graus i mig, però encara ha sigut un parell de graus més alta del que caldria esperar per un dia de finals de març.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 18.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

Aquesta nit serà una mica més freda. La temperatura tocarà fons i molts termòmetres baixaran dels 5 graus de matinada. La setmana, però, estarà marcada per una nova entrada d'aire càlid que farà tornar ben aviat les temperatures de maig. A partir de dimecres el termòmetre es tornarà a disparar, dijous i divendres tornaran a sovintejar les temperatures de més de 25 graus i la calor tornarà a ser clarament de primavera avançada, temperatures de segona part de maig quan encara no hem acabat el març.

Des del 7 de març no hi ha hagut cap migdia amb temperatures per sota de la mitjana, i ens hem instal·lat clarament en una primavera avançada. Quan encara falta un altre pic de calor de maig per arribar aquest ja és el mes de març amb més temperatures de més de 20 graus com a mínim des del 2009. Les superacions d'aquest llindar a Catalunya amb dades de 86 estacions del Meteocat superen les del 2017 que també va ser un any amb un març molt càlid.

Superacions de 20 graus al març
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Durant les pròximes hores el vent anirà minvant i les condicions per extingir l'incendi que crema al nord del País Valencià seran més favorables. Tramuntana i mestral han anat clarament ja a la baixa a partir de primera hora de la tarda. Avui el vent encara ha bufat amb ratxes de 137 km/h a Portbou, de 84 al parc natural dels Ports o de 82 a Molló. Al País Valencià les ratxes han arribat a 108 km/h a Fredes, a 78 a Morella i a 72 a Vilafranca dels Ports.

En general aquesta setmana el vent no serà tan protagonista, però tindrà els seus moments. Dimecres el garbí es tornarà a deixar sentir amb cops de fins a 50 km/h al sud de la Costa Brava i cap al tram final de la setmana el vent d'entre ponent i mestral pot tornar a bufar amb ganes.

L'únic canvi de temps d'aquesta setmana que deixarà algunes precipitacions arribarà dissabte. A hores d'ara els models de previsió apunten a un gir en el temps que provocarà ruixats i nevades al Pirineu i potser també alguns xàfecs en comarques de Girona, però res fa pensar en una situació de pluges més o menys extenses. Aquest canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fred i tot fa pensar que el cap de setmana de Rams l'ambient serà bastant normal per a l'època: calor de principis d'abril, no de finals de maig.

Com seran les temperatures de Setmana Santa encara és incert, però a hores d'ara és una mica més probable una primera part de la Setmana Santa bastant fresca que no pas una nova situació de calor de primavera avançada. Pel que fa a l'estat del cel encara hi ha ben poques coses clares. Potser durant la primera part de la setmana que ve hi ha noves tongades de precipitacions que puguin afectar el Pirineu, però res fa pensar en un escenari de pluges més generals.

stats