La méteo

Aprofitem el cap de setmana: repunt de l’hivern per Sant Jordi

Canvi de temps, amb més xàfecs i una clara baixada de temperatures a partir de dilluns

4 min
Albada des d'Ivars d'Urgell, aquest matí, amb 0,5 ºC

El temps es mantindrà ben tranquil en aquest inici del cap de setmana, amb ambient força assolellat i pujada de temperatures. No obstant això, diumenge ja arribaran alguns canvis i la setmana vinent els termòmetres cauran en picat, amb xàfecs i neu. Una situació que coincidirà amb la diada de Sant Jordi, per tant, tot sembla indicar que entre dilluns i dimarts l'ambient insegur dominarà, amb estones de sol i clarianes, però també amb alguna tamborinada en forma de ruixats intensos o alguna tronada, ben típics del mes d'abril. De fet, en el model que veiem aquí sota, es despenja una bosseta d'aire fred (amb colors blavosos que indiquen temperatures a 5.500 m al voltant dels -28 ºC) que creuarà la nostra vertical a l'inici de la setmana i generarà aquesta situació de temps inestable.

Dissabte: dia per aprofitar

Dissabte hi haurà sol radiant durant el matí, tan sols amb alguna boira o núvol baix local. A partir del migdia i durant la tarda creixeran nuvolades en punts de muntanya, però més enllà d’alguna gotellada aïllada al Prepirineu no s’esperen precipitacions. El sol i la calma seguiran dominant a la majoria de comarques, tot i que la tramuntana reapareixerà i bufarà durant tot el dia a la Costa Brava i causarà mala mar.

L'ambient serà suau, assolellat, amb unes màximes que pujaran més cap a Ponent, a les Terres de l'Ebre i també a l'Empordà, a causa del vent de l'oest i del nord. Les temperatures més altes de la jornada fregaran els 26 °C al pla de Lleida i a la vall de l'Ebre, i arribaran gairebé als 25 °C a l'Empordà. En canvi, un vent més humit i fresc, procedent de la Mediterrània, farà que les màximes al litoral i al prelitoral no passin dels 20 °C.

Temperatura màxima prevista

A la tarda es veuran alguns núvols retinguts a la Vall d'Aran i al nord del Pallars Sobirà, i també creixeran nuvolades d'evolució a la resta del Pirineu i Prepirineu, així com al nord-est. Seran núvols poc desenvolupats, però, aïlladament, podrien deixar anar algun xàfec o gotellada minsa, sobretot al Pirineu i Prepirineu oriental.

Diumenge: primers canvis

Diumenge al matí tot es mantindrà força semblant, amb fred moderat a primeres hores i sol en general. Això no obstant, a la tarda creixeran més nuvolades i cauran els primers xàfecs en punts del Pirineu oriental i del Prepirineu, que a última hora poden arribar a més comarques, sobretot de l'interior i de Barcelona.

Seguirà bufant la tramuntana a l’Empordà i les temperatures recularan una mica, amb màximes al voltant dels 24 °C a l'interior i dels 20 °C a la costa.

Temperatura màxima prevista

Setmana que ve: canvi important de temps

De cara a la setmana vinent, entre la nit de diumenge i dilluns cauran xàfecs en diverses comarques. Una inestabilitat que vindrà acompanyada d’una massa d’aire molt fred d’origen continental que farà caure en picat les temperatures. Ens esperen uns dies d’ambient més propi de finals d’hivern que no pas de primavera. Entre dilluns i dimarts s'esperen màximes d'entre 5 i 7 graus per sota de les esperades aquest cap de setmana.

Les glaçades nocturnes s’estendran per punts de l’interior, sobretot dimecres a la matinada. Una mala notícia per a la pagesia. La cota de neu caurà per sota dels 1.000 metres.

Cota de neu prevista per dilluns

Sant Jordi: pendents del cel

Dimarts, diada de Sant Jordi, serà un dia massa fresc o fred per a l’època i amb inestabilitat. Segons els últims mapes, al matí aguantarà força el temps, però a partir del migdia i durant la tarda cauran xàfecs al Pirineu, al Prepirineu i en comarques de Girona, i amb el pas de les hores arribaran a més zones, com per exemple a l’àrea de Barcelona i a la Catalunya Central. La cota de neu es mourà entre els 700 i els 900 metres, tan sols.

Encara queden dies i hi ha incertesa sobre com es comportarà la precipitació. És una situació que haurem d’anar seguint de molt a prop per anar confirmant-ho tot plegat. Independentment, entre dilluns i dimarts arribarien precipitacions continuades a la cara nord del Pirineu, amb neu per sota dels 1.000 metres. En definitiva, un Sant Jordi amb aires hivernals com feia temps que no teníem.

Balanç del fred nocturn

Les mínimes s'han recuperat i ja no s'han registrat tants valors negatius com la nit anterior. No obstant això, en algunes fondalades encara han baixat per sota dels zero graus. Durant la matinada de dissabte han registrat -1 °C a Oliola o 0 °C a Baldomar (la Noguera). A Prades encara han baixat fins als -2 °C i a Guixers (Solsonès) fins als -2 °C. Les temperatures van tocar fons la matinada i el matí de divendres, amb gran part de Catalunya per sota dels 10 °C i glaçades en diverses comarques, un ambient més propi de l’hivern. Termòmetres sota zero a tot el Pirineu i a gran part del Prepirineu, però també en diversos punts de l'interior i del prelitoral nord-est. Destaquen els -16 °C de mínima a la Pica d’Estats (3.143 m, el Pallars Sobirà); els -9 °C de mínima a Sasseuva (2.228 m, la Vall d'Aran); els -6 °C a Das (la Cerdanya); els -4 °C a Sant Pau de Segúries (el Ripollès) i al Pont de Suert (Alta Ribagorça); els -3 °C a Prades (el Baix Camp); els -2 °C a Fornells de la Selva i -1,5 °C a Girona ciutat (Gironès), i - 1 °C a Tremp (el Pallars Jussà).

stats