La méteo
previsions 08/11/2023

La méteo: matí de dijous amb pluja testimonial a l'espera d'un nou estiuet

Els pròxims dies la temperatura seguirà sent de tardor però a partir de diumenge tornaran les màximes de més de 20 graus

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura no ha sigut tan baixa com ahir, però per tercer dia consecutiu les màximes han sigut una mica més baixes del que caldria esperar. D'entre les màximes destaquen els 20,2 °C de l'Observatori de l'Ebre, els 20,1 d'Aldover, els 19,3 de Vallirana o els 18,9 de Figueres. A primera hora ha fet el fred més intens de la tardor fins ara, gairebé una de cada quatre estacions de les quals fem seguiment han registrat una mínima sota zero.

Demà un canvi de masses d'aire farà que el fred afluixi, sobretot de nit, però cal tenir en compte que ben bé fins diumenge en general l'ambient encara serà molt de tardor, amb temperatures força normals per a l'època. Divendres el vent de ponent farà que el migdia ja sigui marcadament més suau arran de mar.

A més llarg termini tornaran temperatures altes per ser novembre. Entre diumenge i l'inici de la setmana que ve arribarà un estiuet que tornarà a disparar molts termòmetres per sobre dels 20 graus. El més probable és que aquest ambient molt suau no duri més enllà de tres o quatre dies i que la segona part de la setmana que ve comenci amb una nova baixada de la temperatura.

Demà al matí arribarà un sistema frontal poc actiu que deixarà pluja i neu al Pirineu occidental i que podria deixar també alguns xàfecs molt puntuals en altres comarques. Cal tenir en compte que encara que les pluges siguin tímides, a primera hora, entre les 8 i les 10 h, és probable que calgui obrir el paraigua en molts indrets.

Divendres podrien continuar caient tímides nevades al vessant nord del Pirineu, però en general farà sol. Dissabte el pas d'un altre front farà que el dia sigui mig ennuvolat, però com a màxim cauran precipitacions puntuals al Pirineu occidental a la tarda i vespre.

Les perspectives de pluja a deu dies vista continuen sent molt dolentes i només en alguns indrets del vessant nord del Pirineu occidental són possibles acumulacions de precipitació destacables. L'únic canvi de temps que apunta ser interessant a deu dies vista arribaria al voltant de dijous que ve, però, així i tot, és poc probable que plogui amb certes ganes fora d'alguns sectors del Pirineu occidental. Els mapes de probabilitat que s'acumulin més de 5 l/m² per dia continuen dibuixant molt poques esperances de precipitació, fins i tot incloent-hi tota la setmana que ve.

El canvi de temps de demà farà que les ratxes de vent tornin a ser destacables en algunes comarques: en un primer moment aquest vespre en llocs alts de la Serralada Transversal i en comarques de Girona, i de cara a demà sobretot als cims del Pirineu i a la vall de l'Ebre. Divendres el vent tornarà a bufar moderat de ponent, sobretot en comarques centrals, i cal tenir en compte que diumenge podria haver-hi alguns cops de vent més forts als cims del Pirineu i a la vall de l'Ebre, tot i que la previsió encara no és del tot clara.

El mar, estranyament fred

La temperatura del mar ha continuat baixant de forma clara. A mitjans d'octubre, després de dues setmanes de temperatures altes i estancament, l'aigua a Barcelona estava encara a 24 graus, però el canvi de patró de temps de les últimes amb vent constant i situacions de mala mar ha fet aflorar aigües més profundes, cosa que ha enfonsat la temperatura del mar fins i tot per sota dels 15 graus, segons les observacions de Diego Lázaro, o segons confirmen també els mapes que elabora el CEAM, a partir d'imatges de satèl·lit, on es veu que la temperatura de l'aigua és estranyament baixa sobretot a prop de la costa est de la Península.

Anomalia de la temperatura del mar
stats