La méteo
previsions 31/05/2023

La méteo: tempestes irregulars i més fresca

Tarda de dimecres amb aiguats sobtats en moltes comarques sobretot de la meitat nord. El migdia de demà serà el més fresc de la setmana

3 min

BarcelonaContinuen els ruixats i tempestes en moltes comarques. Durant el matí els xàfecs han afectat sobretot comarques del nord-est i ha plogut amb força a la conca de la Muga, per sobre del Pantà de Darnius-Boadella, on s'han acumulat per exemple 26 l/m² a Albanyà. Fins a les 16 h destaquen els 30 l/m² acumulats a Mollet de Peralada, els 29 de Vallfogona de Riucorb, els 23 de Llorac, els 16 de Navès, els 15 de Moià o els 13 de la Panadella. Un dia més pluja està tornant a regar les capçaleres també de Ter i Llobregat, però sense deixar-hi pluges importants, a Ulldeter i a Castellar de n'Hug han caigut 7 l/m² fins a les 16 h. A mesura que avanci la tarda les tempestes quedaran cada cop més concertades a la meitat oest.

A diferència dels últims dies, aquest dimecres a la tarda les tempestes afectaran més comarques de Girona i de Barcelona: entre la Garrotxa, la Serra de l'Albera, el Ripollès i la serralada Transversal es podrien acumular alguns aiguats que deixin més de 20 o 30 l/m² en poca estona, i de manera més puntual alguns ruixats podrien fins i tot fregar la costa. Durant les últimes hores del dia, en canvi, les tempestes afectaran comarques de l'extrem oest. El Meteocat té actiu un avís per pluja intensa que afecta una vintena de comarques de la meitat nord de Catalunya, des del Pallars Jussà i la Noguera fins a l'Alt Empordà o el Gironès.

Durant la nit i matinada pot continuar plovent de manera menys abundant en alguns punts del Pirineu i del Prepirineu més occidentals, uns xàfecs que es repetiran en qualsevol moment de dijous i que més puntualment s'estendran per la Catalunya Central o pel Montsec. Demà a la tarda també hi haurà ruixats i tempestes en punts del prelitoral, uns xàfecs que un cop formats avançaran cap a l'interior a diferència del que sol passar, de manera que a la costa les possibilitats de pluja són força més baixes. Entre avui i demà segurament s'acumularan més de 20 o 30 l/m² en molts punts del Pirineu, del Prepirineu o, fins i tot, a la serralada Transversal o al Montseny.

Ahir les tempestes ja van guanyar presència. D'entre les pluges més abundants d'aquest dimecres destaquen els 36 l/m² acumulats a Vallbona d'Anoia, els 26 de Sant Julià de Cerdanyola, els 24 de Santa Margarida de Montbui, els 17 del Montsec d'Ares, els 15 de Carme, els 14 de Molló o els 13 de Vic. A Vic aquest mes de maig ja han caigut 123 l/m²; a la capital d'Osona no plovia tant en un sol mes des del juny del 2020. Alguns dels ruixats d'avui també han anat acompanyats de calamarsa o pedra petita. El nivell dels embassaments de les conques internes continua pujant dia a dia, encara que sigui ben poc: avui estan al 25,5%, el mateix nivell que per Sant Jordi.

La temperatura tendirà a baixar durant la part central de la setmana. Entre avui i sobretot demà el fet que hi hagi més núvols i el temps sigui més insegur afavorirà que les màximes es quedin més curtes i que torni a fer fresca per ser a inicis de juny, sobretot a Ponent. No serà un canvi de tendència, però dijous el termòmetre tornarà a quedar frenat per sota dels 25 °C en moltes comarques interiors.

Pel que fa a l'estat del cel, continuarem parlant cada dia de tempestes de tarda, sempre molt disperses i bàsicament concentrades al Pirineu i Prepirineu. Divendres cal continuar esperant tronades de tarda al Pirineu i al Prepirineu, sobretot en els sectors més occidentals de la serralada. L'escenari més probable de cara al cap de setmana és el d'un temps gairebé calcat d'aquest: grans clarianes en general i tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu, potser fins i tot a la Catalunya Central o a les comarques interiors de Girona de manera més aïllada.

A més llarg termini comença a haver-hi indicis d'una situació de calor més clarament d'estiu. De cara al tram final de la setmana que ve és bastant probable que ens instal·lem en temperatures més altes del que tocaria per a l'època. Per ara res fa pensar en una calorada important, però sí que podrien arribar les primeres nits tropicals a la costa i la sensació més purament d'estiu en general.

stats