La méteo
previsions 17/03/2023

La méteo: cap de setmana amb alguns ruixats i temperatures de març

Diumenge entre el migdia i la tarda serà quan la inestabilitat afectarà més comarques

3 min

BarcelonaFa uns quants dies que es van succeint les pujades i baixades de temperatura i avui toca un descens. Aquest migdia la calor ha anat clarament de baixa respecte dels valors d'ahir, sobretot en comarques interiors i del Pirineu. A Viella, per exemple, s'ha passat dels gairebé 25 graus d'ahir als 18 d'avui. De mitjana les màximes han baixat gairebé 3 graus i s'han situat en valors molt més normals per a l'època. D'entre els valors més alts d'avui destaquen els 21,6 °C d'Alcarràs, o els 20,8 de Lleida i de les Borges Blanques. Ahir un 34% de les estacions de les quals fem seguiment van tenir una màxima per sobre dels 20 ºC, avui aquesta dada s'ha quedat en el 4%.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 15 h i la d'ahir a la mateixa hora

El vent es deixa sentir en algunes comarques del nord-est i en punts elevats. A Portbou hi ha hagut un cop de 76 km/h, a Montsec d'Ares una ratxa de 54 i a Horta de Sant Joan de 50. Vent humit a la vall de l'Ebre.

Ahir el termòmetre es va tornar a enfilar de valent en moltes comarques interiors i del Pirineu. La temperatura va arribar a 26,4 °C a Bossòst, a la Vall d'Aran, a 25,1 °C a Alcarràs, a 24,7 a Viella, a 24,6 a Lleida i a 24,1 a les Borges Blanques. A la Vall d'Aran la temperatura es va disparar empesa per un vent de sud que a més va provocar condicions de molt poca humitat que segur que han afavorit l'incendi d'aquesta nit passada.

El cap de setmana arribarà un canvi de temps més notable. El pas d'un front dissabte a la tarda deixarà xàfecs en molts indrets del Pirineu i al vespre alguns ruixats podrien arribar a ser destacables al vessant nord de la serralada, però en general seran pluges i nevades minses. La cota de neu baixarà, però se situarà segurament més a prop dels 2.000 metres que no pas dels 1.500. Dissabte a la tarda no són descartables alguns ruixats aïllats també al Prepirineu, però sembla que serà sobretot diumenge quan el temps serà més insegur en aquest sector i també a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona. En aquests àmbits puntualment alguns ruixats de diumenge també podrien deixar més de 5 l/m², però sempre seran precipitacions molt irregulars i disperses, típics ruixats de primavera que sobretot cauran entre el migdia i primeres hores de la tarda. No és descartable alguna gota en comarques de Girona i de Barcelona més pròximes a la costa. Temps insegur, però amb ben poca pluja.

L'ambient serà molt normal per a l'època. Diumenge la temperatura encara baixarà més al Pirineu i en algunes comarques interiors, però en canvi a prop de mar les màximes de dissabte i diumenge seran una mica més altes que les d'aquest divendres. Fixeu-vos que els mapes de diferència de temperatura no tenen un color en general gaire definit fins a mitjans de la setmana que ve, quan podria tornar un ambient més clarament d'abril. El fet que hi hagi intervals de núvols evitarà que les nits siguin gaire fredes.

No farà gaire vent, però hi haurà força humitat, cosa que pot fer que a prop de mar en molts moments del cap de setmana el cel sigui mig ennuvolat. Diumenge al matí el mestral es deixarà sentir amb cops puntualment forts a les Terres de l'Ebre i a la Costa Brava també bufarà una tramuntana moderada que augmentarà la sensació de fred.

A llarg termini no hi ha gaires indicis de canvis importants. Sembla que haurem d'esperar a divendres de la setmana que ve per veure un nou canvi de temps destacable. Ara mateix els models de previsió fan pensar en una situació que pot deixar pluges i nevades al Pirineu, però no hi ha indicis de precipitacions destacables a la resta del país. Els mapes de probabilitat que s'acumulin més de 5 l/m² per dia no alimenten gaire l'optimisme tampoc a llarg termini.

Pel que fa a la temperatura, els pròxims tres o quatre dies seran encara molt de març i després, ja cap a la segona part de la setmana que ve, l'ambient serà segurament més d'abril, però encara és incert si la calor que farà a part de dimecres o dijous serà de principis d'abril o més aviat típica de final de mes. No sembla probable, en tot cas, que aquestes temperatures més altes durin gaires dies.

stats