La méteo

Augment de la nuvolositat, a l'espera d'un nou canvi de temps

L'ambient serà càlid en una jornada electoral meteorològicament tranquil·la

3 min
La fusió de la neu al Pirineu s'ha accelerat amb les altes temperatures.

El sol i la calor han estat els grans protagonistes d'aquestes últimes jornades i ahir es van assolir els 30 °C a Ponent (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Aquest ambient preestiuenc es mantindrà diumenge amb un ambient ben càlid, però amb els primers canvis que anticiparan una setmana molt més moguda: els ruixats de tarda aniran a més al Pirineu. Aquest canvi de temps arribarà acompanyat d'una clara refrescada que farà que la setmana vinent tornem als valors normals del mes de maig.

Diumenge: alguns canvis

A diferència de dissabte, arribaran més intervals de núvols alts i mitjans que es combinaran amb el sol i deixaran el cel mig ennuvolat o cobert puntualment, amb risc d'alguna gotellada al matí al Camp de Tarragona que podria arribar a algunes comarques barcelonines. També poden aparèixer núvols baixos o boirines en zones costaneres. A la tarda les nuvolades aniran a més en zones de muntanya i els xàfecs i tronades guanyaran terreny al Pirineu, potser també al Prepirineu i als Ports. A la resta es mantindrà la calma sense pluja durant la tarda. Temperatures semblants, amb ambient càlid, però les màximes ja començaran a recular al Pirineu.

Dilluns: dia d'impàs amb ruixats al Pirineu

Dilluns serà un dia d’impàs, amb nous xàfecs de tarda al Pirineu i al Prepirineu, que puntualment poden arribar a zones properes. Potser de matinada arribaran alguns ruixats dispersos a qualsevol punt. No obstant això, encara s’espera poca aigua, amb temperatures que es mantindran ben altes, si bé al Pirineu baixaran una mica més.

Dimarts: pluges més extenses i abundants

Serà dimarts quan ens arribarà un front fred que reactivarà la inestabilitat amb xàfecs i tronades en qualsevol comarca. Els més probables i destacats afectaran el nord del país, sobretot el Pirineu i el Prepirineu, amb una cota de neu que pot baixar dels 2.000 metres, tot i que la línia de ruixats que travessarà Catalunya d'oest a est durant el matí i primera hora de la tarda també afectarà la resta de comarques. Bones notícies, perquè es mantindrà l’aportació d’aigua als embassaments i tornarà a nevar en zones elevades després d'uns dies de fusió accelerada del poc mantell nival que hi quedava. Tot plegat provocarà una clara refrescada. Una situació encara amb un grau d’incertesa que haurem d’anar seguint amb atenció.

Més endavant: es manté la inestabilitat

La presència d'una petita borrasca al golf de Biscaia, que anirà acompanyada d'una bossa d'aire fred en altura, farà que el temps es mantingui insegur després de la primera tongada de ruixats de dimarts. La pluja podrà fer acte de presència en una comarca o altra durant bona part dels dies de la setmana, tot i que en cap cas s'espera una regada generosa i general com la de finals del mes d'abril. Tot plegat amb una temperatura que es normalitzarà i es mantindrà frenada, amb un ambient agradable.

Balanç del cap de setmana

Divendres el mercuri es va enfilar amb ganes, amb 29,5 °C de màxima a Alcarràs i gairebé 29 °C a Alfarràs (els dos municipis al Segrià). Dissabte els termòmetres van tornar a marcar valors elevats per a l'època de l'any, amb una temperatura més pròpia del mes de juny al nostre país. El mercuri s'ha enfilat fins als 30,0 °C a Alcarràs (Segrià), 29,5 °C a Lleida (Segrià) o 29,0 °C al Poal (Pla d'Urgell). Un ambient ben càlid que es mantindrà diumenge, tot i que ja començarà a refrescar al Pirineu.

stats