previsions 15/06/2021

La méteo: dijous arribaran ruixats i començarà una fase de temps més incert

Demà baixarà una mica la temperatura però seguirà fent més calor del que tocaria

3 min

BarcelonaAvui novament les tempestes s'han desenvolupat amb molta força, sobretot han afectat el Pirineu tot i que també s'ha format una petit aiguat fort entre les Garrigues i la Conca de Barberà. Una de les tronades més fortes de la tarda ha afectat Llíva, on hi ha caigut pedra d'una grandària considerable. L'aiguat ha deixat 37 l/m2 segons dada de l'observador Jordi Rubira. Fins a les cinc de la tarda també destaquen els 19 l/m2 acumulats a Núria i els 12 del Port de la Bonaigua.

En molts indrets avui la temperatura ha reculat una mica respecte ahir, però la calor segueix sent forta. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen (en ºC):

  • Tortosa, 37,3
  • Vinebre, 37,2
  • Aldover, 37,2
  • Girona, 36,8
  • El Masroig, 36,6
  • Pantà de Darnius-Boadella, 36,5
  • Vallfogona de Balaguer, 36,2
  • Lleida, 36
  • Falset, 34,8
  • Manresa, 34,7
  • Igualada, 34,7

Avui ja no ha fet més calor que ahir, però la mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya encara ha superat els 30 graus i ha arribat concretament fins als 30,8 graus. Un altre de dia de calor molt intensa i temperatures que al migdia s'han situat set graus per sobre de la mitjana.

Continuen les altes temperatures tot i que de nit la inversió tèrmica afavoreix que la temperatura baixi força en zones interiors que estiguin una mica enclotades. Un exemple molt clar és el de Montserrat, on la mínima avui ha sigut de 22 ºC i ahir va ser de 23 ºC, mentre que en indrets del pla de Bages com Sant Salvador de Guardiola o Cardona la mínima ha baixat fins als 14 ºC. D'entre les mínimes d'avui destaquen els 25 ºC d'Espolla, els 24,5 ºC de l'Observatori Fabra i els 24 ºC del centre de Barcelona.

Estem tenint les temperatures més allunyades de la normalitat del 2021? S'hi acosten, però cap a finals de gener vam tenir dies amb valors anormalment més alts que ahir. A principis d'any i a mitjans d'abril va haver-hi desviacions negatives també similars per al conjunt de Catalunya.

Demà no hi haurà grans novetats, però sí que tindrem més estones de cel enterbolit que avui, especialment de matinada i a última hora del dia. Això pot fer augmentar la sensació de xafogor, sobretot de nit, tot i que la temperatura més aviat tendirà a recular una mica. A la tarda els ruixats seran més puntuals al Pirineu.

Dijous arribarà un canvi de temps que posarà fi a aquest primer episodi de calor forta. La temperatura es desplomarà gairebé deu graus a Ponent, i en general la sensació tèrmica baixarà de 2 a 5 graus. Dijous entre el matí i el migdia hi haurà ruixats irregulars en moltes comarques de la meitat oest de Catalunya, pluges que podran arribar a ser abundants al Pirineu i Prepirineu, i que deixaran també acumulacions destacables a Ponent i a les Terres de l'Ebre. Com més a l'est menys possibilitats que arribi a ploure.

Acumulacions de precipitació previstes per dijous

Divendres pot haver-hi ruixats puntuals al Pirineu, però en general el dia serà com a molt mig ennuvolat o enterbolit a estones. El temps del cap de setmana és més incert. És probable que els ruixats irregulars reapareguin en molts punts del Pirineu i Prepirineu, però és poc clar si també afectaran altres comarques sobretot de Ponent, de la Catalunya Central o fins i tot del litoral sud, especialment diumenge. Com més a l'est menys probable sembla que arribin ruixats durant el cap de setmana.

Probabilitat en tant per cent que diumenge plogui amb ganes (més de 5 l/m2)

Pel que fa a la temperatura les últimes actualitzacions dels modes de previsió fan pensar en molts canvis a set dies vista. Dijous i divendres la calor afluixarà notablement, però durant el cap de setmana quedarem enmig d'un camp de batalla entre una massa d'aire molt càlid i una de bastant fresca. El més probable a hores d'ara és que dissabte pugui tornar a fer molta calor, però que cap al final del cap de setmana la temperatura torni a baixar notablement, una baixada que faria que arribéssim a la revetlla amb temperatures agradables o fins i tot una mica fresques. Encara hi ha molta incertesa sobre el temps del cap de setmana, però si la calor forta repunta, sembla que ho farà per poc temps.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres
stats