previsions 02/10/2020

La méteo: ventades, cota de neu a la baixa i fred de tardor

Cap de setmana de plena tardor. El vent continuarà deixant-se sentir fins diumenge

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaEl canvi de temperatura està arribant de forma contundent. A les 3 de la tarda els termòmetres han arribat a regsitrar 16 graus menys que ahir a la mateixa hora a les Terres de l'Ebre, i entre 10 i 12 menys en moltes comarques de la meitat oest i de l'extrem nord de Catalunya. El canvi de masses d'aire ja és evident i marcarà el cap de setmana.

Les precipitacions han acumulat 63 l/m2 a Boí, a la cota 2.500, on el gruix de neu ja supera els 15 cm. Destaquen també els 60 l/m2 acumulats al Port del Comte, els 43 de l'estació de Prat d'Aguiló, al nord del Cadí, els 44 de Sort o els 23 del Pont de Suert. Són precipitacions recollides fins a les 4 de la tarda.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 3 de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Protecció Civil manté activa la fase d'alerta el pla Ventcat a causa de l'arribada de la borrasca 'Alex', una profundíssima pertorbació que, tot i que no ens afectarà de ple, sí que provocarà ventades que puntualment poden superar els 70 o 80 km/h en alguns casos. Aquesta nit a la Bretanya s'han registrat ratxes de vent de fins a 186 km/h a Belle-île o de 131 km/h a Vannes.

A Catalunya fins a les 4 de la tarda els cops de vent més forts s'han donat a alta muntanya, destaquen els 128 km/h del Lac Redon, a la Vall d'Aran, també els 101 de Portbou i els 89 de la Tosa d'Alp. A Calella aquest matí hi ha hagut un cop de vent de 74 km/h i al Port de Barcelona un de 73.

El vent bufarà sobretot de garbí, tot i que la tarda girarà cap a ponent i mestral. Les ventades provocaran també una situació marítima complicada, amb onades que poden arribar a superar els 2 o 3 metres de cara a la tarda. Demà i diumenge el vent no desapareixerà; de fet, el Meteocat manté actiu per demà un avís per possibles ratxes fortes en moltes comarques centrals i del sud de Catalunya. En aquest cas el vent bufarà aponentat. Diumenge al matí es deixarà sentir menys, però a la tarda podria tornar a bufar amb ratxes fortes en diverses comarques, no només en els indrets on és més habitual.

Cops de vent màxims previstos entre les 11 i les 2 del migdia

A causa de l'acostament de la profunda borrasca 'Alex' la pressió atmosfèrica ha baixat fins a 17 hPa en 24 hores, un fet poc habitual que s'ha pogut registrar a l'Observatori Fabra. Els canvis de pressió tan sobtats poden provocar dolors articulars o mals de cap en persones sensibles als canvis de temps.

La cota de neu es mantindrà per sobre dels 2.000 metres durant bona part del dia, però aquesta nit es desplomarà fins als 1.200 o 1.300, cosa que fa pensar de nou en emblanquinades en cotes molt baixes per ser a principis d'octubre.

El cap de setmana tindrà més sol que núvols en general, especialment en comarques costaneres i del sud. Al Pirineu no hi farà tant de sol, i diumenge reapareixeran algunes pluges i ruixats de neu sobretot al nord de la serralada. Diumenge la cota de neu serà molt variable, però en general no nevarà per sota dels 1.800 metres. Diumenge a la tarda també hi pot haver alguns ruixats i tempestes en comarques de Girona, xàfecs curts però intensos.

Tot plegat comportarà un canvi clar en l'ambient. Aquest divendres ha començat amb temperatures encara més altes que ahir en moltes comarques, però durant la jornada la sensació tèrmica no farà altra cosa que baixar. Avui les màximes seran fins a 10 graus més baixes que ahir en moltes comarques del Pirineu i de la Catalunya Central, i el vent augmentarà clarament la sensació de fred també a la costa.

Demà l'ambient serà de plena tardor, amb màximes per sota dels 20 ºC a la majoria de comarques. Diumenge al migdia la temperatura repuntarà una mica, però l'inici de la setmana que ve tornara a estar marcat per un fred avançat per a l'època. A partir de dimecres la temperatura pujarà d'una forma més notòria.

Acumulacions de precipitació previstes per avui
stats