previsions 11/11/2021

La méteo: el pròxim canvi de temps arribarà diumenge

Aquesta tarda s'obriran clarianes i el vent anirà perdent força

4 min

BarcelonaLa baixa Blas continua marcant el temps de Catalunya i de les Balears. Aquest matí les precipitacions s'han fet cada cop més irregulars, però han seguit caient amb ganes a la serra de l'Albera i en punts de la Catalunya Central. Durant la tarda els ruixats aniran minvant, però encara pot anar plovent de forma més aïllada comarques centrals i del Pirineu. Aquestes són algunes de les pluges més abundants registrades entre ahir i avui fins a dos quarts de quatre de la tarda (en l/m²):

  • Molló, 80
  • Cadaqués, 74
  • pantà de Darnius-Boadella, 69
  • Palafrugell, 65
  • Molló, 63
  • Cassà de la Selva, 62
  • Roses, 60
  • Girona, 51
  • Torroella de Montgrí, 51
  • la Bisbal d'Empordà, 47
  • Figueres, 44
  • Olot, 34
  • Santa Coloma de Farners, 36
  • Banyoles, 28
  • Vic, 21
  • PN Montnegre Corredor, 18
  • Barcelona, 15
  • Sant Cugat del Vallès, 10

L'estació de Torroella de Montgrí no recollia 50 l/m² en només dos dies des del 21 i 22 d'abril de l'any passat. Els 56 l/m² acumulats avui al pantà de Darnius també són la pluja més abundant acumulada en aquest punt en un sol dia des del 21 d'abril del 2020. La neu cau amb ganes a les cotes altes del Pirineu oriental. El sensor que el Meteocat té a l'estació d'Ulldeter, a 2.400 metres, detectava aquest migdia un gruix d'uns 15 cm de neu.

Acumulació de pluja estimada fins a les 10 del matí

Mentrestant les pluges continuen deixant quantitats molt importants a la serra de Tramuntana de Mallorca: a l'estació de l'Aemet d'Escorca, Son Torrella, s'hi han acumulat ja 320 l/m² des de dimarts, i a la serra d'Alfàbia se superen els 220. En aquest punt de Mallorca aquest novembre ja és el mes més plujós des de l'octubre del 2018, i no hi ha indicis que la pluja s'hagi d'acabar aviat, a les Balears.

Aquesta nit la baixa ha provocat segurament les fuetades de vent més fortes en una zona marítima no gaire lluny de la costa catalana. Al litoral les ratxes més intenses han sigut els 84 km/h d'Arenys de Mar, els 77 km/h de Pineda de Mar i de Canet de Mar o els 72 del port de Barcelona. Al Puig Sesolles del Montseny hi ha hagut un cop de vent de 104 km/h. Fins a les 4 de la tarda el telèfon 112 ha rebut 44 trucades relacionades amb el fort vent, la majoria provinents del Barcelonès. A la tarda continuaran produint-se ratxes fortes de vent entre la Selva i la costa central, però a partir del vespre el vent anirà minvant. Demà bufarà més de nord i la tramuntana, de fet, marcarà el cap de setmana a l'Empordà.

Cops de vent màxims previstos per demà al matí

Durant el matí la boia de mesura de Puertos del Estado ubicada a prop del port de Barcelona ha seguit registrant onades amb una alçada significant al voltant dels 3 metres, i onades màximes de fins a 5,4 metres. La situació marítima tendirà a millorar de cara a demà.

De nit una altra tongada de precipitacions tornarà a afectar moltes comarques de Girona i de matinada podria afectar també sectors més centrals i les comarques al voltant de Barcelona. Les pluges seran en general poc abundants i no s'allargaran més enllà de mig matí. En general el dia serà variable i mig ennuvolat, però a la tarda encara podrien repetir ruixats puntuals al voltant de l'Empordà i al Pirineu oriental. Els ruixats continuaran a Menorca i al nord de Mallorca, on es tornaran a acumular més de 5 o 10 l/m² en molts indrets.

Acumulacions de pluja previstes per demà

El cap de setmana començarà amb pocs núvols i un temps molt més tranquil. Diumenge augmentaran els núvols al Pirineu i també en algunes comarques de Girona i de Barcelona pròximes a la costa. La tramuntana entrarà amb força a l'Empordà, als cims del Pirineu i a les Terres de l'Ebre. Diumenge a la tarda arrencaran algunes nevades al vessant nord del Pirineu, però segurament no serà fins al vespre i nit que les precipitacions guanyaran protagonisme.

També es podrien repetir algunes pluges al voltant del Montseny i a la costa i al prelitoral centrals, però aquesta possibilitat també guanyarà protagonisme sobretot a última hora del dia. Aquestes pluges tornaran a afectar també les Balears, on entre diumenge al vespre i dilluns pot tornar-hi a ploure de forma extensa i amb algunes quantitats destacables.

Probabilitat en tant per cent que diumenge arribi a ploure en algun moment del dia

Pel que fa a temperatura, aquest cap de setmana l'ambient serà molt més suau als migdies, però el canvi de temps de diumenge al vespre farà que el fred torni a guanyar protagonisme. Entre dilluns i dimarts les nits seran altre cop fredes per ser mitjans de novembre, tot i que segurament no s'arribarà a valors tan baixos com els del cap de setmana passat.

Aquesta nova entrada d'aire fred pot reactivar la borrasca mediterrània de cara a l'inici de la setmana que ve. Entre dilluns i dimarts són possibles noves tongades de pluja a l'est i sobretot algunes nevades al nord del Pirineu. La tramuntana podria tornar a ser una tònica bastant continuada del temps a partir de diumenge i ben bé fins dimarts o dimecres de la setmana que ve.

Cops de vent màxims previstos per diumenge al migdia
stats