previsions 20/05/2022

La méteo: màximes de 40 graus abans d'una tongada de ruixats que posarà fi a la calorada

Dissabte i diumenge seran els dies de més calor d'aquesta setmana. Entre dimarts i dimecres hi haurà un gir sobtat de temps

3 min

BarcelonaLa calor ha tornat a augmentar aquest divendres, sobretot en comarques del nord-est on el vent de sud ha disparat les màximes. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 35 ºC d'Artés i de Cardona o els 34 de Lleida, de Manresa, de Tremp i de la Vall de Bianya. A Olot i a Sant Sadurní d'Anoia s'ha arribat a 33. En el conjunt de Catalunya avui encara ha fet una mica més de calor que dimecres. La mitjana de les màximes ha arribat als 28,3 ºC, molt a prop del rècord de maig amb dades des del 2009 que són els 28,6 ºC del 14 de maig del 2015. Són valors que caldria esperar en plena canícula, a finals de juliol, no pas al mes de maig. Aquesta matinada la temperatura mínima s'ha tornat a quedar per sobre dels 20 graus al centre de Barcelona.

La calor exagerada i la calma dels últims dies està provocant també un augment ràpid i sobtat de la temperatura del mar. A Barcelona avui l'aigua està ja a 22,5 ºC, segons dades de l'observador Diego Lázaro. En només una setmana la temperatura del mar ha pujat 5 graus i a hores d'ara és 4,5 ºC més alta del que tocaria per a l'època. A l'Estartit la temperatura del mar és de 18,5 ºC segons observacions de Josep Pascual, dos graus per sobre del que seria normal per a l'època.

El cap de setmana la calor encara anirà a més. Demà i diumenge es donaran les temperatures més altes d'aquesta situació de calor intensa que des de dissabte passat que dura. Ja fa set dies seguits que estem instal·lats en temperatures de finals de juny o directament de juliol. Aquest cap de setmana els 30 graus se superaran en general i els primers 35 de l'any poden caure ja no només a Ponent, sinó també en ciutats indrets de la Catalunya Central i del prelitoral com Girona i Manresa. Les últimes actualitzacions dels models de previsió han rebaixat una mica la possibilitat que gaires termòmetres arribin als 40 graus diumenge, però probablement de manera puntual s'hi acabarà arribant.

Entre dimarts i dimecres hi haurà un canvi brusc de temps que farà que la temperatura caigui en picat, sobretot en comarques interiors, on la baixada serà de més de 10 graus. És possible que la baixada entre la temperatura de diumenge al migdia i la de dimecres al migdia pugui arribar a ser de 20 graus a Ponent. La calor s'acabarà de sobte i tornarem a temperatures que, d'altra banda, no seran altra cosa que les que caldria esperar per a l'època. Dimarts i dimecres pot haver-hi moments de fresca per ser finals de maig, però ràpidament la temperatura tornarà a valors normals o a una calor moderada de cara a la segona part de la setmana. No hi ha indicis que un ambient marcadament fresc per a l'època s'instal·li.

Hi ha cada cop més possibilitats que aquest canvi de temps vagi acompanyat d'alguns ruixats i tempestes, que sobretot dimarts podrien ser destacables al Pirineu, al Prepirineu i en punts de la Catalunya Central. És menys clar com aquests xàfecs afectaran la resta de comarques, però el canvi de masses d'aire anirà acompanyat de rebombori i temps molt insegur entre dimarts i dimecres, sobretot en comarques centrals i del nord.

També estem pendents aquests dies de l'entrada de pols en suspensió que acompanyarà l'aire càlid dels pròxims dies. Els últims models de previsió fan pensar que la irrupció de partícules serà més forta a la meitat oest de la Península que no pas en l'àmbit mediterrani. La pols entrarà sobretot per aquest sector, però de cara a diumenge i dilluns aquestes partícules de forma més dispersa sí que arribaran també al Mediterrani. Estacions de control com les de Manresa, Lleida i algunes de Barcelona s'han mantingut tota la setmana amb dades de partícules PM10 o bé fregant el límit o bé una mica per sobre. Segurament l'entrada d'aire càlid de diumenge ajudarà encara més al fet que altres estacions puguin superar el límit per permès de partícules en l'inici de la setmana que ve. El canvi de temps de dimarts girarà completament la truita.

stats