previsions 10/05/2022

La méteo: pocs núvols i vent moderat a l'espera de temperatures de 30 graus

Demà el garbí frenarà la sensació tèrmica en força comarques. Les temperatures més altes arribaran durant el cap de setmana

3 min

BarcelonaLa temperatura continua la tendència progressiva a l'alça. Avui ja s'han superat els 30 graus en alguns observatoris de Ponent, destaquen els 30,8 ºC d'Alcarràs, els 30,7 de Seròs, els 30,3 d'Albesa i els 30 de Lleida. La mitjana de les màximes a Catalunya s'ha situat en 23,3 ºC, un valor més normal de principis de juny que no del 10 de maig. Tot i això, aquest migdia no ha sigut encara el més calorós de la primavera fins ara, ja que per Setmana Santa, el dia 16 d'abril aquest indicador encara es va enfilar una dècima de grau més que avui. A finals d'abril la temperatura també va ser més anormalment alta que avui.

Aquesta tarda no és descartable algun ruixat puntual al voltant del Ripollès, però els xàfecs seran en tot cas molt més aïllats que els d'ahir. Ahir les tempestes van descarregar 27 l/m² a Olot i a Anglès, 22 a les Planes d'Hostoles, 11 a la Vall de Bianya, 9 a Vilobí d'Onyar i 4 al pantà de Siurana. Alguns ruixats van anar acompanyats fins i tot de calamarsa, com va ser el cas a Olot. En general avui farà sol, però a la tarda circularan algunes bandes de núvols prims. A partir del migdia entrarà un vent de garbí moderat que sobretot es deixarà sentir entre la costa central i el sud de la Costa Brava. No bufarà amb ratxes destacables, però a prop de mar evitarà que la sensació tèrmica pugi gaire. Demà aquest vent serà fins i tot més protagonista, sobretot a la Cosa Brava, on arribarà a bufar amb ratxes de més de 50 km/h, però també a la vall de l'Ebre.

Aquest gir del vent farà que demà la temperatura quedi una mica més frenada que els últims dies a la vall de l'Ebre i en molts sectors del litoral sud. En general, però, durant la resta de la setmana la tendència a l'alça del termòmetre serà lenta però constant.

Les temperatures més altes arribaran el cap de setmana. Dissabte i diumenge hi haurà algunes màximes de fins a 30 graus a Ponent, a la Catalunya Central i en algunes comarques del prelitoral. Calor clarament d'estiu. A prop de mar el canvi no serà tan clar, i no és descartable que cap al final de la setmana puguin aparèixer bancs de boira, un fenomen habitual de les primeres calorades que arriben amb un mar encara força fred.

Pel que fa a l'estat del cel, no cal esperar gaires canvis al llarg de la setmana. El sol continuarà predominant i gairebé no hi haurà ruixats de tarda, ni tan sols al Pirineu. Dijous el pas d'un front enterbolirà una mica el cel, però no seran núvols gaire espessos. És possible que el cap de setmana reapareguin algunes tempestes de tarda en punts del Pirineu, però a hores d'ara no hi ha indicis que hagin de ser ruixats gaire protagonistes.

Tot fa pensar que aquesta calor d'estiu que anirem notant cada cop més aquesta setmana s'allargarà també durant la setmana que ve. Les previsions a llarg termini del Centre Europeu de Predicció auguren una tercera setmana de maig amb anomalies de temperatura tant o més marcades que aquesta setmana. Les temperatures més estranyament altes podrien afectar sobretot França, però tot l'oest d'Europa sembla que quedarà immers en aquesta situació de temperatures marcadament altes, mentre a l'est del continent farà més fresca del que caldria esperar. L'estiu arriba i s'instal·larà.

Anomalia de temperatura prevista de cara la setmana que ve.
stats